Update Război Rusia - Ucraina, ziua 190 LIVE TEXT. Prima vizită a experţilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie s-a încheiat. Trupele ruse, prezente masiv în zonă
Război Rusia - Ucraina, ziua 190. Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a confirmat, joi seară, încheierea "primei vizite" la Centrala nucleară Zaporojie, insistând că agenţia va menţine o prezenţă permanentă la complexul nuclear din sud-estul Ucrainei aflat sub controlul trupelor ruse. Pe de altă parte, forţele ruse prezente la centrala nucleară de la Zaporojie nu au avut nicio jenă în a arată echipei de inspecţie formată din experţii AIEA echipamentul militar pe care îl au în preajma centralei. Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a inspectat zona şi a plecat din Zaporojie pentru a întocmi un raport. O parte a echipei sale va rămâne la centrala nucleară până pe 3 septembrie.
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 22:57 Vladimir Putin s-a deplasat în Kaliningrad şi a vorbit despre obiectivul operaţiunilor din Ucraina
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a efectuat, joi, o vizită în regiunea Kaliningrad, o enclavă rusă situată la frontiera cu state din cadrul Uniunii Europene şi NATO, iar, cu ocazia deplasării, liderul de la Kremlin a încercat să justifice din nou intervenţia militară în Ucraina, notează Mediafax. Preşedintele Rusiei s-a întâlnit cu elevi, cu ocazia începerii noului an şcolar, abordând o serie de subiecte, din domeniile economic, aerospaţial şi al securităţii, inclusiv problema intervenţiei militare ruse în Ucraina, pe care Moscova o numeşte operaţiune militară specială. Putin a afirmat că operaţiunea din Ucraina are rolul protejării etnicilor ruşi din Donbas.
"Misiunea noastră şi cea a soldaţilor este să oprim acest război pe care Kievul îl poartă în Donbas, pentru a proteja oamenii şi, desigur, pentru a apăra Rusia", a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde. Liderul de la Kremlin a afirmat că locuitorii din Donbas "consideră că fac parte din spaţiul cultural şi lingvistic rus". Anterior, în februarie, Vladimir Putin afirma că obiectivul intervenţiei militare ruse este "demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei". Cu puţin timp înainte de începerea invaziei militare, Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Moscova se opune ferm integrării Ucrainei în NATO. Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene au condamnat ferm încălcarea suveranităţii Ucrainei şi au impus sancţiuni masive împotriva Rusiei.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 189 LIVE TEXT. Experţii AIEA au ajuns în Zaporojie. Misiunea de verificare a...
- Ungaria face din nou notă discordantă faţă de Europa: guvernul maghiar a semnat un acord de 5,8 miliarde de metri...
- Cum au ajuns ruşii să se omoare între ei, într-un bar din Herson: militarii ruşi au mitraliat doi agenţi FSB
UPDATE 22:04 Ruşii nu şi-au mutat sau ascuns echipamentul militar din centrala de la Zaporojie
Forţele ruse prezente la centrala nucleară de la Zaporojie nu au avut nicio jenă în a arată echipei de inspecţie formată din experţii AIEA echipamentul militar pe care îl au în preajma centralei. Ucrainenii susţin că prezenţa acestora este o gravă încălcarea a normelor în domeniu, în timp ce ruşii susţin că sunt folosite la transportul unităţilor din Garda Naţională Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a inspectat zona şi a plecat din Zaporojie pentru a întocmi un raport. O parte a echipei sale va rămâne la centrala nucleară până pe 3 septembrie.
UPDATE 21:00 Rafael Grossi confirmă încheierea primei vizite a experţilor AIEA la Centrala nucleară Zaporojie
Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a confirmat, joi seară, încheierea "primei vizite" la Centrala nucleară Zaporojie, insistând că agenţia va menţine o prezenţă permanentă la complexul nuclear din sud-estul Ucrainei aflat sub controlul trupelor ruse, notează Mediafax. "Îmi închei prima vizită la Centrala atomo-electrică ucraineană Zaporojie. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se află aici pentru a rămâne şi va menţine o prezenţă continuă", a declarat Rafael Grossi, într-un mesaj postat pe Twitter.
