Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 135 LIVE TEXT. Bombardamente masive ale armatei ruse în Nikolaev. Peste 50 de oameni au fost răniţi

Război Rusia - Ucraina, ziua 135. Invazia rusă în Ucraina durează de mai bine de patru luni și nu sunt semna ca va înceta prea curând. Succesele timpurii ale ucrainenilor au forțat Rusia să-și reducă obiectivele inițiale, forțele Moscovei concentrându-se acum pe ocuparea teritoriului în estul Ucrainei. Soldații lui Putin au capturat cea mai mare parte a regiunii Lugansk, în afara câtorva puncte de rezistență, și fac presiuni spre orașele din Donețk. Ieri, cel puţin trei oameni au murit şi alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor într-un district din Harkov, potrivit lui Serghei Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiune.

de Redactia Observator

la 08.07.2022, 21:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:42 Bombardamente ruseşti în Donbas şi la Nikolaev, acţiuni tereste limitate ale trupelor ruse înaintea reluării ofensivei

Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei, în vederea reluării ofensivei pentru ocuparea întregului bazin Donbas, relatează AFP, citat de Agerpres. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită ''pauză operaţională'' începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.

Totuşi, conform aceleiaşi surse, trupele ruse desfăşoară ''ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele''. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko. ''Rusia îşi concentrează probabil echipamente către Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului'' şi la est de Sloviansk şi ''există o posibilitate realistă ca Siversk să fie obiectivul tactic imediat al Rusiei, ale cărei forţe încearcă să progreseze către cel mai probabil obiectiv operaţional al lor, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk'', estimează Ministerul britanic al Apărării.

Pe acelaşi subiect

Armata ucraineană afirmă că a respins o tentativă de înaintare rusească în apropiere de Sloviansk, dar a recunoscut un avans al inamicului la sud de Siversk. Mai mult de o companie de tancuri ruseşti a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei, a susţinut vineri Statul Major al armatei ucrainene, citat de agenţia ucraineană Unian, subliniind că ziua de joi a fost extrem de "fierbinte" în zona Donbasului, după ce Ministerul rus al Apărării declarase că forţele ruse au luat o pauză operaţională pentru regrupare, reaprovizionare şi refacerea forţei de luptă.

UPDATE 21:15 Canada îl include pe patriarhul rus Kirill pe lista sa cu sancţiuni

Canada l-a inclus pe lista sa cu sancţiuni pe patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând "agenţi ai dezinformării şi propagandei ruse", relatează AFP, citat de Agerpres. Măsurile au fost denunţate rapid de Moscova prin intermediul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit căreia "sancţiunile împotriva patriarhului nu au putut fi introduse decât de satanişti". Patriarhul Kirill, şeful ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus biserica în serviciul preşedintelui rus Vladimir Putin, calificându-l drept "miracol" şi împărtăşindu-i ambiţia unei Rusii conservatoare, dominatoare şi susţinând ofensiva Rusiei în Ucraina.

UPDATE 20:31 Ucraina spune că armele occidentale fac diferența, dar are nevoie de mai mult

Furnizarea de arme occidentale de înaltă precizie ajută Ucraina să încetinească invazia Rusiei, dar volumul de arme nu este suficient, iar soldații au nevoie de timp pentru a se adapta la utilizarea acestora, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din domeniul securității, conform Reuters, citat de Mediafax. Kievul a declarat la sfârșitul lunii trecute că a primit sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA și de atunci le-a lăudat pentru succesele de pe câmpul de luptă, cum ar fi distrugerea depozitelor și a posturilor de comandă rusești, precum și alungarea trupelor ruse de pe Insula Șerpilor.

"Când au venit, mașinăria de război rusă a putut să simtă instantaneu efectul", a declarat Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu acordat Reuters la Kiev. "Ceea ce ei (rușii) voiau să facă în trei zile, acum fac în două sau o săptămână și jumătate". Dar primirea unui ajutor militar occidental sporit este vitală pentru Ucraina, care se pregătește pentru un asalt rus asupra regiunii estice Donețk. Săptămâna trecută, Moscova și-a folosit superioritatea numerică zdrobitoare în materie de artilerie pentru a revendica controlul asupra regiunii învecinate Luhansk.

