Video EXCLUSIV. O zi din viaţa mercenarilor români din Congo. Petru, ucis de o rachetă trasă de la peste 4 km
Lacrimi şi întrebări fără răspuns. Familia lui Petru, tânărul din iaşi ucis în Congo, se pregăteşte de înmormântare. Între timp, unul dintre românii răniţi în acelaşi atac a ajuns în ţară. Bărbatul este fost poliţist, ieşit la pensie în urmă cu doi ani. Ceilalţi răniţi au fost internaţi în spitalele din Goma, oraşul lângă care au avut loc atacurile feroce. Observator vă arată în exclusivitate iadul prin care trec românii care se angajează mercenari în Congo.
Într-o confruntare sângeroasă cu rebelii din Congo a murit tânărul de 23 de ani din Iaşi. Petru plecase cu un contract privat. Practic, era plătit să lupte, să apere şi să instruiască armatele locale care se războiesc de zeci de ani cu grupările paramilitare. De la aflarea veştii, tatăl lui e în stare de şoc.
"Mi-au spus că a fost un incident ieri la schimbarea de tură. Şi mai mult nimic, decât că al meu băiat a murit şi alţi 3 au fost duşi la spital", povesteşte tatăl.
"A fost ţinta unei rachete o rachetă ghidată, din fibră optică, trasă de undeva de la 4 sau 7 kilometri, de pe o colină. Cel mai probabil, cei care au vizat maşina blindată, el se afla lângă maşina blindată", spune Horaţiu Potra, şeful mercenarilor români.
Nu era prima plecare a lui Petru. Dar a promis familiei că va fi ultima. Avea în plan să-şi întemeieze o familie.
- Un român a murit, iar alţi doi au fost răniţi într-un atac armat în Congo. Erau paznici la o companie
- "Au murit ca nişte eroi!" Doi dintre cei cinci români uciși în Congo au fost aduși în țară. Alți 100 de...
- Cine e poliţistul român omorât de rebeli în Congo. Îşi luase concediu un an, alături de alţi 20 de colegi,...
- Mercenarii români din Congo câştigau 5.000 dolari pe lună. Horaţiu Potra ar fi plătit pentru repatrierea lor
- Primele imagini cu mercenarii români din Congo, pe Aeroportul din Otopeni. Avioanele cu care au fost aduși în...
"Nu ne-a ascultat că nu trebuie să plece, ne-am rugat să nu plece... Eu cred că trăieşte, nu concep că nu vine acasă", spune, printre lacrimi, Monica Manolache, mătuşa lui.
"Voia să se însoare, anul ăsta sau la anul. A dat avans pentru casă şi mai trebuia, ca orice om, să mai facă ceva. Uite că aici s-a oprit timpul pentru el", adaugă şi Cristi Manolache, unchiul.
Atacul de acum două zile a avut loc în zona de la graniţa dintre Congo şi Rwanda. <HARTA> Alţi doi români şi un cetăţean moldovean au fost răniţi.
"Pe teren e situaţia calmă, răniţii stabili. Unul dintre băieţii răniţi, Utimov, la mână a fost operat iar celălalt la şold, la picior", spune Horaţiu Potra, şeful mercenarilor români. .
Cel care a scăpat cu rănile cele mai uşoare a revenit azi în ţară
Mihai Trocan este fost poliţist la Serviciul de acţiuni speciale. S-a pensionat în urmă cu doi ani şi a plecat mercenar în Congo pentru 5.000 de dolari pe lună. În luna februarie, alţi 3 mercenari români au murit într-un atac al rebelilor. În ciuda pericolului, cererile curg pentru cei care recrutează.
"Am discutat, au fost întrebaţi toţi românii şi absolut toată lumea doreşte să rămână mai departe la misiune. Vă daţi seama, oamenii sunt disperaţi, au credite acasă. În fiecare zi, avem cereri noi, că vor să vină, primesc mesaje emailuri în care îmi spun: domnule, vin acolo", continuă Horaţiu Potra.
Sute de români, foşti militari, poliţişti, jandarmi sau agenţi de pază, angajaţi de firme private, sunt acum plecaţi să lupte în cele mai sângeroase zone de conflict ale lumii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