Anterior, Rafael Grossi anunţase că a reuşit colectarea datelor necesare pentru evaluarea situaţiei Centralei nucleare aflate sub controlul trupelor ruse. "Am reuşit, în câteva ore, să adunăm multe informaţii. Am văzut pricipalele lucruri pe care aveam nevoie să le văd. Am făcut o primă evaluare, am văzut activităţile prezentate de personalul centralei. În pofida circumstanţelor foarte dificile, ei continuă să lucreze cu profesionalism", a declarat Rafael Grossi, conform publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde. "Am realizat lucruri importante astăzi. Şi, ce este mai important, experţii AIEA rămân aici. Să transmiteţi lumii că experţii AIEA rămân la Zaporojie", a subliniat Grossi, citat de Agenţia France-Presse, fără a preciza câte persoane ar urma să rămână la complexul atomo-electric şi nici cât timp. Miercuri, Rafael Grossi afirmase intenţia de a institui o "prezenţă permanentă" la Centrala nucleară Zaporojie. Oficiali ruşi au semnalat că nu sunt de acord cu rămânerea unor experţi AIEA la Centrala nucleară Zaporojie, subliniind că misiunea are doar rol de verificare a instalaţiilor în acest moment. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri comise în zona complexului nuclear.
UPDATE 17:05 Macron promite că va împiedica Rusia să câştige războiul din Ucraina şi se angajează să menţină sprijinul umanitar, economic şi militar
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să menţină sprijinul umanitar, economic şi militar al Franţei oferit Ucrainei şi să consolideze unitatea europeană ca o modalitate de a exercita presiune asupra Rusiei şi de a preveni ca Moscova să câştige războiul, relatează The Associated Press, citat de news.ro. ”Nu putem permite Rusiei să câştige războiul militar”, a spus Macron într-un discurs adresat ambasadorilor francezi la Palatul Elysee.
El a stabilit obiectivul de a permite Ucrainei fie să câştige militar, fie să fie pusă într-o poziţie puternică astfel încât să obţină ”o pace negociată”. ”Trebuie să ne pregătim pentru un război lung”, a subliniat Macron, adăugând că acest lucru ar implica escaladarea tensiunilor în ceea ce priveşte centralele nucleare din Ucraina. Macron a mai precizat că Franţa a sprijinit cu fermitate misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică care a sosit joi la centrala nucleară Zaporojie pentru a-i evalua nivelul siguranţei. Preşedintele francez a sugerat că îl va suna pe omologul său rus Vladimir Putin după încheierea vizitei misiunii AIEA.
Şeful statului francez a promis că va ”continua să discute” cu Rusia, în pofida criticilor din partea unor ţări, în special din Europa de Est, care au o poziţie dură împotriva Moscovei. ”Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a obţine o pace negociată”, când Rusia şi Ucraina vor fi pregătite să stea la masa negocierilor, mai a spus el. ”Nu trebuie să lăsăm Europa să se divizeze” din cauza războiului din Ucraina şi a consecinţelor acestuia, a spus Macron, adăugând că UE nu trebuie să se alinieze ”războinicilor” sau să permită ţărilor din Europa de est să acţioneze singure în sprijinul Kievului.
UPDATE 16:45 Finlanda anunţă o nouă donaţie de material militar către Ucraina, în valoare de 8,3 milioane de euro
Finlanda va dona Ucrainei material militar în valoare de 8,3 milioane de euro, ridicând valoarea totală a acestor donaţii la 92,3 milioane de euro de la începutul invaziei ruse, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Helsinki într-un comunicat, informează Reuters, citat de Agerpres. 'Lupta defensivă a Ucrainei continuă, nevoia de ajutoare rămâne ridicată', a afirmat ministrul apărării Antti Kaikkonen în comunicat. Acesta nu precizează despre ce fel de material este vorba şi nici când va fi livrat, din motive de securitate.
UPDATE 16:43 Crucea Roșie nu-i poate vizita pe prizonierii de război ucraineni din orașul Olenivka
Crucea Roșie nu are acces la prizonierii de război ucraineni, deși a făcut mai multe demersuri în acest sens, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Oficialii nu au reușit să asigure accesul la prizonierii de război ucraineni deținuți în orașul Olenivka, controlat de Rusia, a declarat șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii. În ultima perioadă, au avut loc negocieri intense cu autoritățile ruse, dar Crucea Roșie nu a primit garanții de securitate pentru a efectua o vizită. În iulie, zeci de prizonieri au fost uciși în urma unui atac cu rachete sau a unei explozii. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la acest atac.
