Antena Meniu Search
x

Foto Mărturii sfâşietoare ale supravieţuitorilor din Bucha: "Am văzut un soldat rus cum l-a omorât pe tata. L-a împuşcat acolo unde este inima. Apoi a tras în mine"

Masacrul din Bucha lasă răni adânci pe chipul a mii de familii pe care războiul le-a destrămat pentru totdeauna. Un băiat şi-a privit tatăl în timp ce era ucis de soldaţii ruşi, în ciuda faptului că purtau eşarfe albe şi le-au spus că nu sunt înarmaţi. Mărturiile copilului sunt extrem de emoţionante. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 06.04.2022, 14:04

În jurul orei 11:00, pe 17 martie, Yuriy Nechyporenko și tatăl său, Ruslan, mergeau cu bicicleta la clădirea administrației Bucha, unde se acorda ajutor. Electricitatea, gazul și apa fuseseră întrerupte, iar bunurile esențiale erau insuficiente în oraș, unul dintre primele ocupate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei - Kiev.

Tatăl şi fiul său nu aveau arme şi purtau eşarfe albe

Yuriy și tatăl său sperau să ia medicamente și mâncare. Yuriy a spus că un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său pe strada Tarasivska. Au ridicat imediat mâinile. Vorbind pentru BBC la telefon, alături de mama sa, Alla, tânărul de 14 ani a explicat ceea ce s-a întâmplat în continuare. „Le-am spus că nu purtăm nicio armă și că nu reprezentăm niciun pericol”, a spus el. "Atunci tatăl meu a întors capul înspre mine și atunci a fost împușcat... A fost împușcat de două ori în piept, chiar acolo unde este inima. Apoi a căzut."

În acel moment, a spus adolescentul, soldatul l-a împușcat în mâna stângă și a căzut și el. În timp ce era la pământ a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.

Pe acelaşi subiect

„Apoi a tras în mine. Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmplă în jurul meu”, a explicat Yuriy. Soldatul împușcă din nou, țintindu-i capul. „[Dar] glonțul mi-a trecut pe la ureche”.

Yuriy a adăugat că soldatul a împușcat din nou, de data aceasta în capul tatălui său. Dar Ruslan era deja mort: "Am avut un mic atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit sub mine. Am văzut că mâna mea sângera".

Abia după un timp, când soldatul a intrat în spatele unui tanc, Yuriy s-a ridicat și a fugit. BBC nu a verificat în mod independent detaliile relatării lui Yuriy, dar apar odată cu dovezile atrocităților comise de forțele ruse din Bucha și alte orașe de la nord de Kiev. Numai în Bucha, au fost găsite cadavre de oameni morți întinși pe stradă, mulţi cu răni extinse. Unii fuseseră împușcați ca și cum ar fi fost executați. Alții aveau mâinile sau picioarele legate la spate, iar alţii fuseseră în mod clar călcaţi cu tancul. Multe dintre cadavre au fost văzute de-a lungul unei porțiuni din Yablonska St, la doar 2 km de strada unde Ruslan a fost ucis.

Soţia a reuşit să recupereze cadavrul bărbatului

Mama lui Yuriy, Alla, a povestit pentru BBC cum a mers să-și vadă soțul după ce adolescentul s-a întors acasă și i-a spus ce s-a întâmplat. Ea a crezut că Yuriy ar putea greși și că Ruslan a fost doar rănit, având nevoie de ajutor medical.

„Fiul meu m-a implorat să nu o fac”, a spus Alla. „A spus că mă vor ucide și pe mine”.

Când a încercat să iasă pe stradă vecinii ei au oprit-o. „[Ei] mi-au spus să nu merg mai departe, spunând că rușii îi ucid pe toți cei din teritoriile aflate sub controlul lor”.

A doua zi dimineață, Alla i-a cerut mamei sale să o ajute. Purtând eșarfe albe, au mers la locul tragediei. Mama ei a vorbit cu soldații ruși și au reușit să treacă. În cele din urmă, au luat cadavrul lui Ruslan și l-au adus acasă. O fotografie a cadavrului parțial acoperit, făcută de Alla și împărtășită cu BBC, pare să confirme mărturia lui Yuriy. Prezintă o rană împușcată în partea dreaptă a pieptului, lângă inimă.

Ruslan, avocat, avea 49 de ani când a fost ucis. Era o persoană „activă în comunitate”, povesteşte Alla. „Nu putea să stea la adăpost și să aștepte. Deci, s-a oferit voluntar și a ajutat oamenii”.

L-au îngropat în grădina casei familiei.

Yuriy a spus că soldatul care l-a ucis era clar rus. Uniforma lui era verde închis, tipică armatei ruse. „Am văzut că pe jacheta lui era scris „Rusia” în rusă”, a adăugat copilul.

„Nu reprezentam niciun pericol pentru militari, eram civili, purtând eșarfe albe pentru a arăta acest lucru”, a spus Yuriy. „Este foarte stupid”.

Numărul morților continuă să crească în Bucha

Aproximativ 1.200 de crime de război au fost deja înregistrate în regiunea Kiev, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat șeful poliției capitalei. Andriy Nebitov a declarat pentru Sky News, într-un interviu, că cele mai multe dintre decesele înregistrate până acum au fost cauzate de bombardamentele rusești și de tirurile de rachete. În Bucha se așteaptă ca numărul cadavrelor să crească, mai ales că polițiștii încă nu au percheziționat casele. 

"Nu există încă un număr total [de cadavre]. Lucrăm în fiecare zi. Trebuie să spun că sunt foarte mulți oameni. Mai ales în zona împădurită. Pe străzi. Și nu ne-am uitat încă la case și apartamente", a declarat șeful poliției din Kiev.

Ucraina investighează mii de presupuse crime de război

Peste 4.600 de presupuse crime de război făcute de armata rusă sunt investigate, afirmă un procuror din Ucraina, potrivit Sky News. Procurorii ucraineni au anunțat că investighează 4.684 de presupuse crime de război comise de Rusia, după ce au fost descoperite cadavrele civililor de la Bucea.

Cifrele au fost publicate marți și au arătat că aproximativ 167 de copii au murit ca urmare a războiului din Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă, procurorul general Iryna Venediktova a descris orașele din jurul Kievului ca fiind o „regiune torturată din iad" și a promis să „pedepsească inumanii care au înființat-o pe pământul nostru".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Mărturii sfâşietoare ale supravieţuitorilor din Bucha: "Am văzut un soldat rus cum l-a omorât pe tata. L-a împuşcat acolo unde este inima. Apoi a tras în mine"