Antena Meniu Search
x

Retragerea ruşilor din Herson. Care este planul B al lui Vladimir Putin şi marea provocare pentru ucraineni

Armata rusă a început, joi, retragerea din oraşul Herson şi din nordul regiunii, potrivit Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană nu confirmă încă retragerea şi spune că Rusia nu a cerut un coridor verde. "Potrivit surselor mele, armata rusă a cerut retragerea din Herson în urmă cu o lună. De ce a decis Putin abia astăzi? El aștepta alegerile americane și spera la o fereastră de oportunitate. Și a eșuat. Dumnezeu să binecuvânteze America!" a scris miercuri pe Twitter Alexei Goncharenko, politician ucrainean. Este un punct de cotitură, de care va depinde nu doar soarta războiului, ci și a întregii comunități internaționale, explică La Repubblica într-o analiză. 

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 17:41

Vezi și

Pentru moment, nu putem nici nega şi nici confirma informaţii despre aşa-zisa retragere a trupelor ruse din Herson. Continuăm operaţiunile ofensivei conform planului. Rusia nu a cerut un coridor verde, a declarat Oleksii Gromov, oficial al armatei ucrainene. Kievul avea informaţii despre o solicitare de retragere a forţelor ruse din Heron şi de pe malul drept al Niprului încă de acum o lună. De ce a aşteptat Putin acest moment?

La Repubblica: De ce se retrag ruşii din Herson

Momentul de cotitură al Kremlinului se explică prin rezultatul alegerilor americane și prin superioritatea militară a Kievului, explică jurnaliştii italieni de la publicaţia La Repubblica. "Acum este posibilă o negociere. Dar Kievul se teme că Moscova vrea doar să se reorganizeze". 

Potrivit sursei citate, retragerea ruşilor "este o alegere militară, care admite slăbiciunile armatei ruse, dar mai ales o decizie politică. Vladimir Putin își retrage trupele din Herson, deschizând pentru prima dată calea negocierilor. Într-adevăr, râul Nipru oferă linia de încetare a focului: o graniță geografică clară între cele două armate". "Rusia nu a refuzat niciodată să conducă negocieri cu Ucraina și este pregătită, ținând cont de realitatea emergentă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova.

Pe acelaşi subiect

Potrivit sursei citate, nimeni nu crede că s-au întrunit condițiile de pace, pentru că revendicările Kievului au fost întotdeauna clare: eliberarea completă a teritoriilor ocupate. Totuși, Ucraina a obținut astăzi o victorie incontestabilă, confirmând tenacitatea și capacitatea de rezistență arătată în peste opt luni de luptă.

Potrivit La Repubblica, ne confruntăm cu un punct de cotitură, de care va depinde nu numai soarta conflictului, ci și a întregii comunități internaționale. Nu este surprinzător că retragerea a fost anunțată după alegerile americane: Casa Albă poate evalua acum opțiunile diplomatice fără să se teamă de consecințele electorale. Și administrației Biden va fi cea care va determina echilibrul dintre război și armistițiu.

NATO a considerat eliberarea Hersonului o condiție prealabilă pentru negociere. Semnalele sosite de la Washington arată temerile legate de riscul unei escaladări nucleare. În același timp, costul militar și economic începe să devină foarte mare. Cancelariile vest europene împărtășesc aceeași viziune, plus îngrijorarea tot mai mare cu privire la efectele conflictului asupra prețurilor la energie. Este opusul poziției țărilor din Est - în special a Poloniei și a țărilor baltice - și a Marii Britanii, care doresc înfrângerea totală a invadatorilor.

Urmează să vedem care este reacția guvernului Zelenski, care în ultimele ore a vorbit despre prudență și suspiciune. Ucraineni au inițiativa din punct de vedere militar: sunt superiori tehnic şi calitativ rușilor, pot alege unde și cum să atace. În ciuda suferinței provocate de atacurile cu drone, forţele lor se opun invadatorilor din toate punctele de vedere. Ei reușesc să facă asta cu determinare și cu instrumentele superioare oferite de Occident: o cantitate fără precedent în istorie de arme, muniții și informații strategice.

Care este planul B al lui Putin

Teama Kievului este clară: rușii caută să tragă de timp pentru a-și reorganiza forțele și a declanșa o nouă ofensivă, scrie La Repubblica. Este o frică bine întemeiată. Kremlinul a aruncat în luptă cel puțin 50.000 dintre rezerviștii  mobilizați în septembrie. Alți 150.000 au fost dislocați în trei centre mari de formare din apropierea graniței cu Ucraina. Unul în zona Kursk, unul în zona Bryansk, unul în Belarus: acolo recruții sunt pregătiţi de forţe care au luptat deja şi învaţă tacticile pentru a face față situației. Au primit vehicule blindate și artilerie din depozite, majoritatea modelelor fiind vechi. Dar din ce în ce mai des se remarcă prezența unor sisteme mai sofisticate, păstrate bine până acum: ieri au apărut pentru prima dată în Donbas tancurile T14 Armata, considerate cele mai moderne din lume. 