Crucea Roșie a anunțat că sunt aproximativ 1.800 de persoane preluate din oțelăria Azovstal din Mariupol, pe care nu le-a putut vizita. Directorul general Robert Mardini a declarat că reprezentanții organizației au vizitat sute de prizonieri de război de ambele părți, dar că există alte mii de persoane pe care nu au putut încă să le vadă. „Negociem în fiecare zi pentru a avea acces deplin la toți prizonierii de război. Este în mod clar o obligație absolută a părților de a permite accesul CICR la toți prizonierii de război", a precizat Mardini.
UPDATE 16:00 A început inspecţia la centrala nucleară
Experţii AIEA au început inspecţia la centrala nucleară de la Zaporojie.
UPDATE 15:45 Civilii ucraineni sunt transferaţi cu forţa în Rusia, susţine un ONG pentru drepturile omului
Trupele ruse transferă cu forţa civili ucraineni, inclusiv dintre cei care fug de ostilităţi, spre zone aflate sub controlul lor, de la începutul invaziei ruse din Ucraina, a transmis organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat joi, potrivit AFP, citat de Agerpres. Transferurile forţate "constituie o încălcare gravă a legilor de război şi echivalează cu o crimă de război şi o posibilă crimă împotriva umanităţii", a precizat HRW. Organizaţia a intervievat 54 de persoane care s-au deplasat în Rusia sau cunosc persoane care au făcut asta. Unele dintre ele au ajutat de asemenea ucraineni care încearcă să părăsească Rusia.
UPDATE 15:25 Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov
Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, din cauza programului său, a anunțat joi Kremlinul. Președintele rus a depus joi o coroană de flori la spitalul unde a murit liderul sovietic. Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, decizia fiind considerată drept o lovitură pentru imaginea ultimului lider al Uniunii Sovietice și o nouă dovadă că acesta ămâne un personaj disprețuit în Rusia, deși Occidentul i-a lăudat și apreciat munca. Gorbaciov, care a murit marți, la 91 de ani, nu va avea parte nici de funeralii de stat, a indicat un purtător de cuvânt al Kremlinului.
Mihail Gorbaciov devine primul lider de la Nikita Hrușciov care nu primește această onoare, relatează The Guardian. Ceremonia de adio a lui Gorbaciov va conține ”elemente din funeraliile de stat, cum ar fi onorurile militare”, a spus Peskov. ”Guvernul va ajuta la organizarea înmormântării”, a spus Peskov, subliniind că nu este sigur dacă asta înseamnă funeralii de stat.
UPDATE 14:45 Experții AIEA au ajuns la centrala de la Zaporojie
Compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a confirmat că misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporizhzhia. Euromaidan Press a publicat un videoclip care arată că echipa ONU în momentul în care ajunge la situl nuclear:
UPDATE 14:20 Rusia face eforturi pentru a garanta siguranța centralei nucleare de la Zaporojie - Serghei Lavrov
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară ucraineană Zaporojie poate funcţiona în siguranţă şi că inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) îşi pot îndeplini atribuţiile, notează Agerpres.
''Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă. Şi că misiunea de acolo îşi îndeplineşte toate planurile'', a afirmat Lavrov la un eveniment desfăşurat la Moscova.
Totodată, Ministerul Apărării rus a transmis joi că situaţia de la centrală ''este dificilă, dar rămâne sub control deplin'', după ce au apărut informaţii cu privire la desfăşurarea unor lupte în Enerhodar, oraş aflat în apropierea centralei.
Într-o declaraţie pe aplicaţia Telegram, Ministerul Apărării rus a susţinut că este în continuare pregătit să garanteze siguranţa delegaţiei AIEA la centrală, în pofida a ceea ce instituţia rusă a calificat drept ''eforturile Kievului'' de a perturba vizita.
Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat centrala în încercarea de a zădărnici vizita inspectorilor AIEA.
