Mărturiile românilor prinşi în infernul din Turcia, după cutremurele devastatoare: "Se clătina tot apartamentul într-un mod teribil"
Strigătele de ajutor ale Turciei şi Siriei după dezastrul care a lovit cele două ţări au fost auzite de o lume întreagă. Este un efort internaţional pentru salvarea oamenilor prinşi sub dărâmâturi după cutremurul catastrofal de 7,8 pe Richter urmat de peste 300 de replici, dintre care cea mai puternică de magnitudine 7,5.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Hezbollah a atacat Israelul cu peste 300 de proiectile în timpul sărbătorii de Yom Kippur, anunţă IDF. Bombardamente şi în trei oraşe din Liban: 15 morţi
Imaginile sunt apocaliptice: oraşe întregi au fost rase de pe faţa pământului, pe străzi oamenii fug de lângă clădirile care se prăbuşesc, iar de sub dărâmături se aud strigătele disperate ale celor prinşi sub tone de beton. Peste toate, vremea extrem de rece îngreuneză misiunile de salvare şi este un calvar pentru supravieţuitorii care au rămas doar cu hainele de pe ei.
Între cei care trăiesc pe viu coşmarul din Turcia sunt şi zeci de români
Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia: Dormeam şi eu şi soţul şi ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil. Ne-am adăpostit undeva, între un perete şi un pat.
Aproximativ un minut. Atât a durat cutremurul de 7.8 pe Richter care a pus la pământ oraşe întregi. Pentru milioanele de oameni treziţi în mijlocul unui dezastru a fost o veşnicie. Printre ei sunt şi zeci de români.
- Devastată de cutremur, Siria a cerut ajutor de la Israel, țară cu care se află oficial în stare de război
- România sprijină Turcia, după cutremur. Ajutoarele trimise, cu trei aeronave MApN. Arafat: "Europa se mobilizează"
- Scene apocaliptice transmise live la TV în Turcia. Clădiri care se prăbuşesc în timpul celui de-al doilea...
Derya, româncă stabilită în Şanlıurfa: Ne-am trezit cu o bubuitură foarte tare. Nici nu ştiu cum am ieşit. Am ieşit afară şi, pur şi simplu, am stat în maşină. Şi suntem tot afară. Aşteptăm. O să mai fie replici. Şi aici sunt foarte multe victime. Deodamdată, nu se ştie sigur, pentru că este devreme, sunt foarte mulţi care nu sunt încă scoşi. S-au prăbuşit foarte multe.
Au fost înregistrate peste 120 de replici
În timp ce supravieţuitorii erau căutaţi sub dărâmături, la nouă ore după cel mai puternic seism, un nou cutremur de 7,5 pe Richter punea la pământ clădirile grav avariate. Seismologii spun că în total au fost înregistrate peste 120 de replici.
Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia: Încă suntem martori la ambulanţe care vin cu pacienţi, oameni care au făcut atac de cord, oameni care s-au aruncat pe geam, oameni cu atacuri de panică, oameni pe care îi scot acum din demolări.
Mii de oameni nu au avut nicio şansă. Alţii încă mai respiră prinşi sub tone de beton. Pentru salvarea lor Turcia şi-a mobilizat toate resursele în aşteptarea ajutorului care a început să vină din toată lumea. Eforturile salvatorilor sunt uriaşe, sunt sute de pompieri din toată ţara îndreptându-se către Gaziantep şi provinciile care au fost grav afectate de cutremur.
Reprezentanţii Ambasadei României în Turcia s-au deplasat în zonă pentru a-i ajuta pe românii de acolo.
Cristina Yildirim, româncă: Sunt în maşină cu ceilalţi copii într-o zonă apropiată unde nu sunt clădiri, e un teren viran unde nu sunt clădiri, şi-au luat mâncare, aşteaptă să se termină toată catastrofa. Toate drumurile sunt închise.
În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi fotbalişti români, titulari la cluburile din Turcia. Alex Maxim joacă chiar la echipa Gaziantep.
Alexandru Maxim, fotbalist Gaziantep, Turcia: Am avut liber după meciul pe care l-am jucat şi majoritatea jucătorilor sunt plecaţi din oraş. Mulţumesc lui Dumnezeu, dar am prieteni acolo, am colegi.
Şi echipa Oţelul Galaţi este în cantonament în Antalya.
Marian Brăilescu, președinte Oţelul Galaţi: Şi aici la hotel la noi s-a instalat o anumită situaţie de panică, având în vedere că au existat nişte trepidaţii destul de puternice.
Cetăţenii din zonele afectate, care se află într-o situaţie de urgenţă pot solicita ambasadei asistenţă consulară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