Antena Meniu Search
x

Video General american, după retragerea Rusiei din Herson: Ucraina va elibera Crimeea până vara viitoare

Ucraina nu crede în retragerea Rusiei din Herson. Se teme că este doar o strategie prin care încearcă să întindă o capcană armatei lui Zelenski. În timp ce Occidentul speră că Putin, învins pe front, va negocia pacea, Kremlinul anunţă teste cu torpile nucleare. 

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 20:01

Vezi și

Soldaţii ucraineni sunt aclamaţi de localnicii din localităţile care înconjoară Herson. Simt aerul libertăţii după opt luni de ocupaţie rusă. 

Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Trebuie să vedem cum evoluează situaţia în următoarele zile. Dar ceea ce este clar e că Rusia se află sub o mare presiune şi dacă pleacă din Herson, atunci va fi o nouă victorie pentru Ucraina. 

Optimismul şefului NATO nu este împărtăşit de Ucraina

Kievul se teme că ruşii doar mimează retragerea din Herson şi vor să atragă armata ucraineană într-o luptă în tranşee. Alt indiciu care îi pune pe gânduri, Moscova nu a cerut un culoar verde prin care să îşi evacueze trupele. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Dar trebuie să înţelegeţi: nimeni nu merge nicăieri, dacă nu se simte puternic. Duşmanii nu ne oferă cadouri, nu fac "gesturi de bunăvoinţă". Luptăm pentru toate. Şi atunci când luptăm, trebuie să înţelegeţi că fiecare pas vine cu rezistenţa inamicului şi mereu sunt eroi de-ai noştri care-şi pierd viaţa. Drept urmare, ne mişcăm cu foarte mare atenţie, fără emoţii, fără riscuri inutile. 

Retragerea rusă este confirmată însă de sateliţii armatei americane. Asta înseamnă că Rusia renunță la mii de kilometri pătrați, inclusiv unele dintre cele mai bune terenuri agricole din Ucraina, pe care le-a ocupat încă de la începuturile invaziei. În plus, îi va fi tot mai greu să apere Crimeea.  

Ben Hodges, general american în retragere: Ucraina a obţinut o postură ireversibilă, probabil că vor împinge forţele ruseşti înapoi dincolo de linia din 23 februarie, în următoarele două luni, şi vor elibera Crimeea până vara viitoare. 

Statele Unite estimează că Rusia şi Ucraina au pierdut fiecare câte 100.000 de soldaţi de la începutul invaziei ruse, timp încare 40.000 de civili şi-au pierdut viaţa din cauza războiului. După o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, în judeţul Suceava, premierul de la Kiev a cerut public României să declare Rusia stat sponsor al terorismului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » General american, după retragerea Rusiei din Herson: Ucraina va elibera Crimeea până vara viitoare