Totodată, un oficial instalat de ruşi în oraşul Enerhodar, Aleksandr Volga, a declarat pentru agenţia de presă rusă de stat TASS că urbea nu avea joi curent electric, dar că nu există niciun motiv ca vizita planificată a inspectorilor AIEA să nu aibă loc.
Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forţele invadatoare ruse în martie. Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, notează Reuters, care adaugă că ambele tabere - Rusia şi Ucraina - s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.
UPDATE 12:55 Rusia a început exercițiile militare de amploare cu China și India
Rusia a lansat joi un amplu exerciţiu militar cu peste 50.000 de soldaţi în estul ţării, la mii de kilometri distanţă de linia frontului de luptă din Ucraina, relatează dpa, citată de Agerpres. Ministerul rus al Apărării a anunţat că ţări precum China, India şi Mongolia iau parte la exerciţiul militar care urmează să se desfăşoare timp de aproape o săptămână, alături de mai multe foste republici sovietice, între care Belarus.
Manevrele militare oferă ocazia Moscovei de a-şi demonstra relaţiile apropiate cu alte ţări pe fondul tensiunilor grave cu statele occidentale din cauza războiului din Ucraina.
La exerciţiu, numit "Vostok 2022" (Est 2022), vor lua parte 5.000 de vehicule militare, 140 de avioane, 60 de nave de război şi alte ambarcaţiuni, a precizat Moscova. Manevrele se vor desfăşura în zonele militare de antrenament din estul Siberiei, estul îndepărtat al Rusiei şi în Marea Japoniei.
Participarea Chinei şi a Indiei la aceste exerciţii militare sunt privite cu atenţie de Occident, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două mari ţări sunt tensionate după un incident militar produs la graniţa lor comună în Himalaya în urmă cu doi ani, soldat cu mai mulţi morţi.
India a continuat să-şi sublinieze neutralitatea în privinţa războiului din Ucraina, spunând că îşi menţine bunele relaţii atât cu ţările occidentale, cât şi cu Moscova. Echipamentul militar al Indiei provine în principal din Rusia, însă ţara este şi un membru al alianţei "Quad" alături de Statele Unite, Japonia şi Australia.
UPDATE 12:40 Avioanele de luptă ucrainene folosesc rachete HARM antiradar
Forțele aeriene ucrainene au publicat o filmare care arată, pentru prima dată, rachete antiradar AGM-88 HARM furnizate de SUA, care au fost lansate de pe avioane ucrainene MiG-29. Ele par să fie lansate în perechi din compartimentele unde ar fi transportat rachete R-27.
UPDATE 12:35 UK: Ucraina continuă ofensiva în regiunile sudice, cu atacuri intensive de la distanță
Ministerul Apărării din Regatul Unit anunţă în actualizarea de pe 1 septembrie că Ucraina își întărește ofensiva în sudul țării cu atacuri intensive de la distanță lungă asupra pozițiilor rusești. Se pare că forțele ruse acordă prioritate apărării aeriene de la sol în regiune.
"În perioada 30-31 august 2022, forțele armate ucrainene au continuat operațiunile ofensive în sudul Ucrainei, susținute de atacuri intensive de la distanță lungă împotriva centrelor de comandă și logistică ale ruşilor din zona ocupată.
Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini video cu aeronave ucrainene care operează rachete antiradar de mare viteză (HARM). Rusia a susținut anterior că a recuperat fragmente din aceste tipuri de arme, care sunt concepute pentru a localiza și distruge radarele.
Rusia acordă prioritate unei apărări aeriene puternice la sol - acoperirea cu radare care permite acest lucru este o capacitate critică în operațiunile sale în Ucraina. Deteriorarea constantă şi substanțială a radarelor Rusiei cu rachete HARM ar fi un regres major pentru situaţia deja problematică a ruşilor în regiune."
UPDATE 12:30 Peste 7 milioane de refugiați ucraineni în Europa - Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)
Numărul refugiaţilor proveniţi din Ucraina care au ajuns în alte ţări din Europa ca urmare a invaziei ruse, declanşată în urmă cu mai bine de jumătate de an, a depăşit miercuri şapte milioane, potrivit statisticilor actualizate zilnic de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), notează Agerpres.
