Antena Meniu Search
x

Hartă: Cât de mult a avansat armata rusă în Ucraina după 5 zile de război. ”Rușii se reorganizează pentru a lovi mai puternic”

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au publicat cea mai recentă actualizare despre războiul din Ucraina.

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 13:18

În ziua a 6-a de război Rusia-Ucraina, analiștii americani spun că există o ușoară acalmie pe măsură ce Rusia își reorganizează campaniile militare în faţa unei apărări ucrainene care a fost mult mai puternică decât se aștepta Vladimir Putin, potrivit BBC.

Armata rusă este acuzată că a folosit o rachetă termobarică într-un atac derulat marți, 1 martie, care a devastat piața centrală din Harkov. Informațiile că ruşii au fost o rachetă termobarică nu au putut fi confirmate oficial din alte surse, susține BBC. Lansatoare ruseşti de rachete TOS-1 sau TOS-1A, capabile să lanseze rachete termobarice, au fost filmate în Ucraina, dar nu au existat încă dovezi clare că au fost şi folosite.  

Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională, conțin explozibil de înaltă temperatură și presiune ridicată. Ele sunt uneori numite "bombe cu vid", deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă de presiune uriașă, care poate avea efecte distructive enorme.

Iată cum decurg unele dintre bătăliile majore din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Kiev (capitala): Apărarea Ucrainei a fost puternică aici până acum. În prezent, activitatea armatei ruse este limitată, deoarece așteaptă întăriri. Analiştii cred că îşi vor relua atacul cu mai multă putere în următoarele ore. Dacă Rusia continuă să trimită trupe, Ucraina probabil nu va putea împiedica aceste forțe să încercuiască oraşul, dar poate face ca eforturile Rusiei de a obține controlul asupra capitalei să fie „extrem de costisitoare și posibil fără succes”, au spus analiștii.

Harkov (nord-vest): Atacul Rusiei s-a intensificat asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei în ultimele 48 de ore. Forțele ruse folosesc acum arme de artilerie grea și rachete aici. Acestea provoacă mult mai multe morți și daune civile. Zeci de persoane au murit până acum la Harkov, spun oficialii ucraineni. În plus, Rusia a fost acuzată că folosește arme interzise: armă termobarică sau o bombă cu vid.

Sudul Ucrainei: Progresele Rusiei înregistrate în ultimele zile au încetinit comparativ cu primele zile de război, au spus analiștii. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că Rusia concentrează trupele pentru a lansa un atac „decisiv” asupra orașelor Mariupol din est și, eventual, Zaporojie.

Ucraina:Blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil

Serviciile britanice de informații susțin că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov. Ministerul Apărării de la Londra, citat marţi de Reuters, afirmăcă folosirea artileriei grele în zone urbane dens populate "creşte cu mult riscul" de a face victime civile. "Rusia nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, ceea ce a determinat reorientarea către operaţiunile de noapte în încercarea de a-şi reduce pierderile", indică informaţiile obţinute de britanici, pe care Reuters nu a reuşit să le verifice imediat.

Și serviciilor secrete ucrainene susțin că armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei, Kiev, Harkov şi Herson, într-o "operaţiune specială" de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe, a relatat luni agenţia de presă Unian. 

Ucraina: 5.700 de militari ruși în 5 zile de război 

Între timp, oficialii ucraineni susţin că peste 5.700 de militari ruși au murit de la începutul invaziei, iar 200 au fost luați prizonieri, însă cifrele nu au fost confirmate din alte surse. Moscova a admis că are pierderi omenești, dar refuză să publice astfel de date.

Kievul se pregăteşte de cea mai neagră zi de la începutul invaziei în Ucraina. Un convoi format din tancuri şi blindate ruseşti care se întinde pe o lungime de 64 kilometri a ajuns în acest moment la 25 de kilometri de capitală şi ar putea pregăti un atac în forţa în orice moment. 

Alte imagini arată că Rusia a suplimentat prezenţa militară la graniţa Ucrainei cu Belarusul. Între timp, bombardamentele continuă şi astăzi. În Kiev ieri au fost lovite un centru de comunicaţii radar, mai multe clădiri rezidenţiale, dar şi o maternitate din apropiere de capitală. 

În Harkov, bombele au ajuns în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. Încercuite de armatele ruse sunt şi oraşele Mariupol şi Herson. Într-un oraş aflat la nord de Harkov, atacurile au ucis 70 de militari ucraineni. Organizatia Natiunilor Unite susţine că în rândul civililor ar fi 406 victime, dintre care cel puţin 102 morţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Hartă: Cât de mult a avansat armata rusă în Ucraina după 5 zile de război. ”Rușii se reorganizează pentru a lovi mai puternic”