UPDATE 20:28 Preşedintele Volodimir Zelenski, în vizită la trupele ucrainene din linia întâi a frontului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită trupelor ucrainene aflate pe poziţiile înaintate ale frontului în regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce bombele ruseşti continuau să cadă asupra a zeci de localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor preşedintelui rus Vladimir Putin că armata sa nu şi-a folosit încă întregul potenţial în Ucraina, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda, citat de Agerpres. Cel puţin 25 de localităţi din Donbas au fost atacate de forţele armate ruse vineri, indică Statul Major al armatei ucrainene într-un raport despre evoluţia situaţiei de pe front, dat publicităţii în cursul serii.

De sâmbăta trecută, 35 de civili au fost ucişi în regiunea Doneţk, potrivit unui bilanţ făcut de autorităţile locale şi publicat pe Telegram. Într-un interviu acordat CNN, preşedintele Zelenski a declarat vineri că Rusia nu şi-a abandonat planurile de a ocupa întreaga Ucraină. "Cred, în general, că Rusia nu a abandonat planurile pentru ocuparea ţării noastre şi nu renunţă la asta de mulţi ani. Ei au ocupat dintotdeauna ţara noastră: mai întâi politic (cu fostul preşedinte prorus înlăturat Viktor Ianukovici), apoi Crimeea, apoi Donbasul şi acum cu această invazie pe scară largă", a spus el.

"De aceea, planurile Rusiei includ atât o schimbare a conducerii politice (de la Kiev), cât şi ocuparea întregului stat. Suntem absolut siguri de asta", a declarat Volodimir Zelenski în interviul citat de Ukrainska Pravda. În prezent, cea mai dificilă situaţie este în Donbas şi ea trebuie stabilizată, a spus preşedintele ucrainean, subliniind superioritatea forţelor ruse faţă de cele ucrainene. "Ocupanţii au mai multă artilerie, MLRS, chiar şi mai multe victime - dar ei nu ţin cont nici de tehnica distrusă şi nici de militarii pe care îi pierd. Prin urmare, lansăm mereu apeluri către partenerii noştri cerându-le ajutor", a subliniat şeful statului ucrainean. Totodată, Zelenski a reacţionat vineri în felul său la declaraţia lui Putin din ajun în timpul vizitei la trupele ucrainene aflate pe poziţiile înaintate în regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu Doneţk în vest.

"Am discutat cu apărătorii noştri, le-am înmânat medalii. Starea lor spirit este hotărâtă şi în ochii lor există siguranţă în victoria noastră.Vă mulţumesc că aţi luptat pentru libertatea Ucrainei", li s-a adresat el militarilor, informează biroul său pe Telegram. Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a apreciat că mesajul lui Putin a fost mai mult pentru consum intern pe fondul avansării lente a armatei ruse în Ucraina după 135 de zile de luptă, deşi Kremlinul explică aceasta prin necesitatea 'de a păstra vieţile" soldaţilor ruşi.

"Doar un fraier poate să creadă că totul le merge perfect", a spus Arestovici şi a prezis că într-o lună şi jumătate ruşii "se vor calma din încercările lor de a avansa". Moscova susţine că trupele sale nu se vor opri până nu îşi vor atinge obiectivele, în special "eliberarea" întregului Donbas. "Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucrurile serioase" în Ucraina, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni cu şefii grupurilor parlamentare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal).

UPDATE 17:00 Occidentul cere Rusiei să permită exporturile din Ucraina / Ambasador: Armata rusă nu se retrage

Partenerii occidentali ai Ucrainei au cerut din nou, vineri, Rusiei să permită reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, dar un diplomat rus a insistat că armata rusă nu se va retrage din zonele ocupate şi a cerut reluarea negocierilor, notează Mediafax. La reuniunea G20 din Bali, Indonezia, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a reafirmat solicitarea adresată Moscovei privind permiterea exporturilor de cereale din Ucraina, afirmă un oficial occidental citat de agenţia Reuters. "S-a adresat direct Rusiei: «Le spun colegilor ruşi că Ucraina nu este ţara lor. Cerealele nu sunt ale lor. De ce blocaţi porturile? Trebuie să permiteţi exporturile de cereale»", a afirmat oficialul occidental, citându-l pe Antony Blinken.

