Primarul din Lyon a stârnit controverse în Franța, după ce a eliminat carnea din mesele oferite elevilor
Primarul din orașul francez Lyon a intrat în atenția autorităților centrale după ce a decis să elimine carnea din mesele oferite elevilor. Membrii ai guvernului de la Paris au criticat decizia.

- Edilul apără măsura și invocă restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de SARS-CoV-2
Gregory Doucet, primar în Lyon și membru al Partidului Verde, a declarat că măsura ajută la îmbunătățirea serviciului de livrare în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Riposta a venit chiar de la ministrul Agriculturii. "Hai să lăsăm ideologia departe de farfuriile copiilor. Hai să le dăm ce au nevoie pentru a crește bine. Carnea este parte din asta", a scris Julien Denormandie, pe Twitter.
Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat la rândul lui că măsura este "o insultă inacceptabilă" pentru fermierii și măcelarii francezi.
"Vedem că politica elitistă și moralizatoare a Verzilor exclude părți comune ale populației. Mulți copii apucă să mănânce carne doar la cantina școlii", a reacționat el.
- Partidul lui Marine Le Pen face apel la proteste în toată Franţa, în urma interdicției electorale: "Francezii...
- Crimă de o violenţă ieşită din comun, în Franţa: doi bătrâni, ucişi cu pietre. Un suspect a fost arestat
- Primele declaraţii făcute de Marine Le Pen după condamnare: "Nu am de gând să mă las eliminată aşa"
- Trump compară condamnarea lui Le Pen cu procesele sale. Washingtonul consideră "îngrijorătoare" excluderea unor...
- Marine le Pen a ieșit nervoasă de la tribunal după ce a fost interzisă la alegerile din 2027. Cine o va înlocui
Însă Gregory Doucet a replicat că predecesorul său, fostul primar de dreapta, a introdus aceeași măsură în cursul anului trecut.
Peștele și ouăle rămân în continuare în meniurile oferite elevilor din Lyon, iar edilul a spus că mesele vor fi echilibrate pentru toți copiii.
Potrivit BBC, nutriționiștii consideră că dieta vegetariană este sigură pentru minori, dar au sfătuit la o atenție sporită pentru a asigura un aport suficient de proteine, fier și alte minerale.
Tot mai mult accent pe produsele alimentare fără carne
Bucătăria din Lyon este recunoscută la nivel mondial, cu mâncăruri bazate pe carne. Potrivit sursei citate, sunt semne că gusturile se schimbă. Vânzările de produse alimentare fără carne sunt în creștere, iar o lege din 2018 obligă școlile să aibă o zi pe săptămână cu mâncare vegetariană.
De altfel, un restaurant vegan a făcut istorie în Franța după ce a obținut, recent, o stea Michelin.
Primarul apără măsura decisă și susține că a fost luată doar în contextul pandemiei, dar nu s-a ferit în trecut să critice tradițiile franceze. Gregory Doucet catalogase Turul Franței care fiind "macho și poluant".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