Antena Meniu Search
x

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, la porțile Kievului, îi amenință pe ucraineni: ”Predați-vă sau vă terminăm!”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat într-un video că se află în Ucraina, pentru a discuta cu soldaţii ceceni care luptă alături de forţele ruse, ocazie cu care l-a ameninţat din nou pe Volodimir Zelenski, relatează The Guardian. Nu există nicio confirmare oficială pentru prezenţa sa lângă Kiev, dar pare plauzibil.

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 17:40

Vezi și

Liderul cecen a postat un video pe Telegram în care apare în haine militare de camuflaj și susține că se află în Ucraina, la porțile Kievului: pe seama milițiilor sale au fost puse presupuse planuri de a-l asasina pe Volodimir ZelenskiRamzan Kadîrov se simte în largul lui printre morți și este dispus la orice pentru Vladimir Putin care i-a tolerat atrocitățile ani la rând, scrie și Corriere della Sera. 

Ramzan Kadîrov este acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului de către SUA şi Uniunea Europeană. Tot pe Telegram, Kadîrov a transmis un mesaj preşedintelui ucrainean: "Un apel personal pentru Zelenski şi gaşca lui. Oriunde te-ai duce, oriunde te-ai ascunde, luptătorii noştri te vor prinde din urmă. Îi vor prinde din urmă pe toţi oamenii tăi, pe toţi cei care au atentat la vieţile populaţiei paşnice din Ucraina".

În video ar discuta cu comandanții unităților dislocate în zona Gostomel, la nord de Kiev. „Zilele trecute eram la vreo 20 de kilometri de voi naziștii, acum suntem și mai aproape”, a spus el îndemnându-i pe ucraineni să se predea sau „vă vom termina”. În imagini apare și un steag cu chipul tatălui său, Ahmad, care a murit într-un atac în 2004 și în jurul căruia a fost creat un cult al personalității.

Apariția sa ar avea un dublu rol, operațional și de propagandă. Primul este legat de presiunea forțelor ruse în direcția capitalei Kiev, un avans îngreunat de rezistența ucraineană. Al doilea este de a spori numărul mercenarilor după pierderile pe care le-au suferit în ultimele săptămâni.

La începutul invaziei din Ucraina, Kadîrov a participat la un miting în piața centrală din Groznîi împreună cu mii de soldați care-l servesc, așa numiții „kadyrovtsky” și care ar fi urmat să ajungă pe front. Ucrainenii au raportat în urma unui atac recent cu dronă zeci de morți într-o grupare de ceceni. Era vorba de un grup de luptători ceceni de elită trimiși să-l ucidă pe Zelenski.

S-a vehiculat chiar că echipele de mercenari ale lui Kadîrov ar avea asupra lor fotografii cu țintele pe care urmau să le lichideze, cum ar fi făcut americanii când i-au vânat pe oamenii lui Saddam. Poate este o simplă legendă, dar atunci când Moscova îl cheamă pe despot, acesta răspunde, scrie Corriere. A făcut asta și în Siria, unde patrulele poliției militare cecene au fost angajate în operațiuni de menținere a controlului în zonele cucerite. Kadîrov însuși a declarat că este gata, dacă este necesar, să mobilizeze 70.000 de soldați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Liderul cecen Ramzan Kadîrov, la porțile Kievului, îi amenință pe ucraineni: ”Predați-vă sau vă terminăm!”