Antena Meniu Search
x

Joe Biden a oprit finanțarea "zidului lui Trump", de la granița cu Mexicul

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a oprit finanțarea zidului de la granița cu Mexicul, construi la ordinul fostului șef de la Casa Albă, Donald Trump. Într-o scrisoare adresată joi Congresului, Biden a scris că ordinul este „nejustificat” și a spus că nu se va mai cheltui niciun dolar pentru ridicarea zidului.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 12.02.2021, 13:05

Zidul de la granița SUA - Mexic
Zidul de la granița SUA - Mexic - Getty Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Ridicarea zidului de la frontiera cu Mexicul a fost principala promisiune de campanie a fostului președinte Donald Trump. Politicianul republican a folosit fonduri militare pentru ridicarea sa.

Până în momentul în care miliardarul republican a părăsit funcția, s-au cheltuit aproximativ 25 miliarde de dolari pentru această construcție, scrie BBC

Anunțul din partea președintelui Biden, privind oprirea finanțării zidului, este cel mai recent dintr-o serie de ordine executive care au anulat politici-cheie ale agendei fostului președinte.

Zidul de la granița cu Mexicul, principala promisiune a campaniei lui Donald Trump, în 2016

Promis în ziua lansării primei sale campanii prezidenţiale, la 16 iunie 2015, zidul lui Donald Trump a stârnit un val de reacții negative. În ciuda acestora, republicanul și-a continuat proiectul. În urma refuzului democraţilor din Congres de a debloca fonduri în vederea finanţării acestui proiect, pe care-l consideră ineficient, Trump a încercat să-i ocolească, folosindu-se mai ales de Pentagon.

Pentagonul a autorizat transferul sumei de un miliard de dolari către inginerii militari pentru construirea zidului la graniţa dintre SUA şi Mexic, scrie BBC. Acestea au fost primele fonduri alocate ca urmare a stării de urgenţă declarate de preşedintele american Donald Trump pentru a evita Congresul şi a construi zidul pe care l-a promis în timpul campaniei. Democraţii au protestat faţă de această decizie.

În primele ore de mandat, Biden a încercat să șteargă moștenirea lui Trump

La câteva ore de la preluarea mandatului de președinte, pe 21 ianuarie, Joe Biden a semnat 17 ordine și directive prezidențiale, printre care revenirea în Acordul de la Paris și blocarea ieșirii din Organizația Mondială a Sănătății.

Primul său ordin executiv semnat cere americanilor ca, pe proprităţile guvernului, să poarte mască pentru prevenirea răspândirii Covid-19, potrivit NBC.

De asemenea, printr-un alt decret semnat, SUA revine în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în Acordul climatic de la Paris. Acest lucru va fi oficial în 30 de zile.

Pe plan economic, Joe Biden va prelungi moratoriul privind evacuările şi executările silite, legate de pandemie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Joe Biden a oprit finanțarea "zidului lui Trump", de la granița cu Mexicul