Video Grecia întâmpină turiştii cu pământ crăpat şi apă cu porţia. Cel puţin 14 regiuni din ţară sunt sub alertă din cauza secetei
În plin sezon turistic, insulele greceşti, cunoscute pentru oraşele lor idilice, au rămas fără apă chiar pe timp de caniculă. Cel puţin 14 regiuni din ţară sunt sub alertă din cauza secetei, iar autorităţile au raţionalizat apa şi-i îndeamnă pe localnici să fie cumpătaţi când deschid robinetul.
Pământ crăpat, apă cu porţia şi culturi compromise. Cu astfel de probleme se luptă locuitorii din Grecia de mai multe săptămâni. 14 regiuni din ţară sunt în stare de urgenţă, din cauza secetei. Localnicilor şi turiştilor li s-a cerut să folosească cu grijă fiecare picătură. Oamenii nu mai au voie să îşi umple piscinele sau să îşi spele maşinile.
"Aici nu a mai plouat de vreo două luni serios, iar dacă nu va ploua în perioada imediat următoare se vor impune un set de măsuri care probabil vor restricţiona consumul de apă. O eventuală limitare a consumului de apă, poate duce la decizia plecării unor turişti sau de cealaltă parte la decizia de a nu mai ajunge pe insulă ori o astfel de decizie ne afectează pe toţi. Atât pe cei care sunt în domeniul hotelier dar şi pe ei care sunt în zona tavernelor. Sperăm să plouă cât mai curând", a declarat Stelian Muscalu, proprietar local.
Problemele vin în vârful sezonului estival
Problemele vin în vârful sezonului estival. Autorităţile au înregistrat o creştere a numărului de turişti cu 12 la sută faţă de anul trecut. Printre ei, ca în fiecare an, mulţi români, pe care însă nici seceta, nici raţionalizarea apei nu îi ţin departe de Grecia. Lipsa de precipitaţii afectează cel mai tare culturile de grâu, cartofi şi măslini şi ar putea duce la o criză alimentară.
- Cum a reuşit o britanică să zboare către o insulă paradisiacă cu doar 1£: "Nu aveam economii puse deoparte...
- Val de aer polar peste Grecia. Ninsori și frig extrem, după temperaturi de peste 33 de grade Celsius
- Expoziţie religioasă, vandalizată de un politician grec, la Galeria Naţională din Atena. Era însoţit de soţie...
- Mii de oameni protestează în Grecia, la doi ani după accidentul feroviar de la Tempi. Peste 60 de persoane au fost...
- Turist german de 61 de ani, arestat în Grecia după ce a încercat să fure un artefact antic. Risca până la 10...
"Vor cădea sub propria greutate. Nu o să mai rămână nimic pentru uleiul de măsline. Satul a rămas fără apă, din păcate. Ne aduc apă din satul alăturat, ca să bem şi ce mai rămâne ajunge pe câmp", spune un localnic.
Grecii dau vina pe oficialii din Atena pentru felul în care este gestionată criza apei. "Trebuie să urmăm exemplul altor ţări. De exemplu, în Japonia, Tokyo, au rezervoare subterane care adună apa de la inundaţii. Trebuie să începem să vorbim despre cum să economisim în mod corespunzător şi să nu irosim apă", adaugă un localnic.
Seceta este resimţită cel mai tare în centrul peninsulei
Seceta este resimţită cel mai tare în centrul peninsulei şi pe insula Creta. Nivelul apei din cele mai mari două lacuri de acumulare a scăzut cu 40 la sută, iar suprafaţa unuia dintre ele s-a redus cu 4 kilometri pătraţi. "Seceta bate la uşa noastră. Nu ne mai udăm peluzele şi nu ne mai umplem piscinele", a declarat Anastasia Halkia, primar.
Săptămâna aceasta, Grecia înfrută un nou val de caniculă, cu temperaturi de până la 40 de grace Celsius şi fără şanse de ploaie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