Antena Meniu Search
x

Poliția germană neagă că reţinerea Gretei Thunberg a fost înscenată

Polițiştii germani au negat că ar fi "figuranți" la reţinerea Gretei Thunberg după ce pe Twitter s-au viralizat acuzaţii false că reținerea ei la protestul din Germania a fost înscenată, relatează BBC. Mai multe postări virale pe Twitter acuză că activista suedeză a pozat pentru presă în timpul reţinerii alături de forţele de ordine. 

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 11:26

Poliția germană neagă că reţinerea Gretei Thunberg a fost înscenată
GretaThunberg - Profimedia

Greta Thunberg și alți activiști încercau să blocheze extinderea unei mine de cărbune în satul german Lützerath. Imagnile cu ea ridicată pe sus de poliție au strâns milioane de vizualizări. "Nu am fi de acord niciodată să facem astfel de filmări", a declarat un purtător de cuvânt al poliției locale pentru BBC, negând acuzațiile potrivit cărora reţinerea Gretei Thunberg a fost una falsă sau înscentată.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei locale a mai spus că este important ca autorităţile să permită presei să relateze despre protest și să garanteze protecția membrilor mass-media. Imaginile devenite virale o arată pe Greta flancată de agenţi de poliție. Câțiva fotografi fac fotografii și se mișcă în jurul ei, în timp ce activista zâmbește. Mai mulţi poliţişti aflaţi în apropierea ei par să aștepte ca presa să facă poze şi să filmeze înainte de a o ridica de la fața locului.

Mai multe conturi de Twitter au pretins în mod fals că totul a fost un moment de imagine, pus în scenă pentru presă.

De ce nu a fost Greta Thunberg reţinută imediat de poliţie

Pe acelaşi subiect

Şi Ministerul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia a declarat pentru BBC că poliţiştii nu au ridicat-o direct pe activistă şi au aşteptat alături de Greta în faţa unor membri ai presei din motive logistice. "Au fost nevoiţi să aștepte câteva minute înainte de a o putea duce la o anumită mașină de poliție", a spus purtătorul de cuvânt. "Întreaga situație este folosită de cei care au interese politice, adevăratul motivul este cu totul practic și banal".

Christian Wernicke, jurnalist la postul de știri german Süddeutsche Zeitung care se afla acolo în acel moment, a declarat că forţele de ordine "decid cum vor proceda cu verificarea identității și așteptau să o ducă pe Greta la vehiculul de poliție". "Impresia mea a fost că a existat confuzie. Greta nu a fost primul protestatar care a fost luat de la protest", a mai explicat Wernicke.

"Am văzut reacții diferite la imagini. Unii spun că poliția pare că vrea să o facă de rușine pe Greta, iar alții spun că totul este o propagandă. Oamenii interpretează și folosesc aceste filmări pentru propriile lor interese".

Alte voci susţin în mod fals că a fost vorba de o "arestare falsă", dar poliția a clarificat că Greta Thunberg nu a fost arestată, ci a fost reținută pentru scurt timp. De asemenea, poliţia a confirmat că toți cei reținuți nu vor fi şi puşi sub acuzare.

Greta Thunberg a fost adesea ținta teoriilor conspirației și unor informaţii false mai ales din partea celor care neagă existența schimbărilor climatice cauzate de om. 

"Ieri am făcut parte dintr-un grup care a protestat pașnic faţă de extinderea unei mine de cărbune din Germania. Am fost evacuaţi de poliție și apoi reținuți, dar am fost eliberați mai târziu în acea seară. Protejarea climei nu este o crimă", a scris Greta pe Twitter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Poliția germană neagă că reţinerea Gretei Thunberg a fost înscenată