Prezent în Bali, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a denunţat deturnarea scopului reuniunii ministeriale a G20. La rândul său, Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, a insistat că armata rusă nu se va retrage din sud-estul Ucrainei. "Intenţionăm să eliberăm întregul Donbas. Sigur că este dificil să anticipăm retrgerea trupelor noastre din sudul Ucrainei, deoarece avem deja experienţa că după retragere vor începe provocările, că sunt împuşcaţi oameni şi aşa mai departe", a declarat Andrei Kelin, citat de agenţia Reuters.

Diplomatul rus a acuzat ţările occidentale că au ignorat solicitările Rusiei şi a atras atenţia asupra riscurilor amplificării conflictului din Ucraina. "Este posibilă escaladarea? Desigur", a subliniat el. Andrei Kelin a avertizat că, mai devreme sau mai târziu, Kievul va trebui să decidă dacă acceptă un acord de pace cu Rusia sau "continuă să alunece pe panta" spre ruină.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut vineri, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Sloveniei, că problemele alimentare vor conduce la intensificarea migraţiei spre Europa, considerând că planul Rusiei este să destabilizeze continentul. "Rusia ne blochează porturile, oprind transporturile de cereale. Noi încercăm să salvăm ţările din Africa, din Orientul Mijlociu, încercăm să le oferim alimente acelor oameni", a afirmat Zelenski.

UPDATE 15:22 Este puţin probabil ca forţele ruse să se retragă din sudul Ucrainei, afirmă ambasadorul rus la Londra

Rusia va învinge forţele ucrainene în întregul bazin minier Donbas din estul Ucrainei şi este puţin probabil să se retragă de pe un vast teritoriu de pe coasta de sud a Ucrainei, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse în Regatul Unit, Andrei Kelin, informează vineri Reuters, citat de Agerpres. Începând de la declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, forţele militare ale Rusiei şi-au impus controlul asupra unei bucăţi mari de teritoriu de-a lungul flancului sudic de lângă Crimeea, pe care Federaţia Rusă a anexat-o în 2014, şi împinge treptat forţele ucrainene în afara celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente: Doneţk şi Lugansk, care împreună formează bazinul carbonifer Donbas.

Întrebat despre cum s-ar putea încheiat conflictul, ambasadorul rus Andrei Kelin a spus că forţele ucrainene vor fi alungate din întregul Donbas şi că este puţin probabil ca forţele ruse şi cele ale separatiştilor pro-ruşi să se retragă din sudul Ucrainei. "Vom elibera întregul Donbas", a declarat Kelin într-un interviu de la reşedinţa sa din Londra, unde Winston Churchill obişnuia să discute despre Al Doilea Război Mondial cu ambasadorul lui Iosif Stalin.

"Sigur că este greu de prezis retragerea forţelor noastre din partea de sud a Ucrainei, pentru că noi avem deja experienţa că după retragere încep provocările şi oamenii sunt împuşcaţi şi aşa mai departe", a spus ambasadorul rus. Mai devreme sau mai târziu, Ucraina va trebui să decidă: fie să încheie un acord de pace cu Rusia, fie să continue "să alunece de pe deal" spre ruină, a subliniat Kelin.

UPDATE 15:14 Ucraina consideră o dovadă a genocidului declaraţia lui Putin că Occidentul ar lupta cu Rusia "până la ultimul ucrainean"

Ucraina a calificat vineri drept ''o probă în plus a genocidului deliberat'' declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin că Occidentul vrea să lupte împotriva Rusiei ''până la ultimul ucrainean'', relatează agenţia EFE, citat de Agerpres. ''Nu există niciun plan 'colectiv al Occidentului'. Există doar o anume armată 'Z' care a intrat în Ucraina suverană, bombardând oraşe şi ucigând civili. Restul este o propagandă primitivă'', a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul principal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Prin urmare, ''mantra domnului Putin a 'războiului până la ultimul ucrainean' este o probă în plus a genocidului deliberat comis de Rusia'', astfel interpretează consilierul preşedintelui Zelenski declaraţia lui Putin. Acesta din urmă a avertizat joi că Rusia încă nu a început ''nimic serios'' în Ucraina şi a semnalat în acelaşi timp că Rusia nu refuză participarea la negocierile de pace. ''Însă cei care le refuză trebuie să ştie că pe măsură ce trece timpul, cu atât le va fi mai dificil să negocieze cu noi", a adăugat Putin, vorbind la o întâlnire cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului rus.

"Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce! Am auzit de mai multe ori că Occidentul vrea să se lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean. Însă pare că totul se îndreaptă în această direcţie", a remarcat preşedintele rus. Declaraţia sa vine în contextul intensificării livrărilor de armament occidental pentru armata ucraineană, care încearcă să oprească înaintarea trupelor ruse în estul Ucrainei.

UPDATE 14:27. Volodimir Zelenski este convins că drapelul ucrainean va flutura din nou în Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare că drapelul Ucrainei va flutura din nou în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.), la fel cum se întâmplă deja în Insula Şerpilor, transmite vineri EFE.

''Celor condamnaţi să se târască nu vor reuşi să le ia celor care sunt sortiţi să zboare nici măcar Insula Şerpilor. De aceea, (steagul) albastru şi galben a revenit pe insulă, iar într-o zi va reveni fără îndoială şi în peninsulă, precum şi în toate oraşele şi satele noastre ocupate, în timp ce imnul nostru naţional va răsuna în fiecare dintre ele'', a declarat preşedintele ucrainean, citat în noaptea de joi spre vineri de agenţia locală Ukrinform.

Zelenski şi-a exprimat totodată recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Insula Şerpilor.

''Drapelul nostru a fost ridicat acolo. Această operaţiune a durat două luni. Servicii secrete, forţe de operaţiuni speciale, unitatea 'Alfa' a serviciului de securitate, gărzi de frontieră, genişti, forţe navale, forţe aeriene. Şi acum că toţi căpitanii ruşi - fie de pe o navă sau dintr-un avion - văd drapelul ucrainean pe Insula Şerpilor, să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt'', a subliniat el. Rusia s-a retras la 30 iunie de pe Insula Şerpilor, de importanţă strategică în Marea Neagră, susţinând că a făcut ''un gest de bunăvoinţă'', în timp ce Ucraina este de părere că retragerea este consecinţa faptului că Moscova nu-şi mai putea continua strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

UPDATE 13:52. Războiul din Ucraina: peste 40 de orașe și sate au fost atacate în ultimele 24 de ore

Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN. Statul Major General din Ucraina a precizat că forțele rusești încearcă să avanseze la vest de granița Luhansk-Donetsk, spre orașele Bakhmut și Sloviansk, iar „inamicul a condus o ofensivă în direcția Verkhnokamianske, cu un succes parțial".

Rușii se aflau, de asemenea, „în zona așezării Spirne", au adăugat militarii ucraineni. Verkhnokamianske și Spirne se află lângă principala autostradă care duce spre vest de orașul Lisichansk, care a fost ocupat de ruși săptămâna trecută. Ucrainenii au mai spus că „ocupanții avansează în direcția Vesela Dolyna", care se află în apropiere de Bakhmut. Reprezentanții Statului Major General au mai arătat că rușii folosesc artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene în încercarea de a elimina apărarea ucraineană.

În altă parte, ucrainenii au raportat noi atacuri de artilerie împotriva unor așezări la nord de Harkov, iar autoritățile locale au declarat că au existat victime civile într-un atac cu rachete la periferia estică a orașului. Administrațiile militare regionale au raportat focuri de armă atât în Sumi, în nord, cât și la Kyvyi Rih, în sud, fără a menționa victime. De asemenea, în sud, forțele rusești continuă să bombardeze zone din Herson și Nikolaiev în încercarea de a recupera teritoriile pierdute recent, potrivit administrațiilor regionale, iar mai multe sate erau „pe punctul de a fi distruse".

UPDATE 13:10. Rusia spune că a distrus două sisteme de rachete antinavă Harpoon furnizate de britanici la Odesa

Ministerul rus al apărării a anunțat că forțele sale au distrus două sisteme de rachete antinavă Harpoon furnizate de britanici în regiunea Odessa.

Afirmația nu a fost verificată independent de Reuters, care a raportat-o.

UPDATE 12:10. Antony Blinken: Rusia a auzit la G20 "un cor de apeluri" la încetarea războiului în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat vineri că Rusia a auzit un "cor de apeluri al lumii întregi" pentru a pune capăt războiului în Ucraina, ca urmare a participării ministrului de externe rus Serghei Lavrov la reuniune, informează AFP.