Dintre aceştia, 2,4 milioane se află în Rusia şi 1,3 milioane în Polonia, în timp ce alte comunităţi importante de refugiaţi au ajuns în ţări vecine Ucrainei, precum Republica Moldova (90.500 de refugiaţi), Slovacia (90.600 de refugiaţi) sau România (86.000 de refugiaţi). În restul Europei, ţările care găzduiesc un număr mare de refugiaţi din Ucraina sunt Germania (670.000 de refugiaţi), Republica Cehă (423.000 de refugiaţi), Italia (151.000 de refugiaţi) şi Spania (139.000 de refugiaţi).
De la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, UNHCR a consemnat 11,9 milioane de ieşiri din Ucraina, dar şi 5,3 milioane călătorii de întoarcere a cetăţenilor ucraineni în ţara lor.
În prezent, exodul ucrainean depăşeşte alte afluxuri de acest fel. Spre exemplu, 6,8 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara începând din 2014 din cauza crizei politice şi economice, iar 6,7 milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil după mai bine de un deceniu de violenţe.
Celor şapte milioane de refugiaţi li se adaugă alte 6,9 de milioane de persoane strămutate în interiorul graniţelor Ucrainei din cauza conflictului, potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM)
UPDATE 11:30 Vicepreşedintele companiei Lukoil, Ravil Maganov, s-a sinucis la Moscova. A sărit de la etajul 6 al unui spital
Ravil Maganov, vicepreședintele Lukoil, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit mort după ce a sărit de la etajul 6 al Spitalului Clinic Central din Moscova în care era internat. Agenția de știri Ria Novosti a anunțat că a fos vorba despre o sinucidere. Detalii aici.
UPDATE 10:50 Ministerul rus al Apărării acuză, fără dovezi, că Ucraina a trimis o misiune de asalt la centrala nucleară Zaporojie pe care au anihilat-o
Ministerul rus al Apărării acuză forțele ucrainene că vor să saboteze sau să recucerească centrala nucleară Zaporojie, relatează The Guardian.
Fără să ofere nicio dovadă, ministerul rus a lansat umătorul comunicat: "La ora 6.20, ora Moscovei, pe coasta lacului de acumulare Kakhovka, la 3 km nord-est de centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a debarcat două grupuri de sabotaj ale forțelor armate ale Ucrainei cu un număr total de până la 60 de persoane pe șapte bărci cu motor de mare viteză. Sabotorii au fost blocați de unități ale gărzii ruse, care păzeau centrala nucleară, iar unități ale forțelor armate ruse s-au apropiat de ei pentru a le oferi ajutor. În prezent, este în desfășurare distrugerea grupului de sabotaj al forțelor armate ale Ucrainei cu implicarea elicopterelor de aviație ale armatei. În jurul orei 7 dimineața, ora Moscovei, unități ale forțelor armate ruse au oprit o echipă tactică de asalt a forțelor armate ale Ucrainei aflată pe două barje care au părăsit Nikopol la câțiva kilometri de centrala nucleară Zaporojie. Au fost scufundate de forţele armate ruse." Afirmațiile nu au fost verificate independent.
UPDATE 10:45 Inspectorii AIEA au ajuns la un punct de control aflat la 20 km de Zaporojie - Interfax
Agenția de presă Interfax-Ucraina raportează că inspectorii AIEA se află la un punct de control din Novooleksandrivka, la aproximativ 20 km distanță de centrala nucleară Zaporojie. "Se aud atacurile aici. Dar în depărtare. Cursa coloanei în care se află experţii a fost oprită. Așteptăm ca zona să fie în siguranță", a declart o sursă apropiată misiunii. Infomaţia a fost distribuită pe Telegram de Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporojie
UPDATE 10:40 Operatorul centralei Zaporojie: Un reactor nuclear a fost oprit din cauza bombardamentelor
Unul dintre cele două reactoare operaționale de la complexul de centrale nucleare Zaporojie din Ucraina, aflat sub control rusesc, a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești, a declarat joi operatorul Energoatom, potrivit Reuters.
"Ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele rusești la situl centralei nucleare Zaporojie, protecția de urgență a fost activată și a fost oprită unitatea 5 de putere operațională", a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.
Energoatom a adăugat că "unitatea de putere numărul 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei" și furnizează energie electrică pentru nevoile proprii ale centralei.
