Antena Meniu Search
x

Video Zarurile au fost aruncate. Cum s-a schimbat Europa, în nici 24 de ore de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Atacul care schimbă istoria

Rusia a început războiul. În toiul nopţii, Vladimir Putin a lansat o ploaie de rachete asupra Ucrainei. Asaltul a început din est, dar în patru ore ruşii deja avansaseră spre centrul ţării. La unison, Occidentul denunţă atacul şi tentativa de rescriere a istoriei. În doar câteva ore, războiul a izgonit mii de ucraineni din casele lor, în România. Efectele sunt şi de ordin economic şi le vom resimţi din plin: au explodat preţurile la petrol, cereale şi energie. 

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 23:16

Vezi și

Ora 4.45. Ora atacului care schimbă istoria. Aeroporturi militare, depozite de muniţie şi baze strategice ale armatei ucrainene au fost bombardate de ruşi. Într-un discurs delirant, Vladimir Putin anunţă asaltul: "Am decis să lansez o operațiune militară specială. Scopul ei este protejarea cetăţenilor care, de opt ani, au suferit de pe urma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev"

A urmat coşmarul. Atacurile au venit în valuri. A fost lovit Estul mai întâi, în timp ce separatiştii din Donbas au avansat spre sudul şi centrul ţării. În patru ore, bombardamentele au ajuns în inima Ucrainei. "Sunt singură la muncă. Unde să fug? Unde să mă duc, vă rog, spuneţi-mi? Dumnezeul meu!", plânge o femeie. "O parte din zona Kievului a fost lovită, de asemenea în locul unde ne aflăm, în estul Ucrainei, undeva la 10-15 kilometri de Mariupol, s-a auzit o bubuitură puternică, a fost lovit Niprul, dar şi Harkivul", arată Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.  

Ucraina, în război cu Rusia. Oamenii sunt îngroziţi

Din Kiev, preşedintele Ucrainei le confirmă ucrainenilor că nu trăiesc într-o comedie proastă: sunt o ţară în război. "El vrea să ne distrugă ţara, tot ce am construit, toate lucrurile pentru care am trăit", a declarat Volodimir Zelenski. Nici capitala n-a fost cruţată. Mai multe ţinte militare au fost bombardate de ruşii care au avut cale liberă prin Belarus. "Introducem legea marţială la nivel naţional", a anunţat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii de rând sunt îngroziţi. Ieri, au adormit sperând că raţiunea va triumfa. Azi, s-au trezit în zgomot de sirene şi bombardamente. Nu se ştie câţi civili au devenit victime colaterale. "Casa asta a fost lovită în urmă cu foarte puţin timp. Sunt lovituri repetate la marginea Mariupolului, lovite case, lovite blocuri, şase persoane rănite, din câte am reuşit să înţelegem. Se trage! Se trage! Hai să plecăm! (...) A trebuit să ne adăpostim. Ne-am adăpostit într-un garaj subteran, un buncăr improvizat. Se trage în zona asta foarte tare", relatează de la faţa locului Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator. În câteva ore, Mariupolul era blocat de ucrainenii care au fugit la magazine, bacomate şi benzinării. "Suntem speriaţi. Încă nu am decis ce vom face. Nu avem unde fugi", spun localnicii. 

Kievul, blocat de mulţimea care încearcă să fugă de ruşi

În Kiev, ambuteiajele s-au întins pe câţiva kilometri. Staţiile de metrou din Harkov s-au transformat în adăposturi antibombardament. Tot de acolo, vine o imagine pe care Europa nu a mai văzut-o de 70 de ani: femei, în genunchi, rugându-se pentru terminarea războiului. 

Preşedintele a făcut apel la oamenii de afaceri să rămână în ţară şi i-a chemat la luptă pe ucraineni. Mulţi însă au ales calea exodului. Doar cu hainele de pe ei sau cu strictul necesar în bagaje, pe jos sau în maşini, au căutat refugiu în România. "Nici nu ştim de fapt cât timp o să mai permită vama ucraineană să treacă, mai ales bărbaţii. E o stare de şoc", povesteşte un bărbat. Au stat în vămi la cozi şi de opt kilometri. Ore în şir cu inima strânsă. Dar n-au dat înapoi. "Sunt foarte mulţi oameni, maşini, toţi fug din calea războiului", spune un ucrainean.

Mii de ucraineni au ajuns azi în România

Mii de ucraineni au ajuns azi în România şi prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei. Sunt mânaţi de teamă şi de furie. "În cinci minute am pus hainele de care avem nevoie, nici nu mai ştiu ce am pus. Să fie blestemat ceasul când s-o născut Putin!"

"La graniţa României cu Ucraina din Isaccea, judeţul Tulcea, în acest moment sunt zeci de maşini, după cum vedeţi în spatele meu, oameni cu copii în braţe, care încearcă să scape de războiul care tocmai a început în Ucraina", arată Daniel Lare, reporter Observator. Pentru mulţi, România rămâne singura salvare din calea războiului.

Economia Europei e puternic afectată

Undele de şoc ale asaltului rusesc se resimt în toată lumea. Toată economia Europei e afectată. Preţurile la petrol, energie sau cereale au explodat şi au atins niveluri cum n-au mai fost de un deceniu. La Bursa din Bucureşti, în trei ore 15 miliarde de lei s-au evaporat. "Schimbă, de fapt, ceea ce părea să fie o ordine a lucrurilor, politice, economice, geopolitice. Dacă UE începe să aibă probleme, automat şi Românie începe să aibă probleme", crede Dan Schwartz, consultant fiscal. 

Occidentul condamnă atacul lui Vladimir Putin şi ameninţă cu sancţiuni. Concluzia Vestului: Rusia nu e o victimă, ci un agresor care urmăreşte să rescrie istoria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Zarurile au fost aruncate. Cum s-a schimbat Europa, în nici 24 de ore de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Atacul care schimbă istoria