"Ceea ce noi am auzit deja astăzi este un important cor al lumii întregi, nu doar al SUA (...) pentru ca agresiunea (Rusiei în Ucraina) să înceteze", a declarat Blinken în faţa unor jurnalişti. Secretarul de stat american s-a adresat omologului său rus în timpul discuţiilor în spatele uşilor închise care au avut loc la reuniunea G20 din Bali, cerând ca Moscova să permită livrările de cereale din Ucraina. "Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile? Trebuie să lăsaţi grâul să iasă" din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, şeful diplomaţiei ruse a absentat atunci când omologul său ucrainean s-a adresat online vineri miniştrilor de externe ai ţărilor din G20 reuniţi în Indonezia. Lavrov a asistat la sesiunile care au avut loc vineri dimineaţa în Bali, însă nu a fost prezent când şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a vorbit în cadrul acestei reuniuni dominate de războiul Rusiei în Ucraina. De altfel, vineri Lavrov a respins vineri criticile "frenetice" ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, mustrând adversarii Rusiei pentru că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale. 

Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara. 

UPDATE 10:55. Belarus avertizează că va ataca infrastructura Poloniei în cazul unor ”provocări occidentale”

Şeful adjunct al Statului Major Interarme belarus, generalul-maior Ruslan Kosighin, a declarat că în cazul unor ”provocări occidentale”, forţele belaruse vor ataca în principal infrastructura Poloniei, relatează agenţia de presă BelTA, citată de European Pravda.

”Teritoriul Poloniei, precum şi al statelor baltice, se transformă într-un teren de testare în care Statele Unite intenţionează să declanşeze un alt conflict sângeros în Europa împotriva Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi”, a declarat Ruslan Kosighin. El a subliniat desfăşurarea de exerciţii militare, precum şi ”încercări ale unor politicieni polonezi de a iniţia individual întoarcerea aşa-ziselor teritorii native poloneze, care reprezintă regiunile de vest ale Ucrainei şi Belarusului”.

Şeful adjunct al Statului Major Interarme belarus a numit toate acestea ”pregătiri pentru desfăşurarea operaţiunilor militare spre est” pe fondul ”degradării ţărilor din vestul Europei şi a pierderii efective a independenţei lor în procesul de luare a deciziilor”. ”În acelaşi timp – şi acest lucru ar trebui să fie înţeles în primul rând de leadershipul polonez – în cazul unui conflict, teritoriul Poloniei cu infrastructura sa militară devine o ţintă prioritară a atacului, respectiv centre de luare a deciziilor, elemente ale sistemului de control, punctele de desfăşurare permanentă a Forţelor Armate Naţionale, arsenalele şi bazele, precum şi obiectele critice ale economiei lor şi infrastructura de transport”, a spus Kosighin. El a concluzionat că ”Occidentul ar trebui să înţeleagă clar” că răspunsul Belarusului la orice provocări armate va fi ”cu siguranţă adecvat şi dur”.

Anterior, autoproclamatul preşedinte al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că nu vrea să lupte împotriva Ucrainei şi se presupune că Kievul este cel interesat de intrarea directă a Belarusului în război. De asemenea, Lukaşenko a acuzat Ucraina că a lansat rachete pe teritoriul Belarusului şi a ordonat armatei belaruse ”să ţintească” centrele de decizie din capitalele oponenţilor Minskului.

UPDATE 9:50. Lavrov a părăsit summitul G20

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat vineri că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american Antony Blinken a refuzat să aibă o întrevedere cu el în marja reuniunii G20, informează AFP, Reuters şi DPA.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20. Lavrov a respins vineri criticile "frenetice" ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, mustrând adversarii Rusiei pentru că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale. "În timpul discuţiei, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale", a criticat Lavrov.

Potrivit ministrului rus de externe, discuţia Occidentului "a deviat aproape imediat (...) spre critici frenetice la adresa Federaţiei Ruse pe tema situaţiei din Ucraina". "'Agresori', 'invadatori', 'ocupanţi' - am auzit multe lucruri astăzi", a spus Lavrov.