UPDATE 10:30 Experții AIEA au ajuns în Zaporojie
Echipa de experţi AIEA care a ajuns în Zaporojie a plecat joi dimineaţă spre Energodar, unde se află centrala nucleară, relatează The Guardian. Guvernatorul regiunii Zaporojie a acuzat Rusia că bombardează ruta prestabilită pe care inspectorii AIEA ar trebui să o urmeze astăzi pentru a ajunge la centrala nucleară din orașul Energodar.
Operatorul ucrainean al centralei nucleare de la Zaporojie, Energoatom, acuză pe Telegram că pe centrala a fost atacată de ruşi: "În dimineața zilei de 1 septembrie, Energodar, un oraș satelit al centralei nucleare Zaporojie, a fost atacat de forțele de ocupație. Un grup de elicoptere de atac rusești K-52 a zburat deasupra orașului, lovind zone rezidențiale. Un atac cu mortiere a fost efectuat în imediata apropiere a teritoriului centralei și a reactoarelor nucleare".
Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, potrivit The Guardian. Primarul orașului Energodar, Dmitro Orlov, a postat anterior pe Telegram câteva imagini despre care a susținut că arată pagubele suferite de câteva blocuri această dimineață. Imaginile nu au fost verificate independent.
UPDATE 09:40 Experții ONU vor o prezență permanentă la centrala Zaporojie
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că instituția pe care o conduce va lua în considerare stabilirea unei prezențe continue la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, notează The Guardian.
"A existat o activitate militară crescută, inclusiv în această dimineață, până foarte recent, cu câteva minute în urmă. Dar cântărind argumentele pro și contra și ajungând atât de departe, nu ne oprim", a declarat el jurnaliștilor înainte de a pleca la centrala nucleară.
UPDATE 09:20 Economia Rusiei a înregistrat o scădere de doar 0,4%. Prețurile tot mai mari la petrol au ajutat Kremlinul să evite un dezastru financiar
Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primele şase luni ale anului 2022, faţă de un an în urmă, dar investiţiile de capital, unul dintre principalii factori de creştere economică, au crescut cu 7,8%, arată datele de miercuri ale serviciului federal de statistică Rosstat, transmite Reuters. Economia rusă, dependentă de exporturi, se scufundă în recesiune, lovită de sancţiunile occidentale ample pentru ceea ce Moscova numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina. Detalii aici.
UPDATE 08:30 Enerdogar, orașul în care se află centrala nucleară Zaporojie, atacat de ruși - Energoatom
Energoatom, compania de stat care administrează centralele nucleare din ucraina, a anunțat pe canalul său de Telegram că orașul în care se află centrala Zaporojie, a fost ținta atacurilor de dimineață, notează The Guardian.
Dmitro Orlov, primarul din Enerdogar, a confirmat într-o altă postare pe Telegram că atacul a avut loc și a publicat o serie de imagini cu mai multe apartamente, case și magazine distruse. El a mai adăugat că a primit informații că mai mulți civili ar fi fost răniți sau morți.
"Ucigașii populației civile, care bombardează Energodar dimineața cu mortiere, mitraliere și bombardamente, au folosit aviația (elicopterele circulă peste oraș) au raportat deja morți și răniți ca urmare a bombardamentelor lor", a mai notat primarul.
UPDATE 07:40 Volodimir Zelenski, discurs la Festivalul de Film de la Veneţia
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat participanţilor la Festivalul de Film de la Veneţia, spunându-le că Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli: să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război, dar această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată, notează News.ro.
"Apreciez oportunitatea de a mă adresa astăzi şi de a spune povestea noastră. Să povestesc despre Ucraina, oamenii ei şi războiul pe care Rusia îl poartă împotriva noastră de 189 de zile. O poveste care este dincolo de limitele umanităţii şi ale bunului simţ. O dramă bazată pe evenimente reale. Transpusă în realitate de sălbatici adevăraţi, ucigaşi, torţionari, terorişti. O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile. 189 de zile de război, care continuă în Ucraina şi de care s-au fi săturat Europa şi lumea. Asta cere Rusia. Asta vrea Rusia. Un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greşeli dramatice. Să se obişnuiască cu războiul. Să tolereze războiul. Să uite de război. Această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată", a declarat Zelenski.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