Dacă nu există armistițiu, aceste forțe vor continua atacul, susţine La Repubblica. Probabil în decembrie, când gheața va întâri pământul noroios. Ofensiva lor s-ar putea desfășura în trei direcții departe una de alta, pentru a-i obliga pe ucraineni să-și împartă trupele mecanizate și să gestioneze o logistică complexă. Astfel ar cădea principalul element care a permis succesele Kievului - concentrarea forțelor în punctele slabe ale inamicului.

Ceea ce pregătește Moscova este un asalt şoc, comparativ cu cel declanșat pe 24 februarie. Ucrainenii ar putea să oprească ofensiva, dar prețul ar fi foarte mare. Rămâne în suspans şi amenințarea că Moscova, în fața unei înfrângerii definitive, va recurge la bomba nucleară. Perspectiva este cea a unui carnaj. Sute de mii de morți, orașe ucrainene bombardate și economia rusă devastată de sancțiuni. Iar pentru Putin există riscul ca puterea sa să se prăbușească din cauza dezastrului invaziei.

Situația de pe teren în prezent arată granițele din Donbas cam la fel ca la începutul conflictului, arată sursa citată. În opt luni de luptă Kremlinul a pus mâna doar pe teritoriul din dreapta Niprului, cu orașele Mariupol și Melitopol. Departe de promisiunea de a distruge Ucraina și a elibera Donbasul. Putin poate doar să proclame că a readus granița rusă pe linia sacră a Niprului. Zelenski ar trebui să renunțe la această regiune și să se laude că i-a învins pe ruși, forțându-i să renunțe la obiectivele lor, menținând în același timp sprijinul Occidentului. Sunt aceste condiții acceptabile pentru poporul ucrainean? Vom vedea în zilele următoare dacă diplomația va putea prelua armele, scrie La Repubblica. 

The Guardian: Alte bătălii importante în jurul orașului Hersoun par puţin probabile

A fost însă nevoie de o campanie subtilă și atentă a ucrainenilor, care a durat trei luni, pentru a forța Kremlinul să ajungă la concluzia că nu poate rezista în Herson, explică jurnaliştii britanici de la The Guardian. Anunţul televizat al Rusiei că va abandona orașul Herson și punctele de la vest de Nipru reprezintă o victorie remarcabilă pentru Ucraina și rezultatul unei strategii militare sofisticate. Dacă retragerea duce într-adevăr la recucerirea rapidă a orașului, ucrainenii o vor face cu pierderi relativ mici de vieți omenești și fără un război urban costisitor, arată o analiză a jurnaliştilor britanici. 

Rămâne de văzut dacă Ucraina va întâmpina o rezistență neașteptată în timp ce încearcă să împingă forţele ruse spre sud. Alte bătălii importante la Herson par puțin probabile, deși trupele ucrainene vor trebui să se ferească de minele lăsate de invadatori în retragere. Rusia și-a pregătit retragerea de acum o lună, mutând centrele de comandă şi control peste râu.

Ucraina va încerca să facă dificilă retragerea Rusiei, capturând soldați și, mai ales, echipamente. Acest lucru ar transforma retragerea în ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în septembrie, când Rusia a luat o decizie similară: să se retragă de lângă Harkov și Izium în spatele râului Oskill, într-o încercare, doar parțial reușită, de a-și consolida poziția. Ucraina va trebui să obțină şi controlul asupra barajului Nova Kahovka de pe Nipru, un obiectiv de importanță critică.

Strategia Rusiei este în mod clar să încerce să-și consolideze câștigurile teritoriale. Încearcă să aducă cât mai mulți dintre cei 300.000 de soldaţi recrutaţi pentru a stabiliza linia frontului și a întoarce bariera Niprului în favoarea sa. Atenţia s-a putea muta însă pe frontul aflat la sud-est de Zaporojie, care este stabil de luni de zile. Ucrainenii ar putrea ataca aici pentru a putea tăia podul terestru către Crimeea.

Deocamdată, însă, Rusia controlează totuşi o mare parte din teritoriul ocupat. Dar Ucraina a demonstrat în mod constant pe tot parcursul toamnei că armata sa este capabilă să răspundă flexibil și creativ pe măsură ce războiul continuă. Potrivit The Guardian, aparenta victorie a Ucrainei nu putea fi mai oportună, deoarece americanii și europenii sunt tot mai îngrijoraţi de costurile mari ale energiei cauzate de război. Pentru ucraineni, marea provocare va fi să arate că pot repeta succesul din Herson, mai arată The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Retragerea ruşilor din Herson. Care este planul B al lui Vladimir Putin şi marea provocare pentru ucraineni