Antena Meniu Search
x

Proteste violente în Franţa şi Albania. Peste 40.000 francezi au luat parte la manifestaţia vestelor galbene

Zi plină de proteste în Europa. Pentru al 14-lea weekend la rând, peste 40.000 francezi au luat parte la manifestaţia vestelor galbene care a degenerat din nou în confruntări cu forţele de ordine în mai multe oraşe.

de Redactia Observator

la 17.02.2019, 10:56

Vezi și

Zi plină de proteste în Europa. Pentru al 14-lea weekend la rând, peste 40.000 francezi au luat parte la manifestaţia vestelor galbene care a degenerat din nou în confruntări cu forţele de ordine în mai multe oraşe.

Violenţe au fost şi la Tirana, unde protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea Guvernului albanez şi au fost opriţi cu gaze lacrimogene. 

Demonstraţii anti-guvernamentale au avut loc şi în Serbia şi Muntenegru, iar la Barcelona, peste 200.000 de oameni au cerut Madridului eliberarea politicienilor catalani secesionişti. 

De peste trei luni, străzile Franţei se transformă în fiecare sâmbătă în câmp de bătălie. Forţele de ordine nu au ezitat să folosească din nou gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i potoli pe manifestanţii violenţi.

La Rouen, patru oameni au fost răniţi în timp ce încercau să blocheze un drum. Un şofer a încercat să spargă cordonul şi a accelerat în mijlocul mulţimii.

În total peste 41.000 de oameni au ieşit în stradă pe teritoriul francez, dintre care 5000 la Paris. "Vestele Galbene" promit să continue demonstraţiile şi azi, cerând demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

Un protest împotriva Executivului a avut loc şi în capitala Albaniei, Tirana. Mii de manifestanţi au forţat intrarea în clădirea guvernului şi s-au ciocnit cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene.

Oamenii îl acuză pe premierul Edi Rama de corupţie şi incompetenţă şi cer alegeri anticipate. Manifestaţia vine la o zi după ce primul-ministru a fost stropit cu cerneală în timpul unei şedinţe de un deputat al opoziţiei.

Demonstraţii antiguvernamentale au avut loc şi în Muntenegru şi în Serbia. La Belgrad, oamenii ies în stradă deja de 11 săptămâni.

Iar în Barcelona, cel puţin 200.000 de oameni au manifestat contra procesului intentat de autorităţile spaniole unui număr de 12 foşti lideri ai mişcării de independenţă catalane. Protestatarii au cerut eliberarea politicienilor secesionişti, care riscă până la 25 de ani de închisoare pentru rebeliune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Proteste violente în Franţa şi Albania. Peste 40.000 francezi au luat parte la manifestaţia vestelor galbene