Totodată, Serghei Lavrov a declarat că Rusia este gata să negocieze cu Ucraina şi Turcia asupra livrărilor de cereale, dar nu este clar când ar putea avea loc astfel de negocieri.

Indonezia a îndemnat vineri ţările din G20 să ajute să se pună capăt războiului din Ucraina, în condiţiile în care miniştrii de externe ai grupului s-au reunit în cadrul unui summit ce i-a adus pe unii dintre cei mai înverşunaţi critici ai invaziei ruse în aceeaşi cameră cu şeful diplomaţiei ruse. În aceste condiţii, Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

UPDATE 8:20. Reuters: Ucraina cere Canadei să nu returneze Rusiei o turbină de gaz

Ucraina se opune predării de către Canada a unei turbine către compania rusească Gazprom, controlată de stat, pentru livrări de gaze naturale Germaniei, întrucât gestul ar încălca sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat, joi, pentru Reuters, o sursă din Ministerul Energiei din Ucraina.

Gazprom a redus, luna trecută, capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obişnuite, invocând întârzierea returnării echipamentului, care s-a aflat în service în Canada, la compania germană Siemens Energy. "Sancţiunile interzic transferul oricărui echipament care are legătură cu gazele", a spus sursa din Ministerul Energiei.

"Dacă, Doamne fereşte, decizia este aprobată vom apela fără îndoială la colegii europeni ca abordarea lor să fie reevaluată. Pentru că dacă ţările nu respectă deciziile agreate privind sancţiunile, cum putem vorbi de solidaritate?"

Ministerul canadian al Resurselor Naturale nu a răspuns imediat solicitării de a comenta acest subiect. Nici ministerele germane ale Economiei şi de Externe nu au oferit reacţii până în prezent.

O sursă din Ministerul Energiei a declarat pentru Reuters că Ucraina are informaţii conform cărora Canada se pregătea să predea turbina. O decizie de a returna turbina a fost deja luată, a spus o sursă familiarizată cu acest subiect, adăugând că nici Canada nici Germania nu vor ca turbina să fie un pretext pentru Rusia pentru a opri livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1

În iunie, ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşenko, a făcut lobby pe lângă Canada să nu returneze turbina gigantului rus în domeniul gazelor naturale, conform unei scrisori pe care Reuters a văzut-o. Ministrul a arătat în scrisoare că Rusia tot mai avea capacitate mai mult decât era necesar, prin rutele sale de tranzit, să menţină livrările fără turbina aflată în Canada. "Sunt şapte turbine, aceasta este doar una dintre ele, şi cele care operează sunt suficiente pentru o capacitate integrală", a spus sursa din ministrul Energiei.

Ucraina a acuzat Moscova că foloseşte livrările de gaze ca o urmă pentru a pune presiune pe aliaţii europeni ai Kievului pentru a-şi reduce sprijinul pentru Ucraina, care se apără de invazia rusească începută în 24 februarie.

Comunitatea numeroasă ucraineană din Canada a făcut, de asemenea, lobby pe lângă guvernul premierului Justin Trudeau să nu returneze turbina Rusiei. Kievul a cerut în mod repetat să fie impuse mai multe sancţiuni. "În cazul în care Canada decide să predea turbina, indiferent că spre Gazprom sau Germaniei, ca să o dea mai departe... asta ar fi un precedent pentru două ţări G7 de a ocoli sancţiunile impuse împotriva Rusiei", a spus sursa din Ministerul Energiei.

UPDATE 7:50. Zelenski: Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător în victoria ţării sale în războiul pornit de Rusia. "Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume", afirmă el. Zelenski vorbeşte şi despre arborarea drapelului ucrainean pe Insula Şerpilor. "Şi acum să vadă orice căpitan rus - indiferent dacă este al unei nave sau aeronave - drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt", subliniază el.

Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis joi noapte, că s-a întâlnit, la Kiev, cu reprezentanţi ai Congresului SUA, senatorii Lindsey Graham şi Richard Blumenthal, reprezentanţi ai republicanilor şi ai democraţilor, ambii susţinând Ucraina. El a spus că aceştia sunt autorii rezoluţiei prin care au cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului şi a adăugat că speră că acest lucru se va înfăptui. Preşedintele ucrainean a arătat i-a informat pe senatori despre situaţia de pe linia frontului, despre ce pregătesc ocupanţii, despre Donbas, sudul ţării, regiunea Harkov.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Azi, armata rusă a lovit Kramatorsk din nou, din nou cu rachete. Ocupanţii au lovit şi Harkovul, oraşele din Donbas...", a adăugat el.

