Video Pretextul Rusiei pentru a invada Ucraina. Casa Albă: ”Au amplasat agenți antrenați pentru acte de sabotaj împotriva propriilor forţe”
Războiul bate la uşă în Ucraina. Moscova ar fi infiltrat agenţi care să comită acte de diversiune şi să creeze, astfel, artificial, pretextul unei invazii. Pentagonul vorbeşte despre un atac hibrid, după modelul Crimeea, la sfârşitul acestei luni sau începutul lui februarie organizat cu ştiinţa înalţilor oficiali ruşi.
Statele Unite ştiu deja cum arată scenariul eventualei invadări a Ucrainei. Pretextul folosit ar fi un atac asupra unor cetăţeni ruşi sau luptători separatişti, pus pe seama forţelor ucrainene dar comis, în realitate, de agenţi ai Moscovei.
Jen Psaki, purtător de cuvând Casa Albă: ”Avem informaţii care arată că Rusia a amplasat deja o grupare de agenţi care să desfăşoare o operaţie "sub drapel fals" în estul Ucrainei. Agenţii sunt antrenaţi pentru războiul urban şi folosirea explozivilor pentru a efectua acte de sabotaj împotriva propriilor forţe controlate de Rusia”.
Rusia va folosi pretextul de a-și apăra conaționalii din Ucraina
Rusia ar pretinde apoi că intervine în ţara vecină pentru a-şi apăra conaţionalii. Totul ar fi însoţit de o vastă operaţiune de dezinformare, după regulile deja cunoscute ale războiului hibrid.
- Rusia amenință cu baze militare în Cuba şi Venezuela: ”Europa este mai aproape de război ca niciodată în...
- Ucraina semnează un acord de cooperare cibernetică cu NATO, după atacurile masive asupra instituțiilor. Rusia...
- Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE. Nou eșec la negocierile între ruși...
John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Desigur, am mai văzut acest scenariu în trecut, mai ales în 2014, la anexarea şi ocuparea ilegală a Crimeei”.
Şi tot în războiul hibrid se încadrează atacurile cibernetice. Iar Ucraina a fost vizată, ieri dimineaţă, de un asemenea atac. Zeci de instituţii guvernamentale de la Kiev, inclusiv Ministerul de Exerne şi cel al Situaţiilor de Urgenţă, dar şi ambasade ucrainene din străinătate au fost ţintele unor hackeri.
Hackeri ruși, la originea atacurilor cibernetice asupra instituțiilor din Ucraina
Specialiştii ucraineni au restabilit, până la urmă, funcţionarea sistemelor şi spun că, de fapt, datele din servere nu au fost compromise.
Oleksiy Danilov: ”Le-am identificat semnătura: specialiştii ruşi sunt cei care au acţionat”.
Întâmplător sau nu, Rusia a anunţat în aceeaşi zi că a neutralizat un periculos grup de hackeri. Arestaţii riscă până la şapte ani de închisoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