Antena Meniu Search
x

ISW: Mobilizarea ruşilor NU va schimba cursul războiului. Putin nu a spus clar că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă contraofensiva şi după anexări

Mobilizarea parțială anunţată de Vladimir Putin în Federația Rusă nu va afecta cursul războiului în următoarele luni, susţin experţii de la grupul american de analiză Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Anunțul mobilizarea parțială al președintelui rus Vladimir Putin arată multe probleme cu care se confruntă Rusia în invazia sa din Ucraina, fiind puțin probabil ca Moscova să rezolve aceste probleme în lunile următoare, susţin experţii. 

de Redactia Observator

la 22.09.2022, 14:03

ISW: Mobilizarea ruşilor NU va schimba cursul războiului. Putin nu a spus clar că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă contraofensiva şi după anexări
ISW: Mobilizarea ruşilor NU va schimba cursul războiului. Putin nu a spus clar că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă contraofensiva şi după anexări - Profimedia

Mobilizarea parțială a ruşilor nu va transforma în acest an războiul și poate avea sau nu un impact semnificativ asupra capacităților Rusiei de a continua şi anul viitor operațiunile de la nivelul actual. Ucraina și Occidentul nu ar trebui nici să respingă asta, nici să o exagereze, susţin analiştii americani. Ordinul lui Putin de a mobiliza o parte din rezerva antrenată a Rusiei se referă la indivizii care și-au încheiat serviciul militar obligatoriu şi nu va genera o putere de luptă semnificativă în următoarele luni. Putin și Şoigu au spus cu tărie că vor fi mobilizați doar rezerviștii care și-au încheiat serviciul militar inițial, clarificând că Rusia nu va extinde recrutarea către alte categorii de bărbaţi.  Nu este clar cât de mulţi rezervişti ruşi au fost deja dislocaţi pentru a lupta în Ucraina și sunt informaţii conflictuale cu privire la cât de multă pregătire vor primi rezerviștii înrolaţi prin mobilizarea parțială, relatează ISW.

În orice caz, rezerviştii ruşi sunt slab pregătiţi de la început şi nu mai primesc nicio pregătire de perfecționare odată ce stagiul de recrutare s-a încheiat. Serviciul militar obligatoriu este de doar un an în Rusia, asta le oferă recruților puțin timp la dispoziţie pentru a învăța cum să fie soldați. Absența unei pregătiri ulterioare de perfecționare duce la degradarea abilităților în timp. Șoigu s-a referit la intenția de a chema rezerviști cu "experiență de luptă”, dar foarte puțini rezerviști ruși, în afară de cei care servesc acum în Ucraina, au vreo experiență de luptă, estimează specialiştii americani.

Mobilizarea parțială va avea loc în etape deliberate, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un interviu pe 21 septembrie, excluzând cel mai probabil un val brusc de forțe ruse care ar putea schimba dramatic cursul războiului. Şoigu a descris un proces de pregătire prin care rezerviştii s-ar familiariza sau refamiliariza cu echipa, detașamentul și apoi cu operațiunile la nivel de pluton înainte de a fi trimişi la luptă. Acest proces ar trebui să dureze săptămâni, dacă nu luni. Șeful Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, a spus că rezerviștii mobilizați se vor antrena timp de peste o lună înainte de a fi dislocați. Un comisariat militar din regiunea Kursk, pe de altă parte, ar fi anunțat că rezerviștii sub 30 de ani vor fi desfășuraţi imediat, fără pregătire suplimentară. Cu toate astea, mobilizarea parțială nu-i va lăsa pe ucraineni la iarnă fără şansa de a elibera cât mai mult teritoriu din regiunile ocupate de ruşi, este prognoza specialiştilor de la ISW.

Aceştia mai remarcă şi faptul că Putin nu a amenințat în mod explicit că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă operațiunile de contraofensivă pentru eliberarea zonelor ocupate şi după anexarea lor. Putin nu a spus cu tărie că umbrela nucleară rusă va acoperi zonele anexate din Ucraina și nici nu a legat anexarea de mobilizare. El a abordat în discursul său de pe 21 septembrie mobilizarea parțială, referendumurile de anexare și posibilitatea unui război nuclear, dar mai degrabă ca subiecte separate decât un întreg coerent. Faptul că a menționat toate cele trei subiecte într-un singur discurs a fost în mod clar menit să sugereze o legătură, dar a făcut tot posibilul pentru a evita să explice o astfel de legătură, mai explică experţii. 

Pe acelaşi subiect

Putin și-a formulat comentariile despre posibilitatea utilizării armelor nucleare rusești în contextul presupuselor amenințări occidentale de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei. El a susținut că oficialii occidentali au vorbit despre "posibilitatea și legimititatea utilizării armelor de distrugere în masă - arme nucleare - împotriva Rusiei”. "Doresc să le reamintesc celor care își permit astfel de afirmații despre Rusia că țara noastră are diverse mijloace de atac...”,a spus el. Comentariul său pe această temă se încheie prin menționarea faptului că Rusia va folosi toate resursele pe care le are la dispoziție dacă există o amenințare la "integritatea teritorială a țării noastre, pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru”.

Acest comentariu ar putea fi interpretat ca fiind aplicabil zonelor din Ucraina care urmează să fie anexate, dar discursul și contextul nu fac evidentă o astfel de interpretare, subliniază ISW. Nici limbajul lui Putin în această situaţie nu este diferit de politica oficială a Kremlinului sau de declarațiile anterioare ale oficialilor ruși. Discursul lui Putin nu trebuie citit ca o amenințare explicită că Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei dacă Ucraina continuă contraofensivele împotriva teritoriilor ocupate după anexare, concluzionează specialiştii americani. 

Totodată Putin nu a legat anexarea de mobilizarea parțială, apărând nevoia mobilizării print-o referire la lungimea liniilor de front și la asistența occidentală oferită Ucrainei. El a menționat că liniile frontului se întind acum pe mai mult de o mie de kilometri pentru a explica de ce sunt necesare mai multe forțe rusești. Faptul că atât Putin, cât şi Şoigu au reluat argumentul (fals) că Rusia nu luptă doar cu Ucraina, ci şi cu NATO şi întreg Occidentul nu reflectă o escaladare în retorica lor, au stabilit experţii de la ISW. 

Cât priveşte evoluţia de pe front, forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în jurul oraşului Lîman şi au efectuat atacuri la nord și la est de orașul Herson, vizând resursele logistice, militare și de transport rusești din regiune. Ruşii şi ucrainenii au identificat pe 21 septembrie trei zone fierbinţi pe front, unde se duc lupte: la nord-vest de orașul Herson, în apropierea capului de pod ucrainean peste râul Inguleţ și la sud de granița regiunii Herson-Dnipropetrovsk, în jurul localităţii Vysokopillya.

Institutul pentru Studiul Războiului este o organizație de cercetare a politicilor centrată pe securitatea națională a SUA, care a oferit zilnic actualizări şi analize despre războiul din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ISW: Mobilizarea ruşilor NU va schimba cursul războiului. Putin nu a spus clar că va folosi arme nucleare dacă Ucraina continuă contraofensiva şi după anexări