Zelenski a spus că partenerii au informaţii exacte despre nevoile de apărare ale Ucrainei, fiind vorba despre apărare anti-aeriană, sisteme MLRS moderne. "Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume, pierderile Statelor Unite din cauza presiunii ruseşti asupra societăţilor democratice", a subliniat Zelenski. El a adăugat că vineri va continua apelurile către parlamentele europene, fiind rândul Sloveniei.

"Mâine (vineri - n.r.) vor fi, de asemenea, multe noutăţi pe plan intern din Ucraina - ne aşteaptă o zi plină de semnificaţii", a punctat el. Preşedintele ucrainean a arătat că, după conferinţa de la Lugano, dedicată reconstrucţiei Ucrainei, oficialii guvernamentali au stabilit deja un ajutor de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru această ţară. El a explicat că fondurile vor fi direcţionate pentru a întări bugetul şi pentru pregătirile pentru iarnă.

"Apropos, exportul de electricitate din Ucraina către ţările UE, care a început deja, este un sprijin semnificativ şi acum şi în sezonul de încălzire. Preţul electricităţii pe piaţa europeană este mai mare decât în Ucraina şi asta va permite companiilor din energie să folosească fondurile obţinute pentru a oferi servicii consumatorilor ucraineni. Mai mult, la tarife neschimbate", a continuat el. Zelenski a mai spus că oficialii guvernamentali lucrează la logistica exporturilor agricole şi că vor face tot ce este posibil pentru a avea acces la piaţa internaţională, în pofida blocării porturilor ucrainene de către Rusia. "Şi, desigur, astăzi vreau să îmi exprim recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Zmiinyi (Insula Şerpilor - n.r.) - steagul nostru naţional a fost arborat acolo. Operaţiunea a durat două luni. Serviciile Secrete, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, unitatea Alpha a Serviciului de Securitate, grănicerii, artileriştii, Forţele Navale, Forţele Aeriene. Şi acum să vadă orice căpitan rus - indiferent dacă este al unei nave sau aeronave - drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt", a conchis Zelenski.

UPDATE 7:14. Canada va trimite 39 de vehicule blindate fabricate de General Dynamics în Ucraina în această vară

Canada va trimite 39 de vehicule blindate fabricate de General Dynamics în Ucraina în această vară, în încercarea de a ajuta ţara afectată de război în lupta sa împotriva forţelor ruseşti, scrie The Guardian.

Ministrul canadian al Apărării Anita Anand a declarat, joi, că înţelegerea privind vehiculele blindate este separată de un contract de mai multe miliarde de dolari, pentru 260 de vehicule pentru forţele armate canadiene care a fost negociat în 2019 cu General Dynamics Land Systems.

 "Cele 39 de vehicule vor începe să fie livrate în această vară şi restul vor continua să sosească în următoarele luni", a spus ea. Vehiculele pot fi folosite ca ambulanţe, vehicule pentru mentenanţă şi recuperare, pe lângă transportul trupelor.

Rușii au bombardat Harkovul: "Duşmanul loveşte perfid, lovind zone rezidenţiale şi infrastructura civilă"

Cel puţin trei oameni au murit şi alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor într-un district din Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit lui Serghei Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, relatează CNN.

Bolvinov a spus că trupele ruseşti au lansat un atac asupra unui cartier rezidenţial din districtul Nemyshliansky al oraşului, "bombardând în mod repetat oraşul Harkov" cu sisteme lansatoare de rachete multiple Uragan şi proiectile explozive. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare din regiunea Harkov, a afirmat pe Telegram că salvatorii sunt la locul indicat şi investigatorii fac verificări pe teren. El a făcut apel la locuitori să fie "cât de grijulii este posibil şi să nu rămână pe străzile oraşului dacă nu au o nevoie urgentă".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Duşmanul loveşte perfid, lovind zone rezidenţiale şi infrastructura civilă", a mai spus Sinegubov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 135 LIVE TEXT. Bombardamente masive ale armatei ruse în Nikolaev. Peste 50 de oameni au fost răniţi