Israel nu promite SUA că nu va viza nuclearele iraniene. Trump încurajează atacul: "Loviți nucleara, preocupați-vă de restul mai târziu"
Donald Trump a declarat vineri, în cadrul unui eveniment de campanie, că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare ale Iranului, ca răspuns la cel mai recent atac cu rachete al acestuia, informează AFP. De altfel, Israelul nu a oferit administraţiei Biden asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru CNN un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA.
Război în Orientul Mijlociu. În cadrul unui eveniment care a avut loc vineri în Carolina de Nord, Donald Trump a făcut referire la o întrebare care i-a fost adresată lui Joe Biden în această săptămână, cu privire la posibilitatea ca Israelul să țintească instalațiile nucleare al Iranului. "Când i-au pus această întrebare, răspunsul ar fi trebuit să fie: loviți mai întâi nucleara și preocupați-vă de restul mai târziu", a spus fostul președinte american.
Discuţia vine în contextul în care Iranul a lansat marți peste 180 de rachete balistice către Israel. Majoritatea au fost interceptate, dar unele au aterizat pe și în jurul unor zone locuite și al unor baze militare israeliene.
Israelul nu a oferit asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului
Israelul nu a oferit administraţiei Biden asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru CNN un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA. Oficialul a adăugat că este "foarte greu de spus" dacă Israelul va folosi aniversarea atacurilor Hamas din 7 octombrie pentru a riposta.
- Calvarul din Liban s-a încheiat pentru încă 74 de români, chiar înaintea unui bombardament puternic în Beirut
- Război în Orientul Mijlociu. Viitorul şef Hezbollah, vizat într-un atac masiv cu bombe grele antibuncăr. Iranul...
- Familiile românilor din Liban răsuflă ușurate: zeci de persoane au fost evacuate cu un avion C-130 Hercules
"Sperăm şi ne aşteptăm să vedem ceva înţelepciune, precum şi putere, dar, după cum ştiţi, nicio garanţie", a afirmat oficialul când a fost întrebat de CNN dacă Israelul a asigurat SUA că site-urile nucleare ale Iranului nu vor deveni ţinte.
Oficialii americani şi-au exprimat sprijinul pentru ca Israelul să răspundă la atacul cu rachete al Iranului la începutul acestei săptămâni, mai mulţi dintre ei spunând public că trebuie să existe consecinţe. În acelaşi timp, oficialii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o conflagraţie regională, în timp ce se confruntă cu o situaţie tot mai volatilă în Orient Mijlociu.
Preşedintele Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA nu vor susţine vizarea de către Israel a programului nuclear al Iranului, relatează Mediafax. "Dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere", a spus Joe Biden într-o conferinţă de presă vineri.
Oficialii americani nu au încă date clare cu privire la momentul în care răspunsul Israelului va fi decis sau adoptat. Preşedintele a spus vineri că Israelul "nu va lua o decizie imediat". Un înalt oficial al Departamentului de Stat, întrebat de CNN dacă Israelul va folosi aniversarea unui an de la atacul Hamas pentru a riposta împotriva Iranului, a declarat: "Este foarte greu de spus".
"Cred că, într-un fel, ar dori să o evite data de 7, aşa că, în opinia mea, dacă va exista ceva, va fi probabil înainte sau după", a spus oficialul, invocând solemnitatea acelei zile şi faptul că orice represalii israeliene ar putea abate atenţia de la ce a însemnat de fapt acea zi.
Conflictul din Liban. SUA, ajutor umanitar de 157 de milioane de dolari
Statele Unite au anunțat vineri că vor acorda un ajutor umanitar de 157 de milioane de dolari pentru conflictul din Liban, în timp ce continuă să își exprime sprijinul pentru campania Israelului, relatează CNN.
Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat vineri aproape 157 de milioane de dolari în asistență umanitară din partea SUA pentru "susținerea populațiilor afectate de conflictul din Liban și din regiune", în contextul în care țara continuă să își exprime sprijinul pentru campania militară "limitată" a Israelului în Liban, care a declanșat o strămutare masivă a populației.
"Aceste fonduri vor răspunde nevoilor noi și existente ale persoanelor strămutate intern, ale populațiilor de refugiați din Liban și ale comunităților care îi găzduiesc", a spus Blinken. "Ajutorul va sprijini, de asemenea, persoanele care se refugiază în Siria", a adăugat el.
Sute de mii de persoane au fost strămutate în țară în ultimele săptămâni, pe măsură ce Israelul și-a intensificat campania militară împotriva Hezbollah. Peste 100 000 de persoane, majoritatea libanezi și sirieni, au fugit peste graniță în Siria, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Oficialii americani spun că susțin campania militară a Israelului, dar menționează că sunt preocupați de impactul umanitar. "Credem că este adecvat ca Israelul, în acest moment, să aducă teroriștii în fața justiției și să încerce să lanseze aceste incursiuni limitate (...) pentru a împinge Hezbollah înapoi de la graniță", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. "În cele din urmă, obiectivul nostru este o soluție diplomatică", a adăugat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