Galerie foto Masacru într-o închisoare din Yemen. 60 de morţi şi peste 200 de răniţi în urma unui atac condus de Arabia Saudită
Un atac aerian asupra unei închisori din nordul Yemenului a ucis cel puțin 60 de persoane și a rănit alte 200, în timp ce un alt atac a oprit internetul în întreaga ţară.
Violențele au marcat o zi deosebit de mortală în războiul de șapte ani, lăsându-i pe trecători să caute printre moloz cu mâinile goale pentru a-i salva pe cei prinși în două locații: o închisoare din orașul Sa'ada și un centru de telecomunicații din orașul-port Hodeidah, unde trei copii care jucau fotbal în apropiere au fost declaraţi morţi, scrie The Guardian.
Închisoarea din Sa'ada, care a fost folosită ca centru de detenție pentru lucrătorii migranți care tranzitează prin Yemen, a fost scena unor și mai multe devastări, zeci de bărbați fiind raportați că au fost îngropați în dărâmături după ce avioanele au lovit în jurul orei locale 14:30. Până la căderea nopții, muncitorii încă încercau să îndepărteze resturile pentru a ajunge la cei încă prinși.
Spitalele din apropiere, extrem de solicitate, au spus că au fost forțate să îndepărteze unii dintre răniți pentru a face loc celor în stare mai gravă. „Din ceea ce aud de la colegul meu din Sa'ada, există încă multe cadavre la locul atacului aerian, mulți oameni dispăruți”, a declarat Ahmed Mahat, șeful misiunii Medici fără frontiere în Yemen. „Este imposibil de știut câți oameni au fost uciși. Se pare că a fost un act de violență îngrozitor. Spitalul Al-Gumhourriyeh din oraș a primit până acum aproximativ 200 de răniți și ei spun că sunt atât de solicitaţi încât nu mai pot primi pacienți.”
Războiul civil din Yemen
- Atac cu drone în apropiere de Aeroportul din Abu Dhabi. Sunt cel puțin trei morți și mai mulți răniți
- Statul Islamic a eliberat mai mulţi deţinuţi jihadişti după ce a luat cu asalt o închisoare din nordul Siriei
- Anders Breivik, teroristul care a ucis 77 de oameni, cere să fie eliberat după 10 ani de închisoare. La tribunal a...
Distrugerea internetului din Yemen marchează un alt nivel scăzut într-un conflict care rivalizează cu războiul din Siria drept cel mai devastator dezastru umanitar din lume. „Veștile despre atacul aerian saudit asupra unei închisori – un site civil protejat – și despre eliminarea internetului din Yemen sunt atât tragice, cât și deloc surprinzătoare”, a declarat Mary Ellen O'Connell, profesor la Facultatea de Drept Notre Dame din SUA.
„Președintele Biden a indicat la conferința sa de presă (pe 19 ianuarie) că va depune toate eforturile pentru a pune capăt războiului civil din Yemen. Războiul a fost catastrofal pentru civili. SUA au datoria să-i pună capăt, urmând principiile dreptului internațional. Asta înseamnă încetarea sprijinului pentru atacurile saudite.”, a adăugat el.
Războiul civil din Yemen a început în 2014, când Houthii au coborât de la baza lor din Sa'ada pentru a invada capitala, Sana'a, determinând forţele conduse de Arabia Saudită să intervină pentru a sprijini guvernul în anul următor.
Avioanele saudite au intensificat drastic atacurile în zonele Houthi din Yemen săptămâna aceasta, în urma unui atac cu drone de luni în Abu Dhabi, revendicat de conducerea Houthi. Loviturile asupra unei fabrici de producție de petrol și a aeroportului internațional din apropiere au ucis trei persoane și au rănit încă șase, pătrunzând pentru prima dată în lăudatul apărare antiaeriană a Emiratelor Arabe Unite.
Războiul civil din Yemen a fost o catastrofă pentru milioane de cetățeni ai săi care și-au părăsit casele, mulți fiind aproape de foamete. ONU a estimat că războiul a ucis 377.000 de oameni până la sfârșitul anului 2021, atât direct, cât și indirect, din cauza foametei și a bolilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