Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 235. Ruşii spun că războiul din Ucraina a început în 2008, la Bucureşti. Ucrainenii respinși în anumite regiuni, susține Ministerul Apărării de la Moscova

Război Rusia - Ucraina, ziua 235. Cel puţin 11 persoane au murit într-un poligon militar din Belgorod, la graniţa cu Ucraina, după ce doi recruţi au deschis focul. Rusia susţine că a fost vorba despre un "atac terorist". Zelenski spune că Ucraina deţine controlul oraşului-cheie Bahmut, iar Rusia a pierdut aproximativ 65.000 de oameni în războiul contra Ucrainei. Miliardarul Elon Musk a declarat că va continua să finanţeze proiectul Starlink în Ucraina, chiar dacă pierde bani.

de Redactia Observator

la 16.10.2022, 22:04

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:00 Germania: Unele spitale riscă falimentul din cauza costurilor energiei, avertizează ministrul sănătăţii

Unele spitale din Germania se confruntă cu un risc în creştere de faliment din cauza costurilor ridicate ale energiei, a atenţionat ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, citat duminică de dpa, potrivit Agerpres.

"Dacă nu luăm măsuri rapid şi realmente în mod drastic, vor fi închideri" de clinici, a declarat duminică ministrul pentru postul public ARD.

Pe acelaşi subiect

Responsabilul german a menţionat că va purta discuţii, marţi, privind creşterea asistenţei federale pentru spitale cu ministrul finanţelor, Christian Lindner, adăugând că nu poate da cifre până atunci.

Mai devreme în această săptămână Federaţia germană a spitalelor a făcut apel la autorităţi să ia măsuri neîntârziate pentru a opri potenţialele închideri de clinici, susţinând că sectorul spitalicesc se confruntă cu un deficit de finanţare pentru materiale şi energie de circa 15 miliarde de euro în acest an şi anul viitor.

Întrebat pe ce se bazează aceste estimări, Karl Lauterbach a admis că "spitalele vor fi puse în faţa unei probleme foarte grave cu lichidităţile în următoarele câteva luni".

Germania dispune de circa 1900 de spitale cu un total de aproximativ 490.000 de paturi, mai adaugă dpa.

UPDATE 20:00 NATO și Rusia organizează separat exerciții ale forțelor nucleare, programate de mai mult timp

NATO și Rusia urmează să organizeze separat exerciții planificate de mult timp ale forțelor lor nucleare, într-un moment de mare tensiune, notează CNN, citat de Mediafax.

Exercițiul rusesc numit Grom se desfășoară în fiecare an. „Anticipăm că exercițiul se va întinde pe mai multe zile. Va include acțiuni în limitele normale a ceea ce a făcut Rusia în trecut. Va include lansări de rachete și o desfășurare de mijloace strategice”, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice în cadrul Consiliului Național de Securitate.

Deși exercițiul rusesc este unul de rutină, acesta vine după ce președintele Joe Biden a lansat un avertisment dur la începutul acestei luni cu privire la pericolul amenințărilor nucleare ale președintelui Vladimir Putin.

Oficialii NATO și SUA au declarat că sunt încrezători că vor putea monitoriza cu precizie orice activitate nucleară a Rusiei în timpul exercițiului.

Luni, NATO va începe exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, la care SUA se numără printre cele 14 națiuni participante. Acesta se desfășoară anual de peste un deceniu, potrivit Pentagonului.

Exercițiul include avioane de vânătoare capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor fi arme reale la bord. SUA vor pune la dispoziție bombardiere B-52.

Potrivit NATO, vor fi implicate până la 60 de aeronave, inclusiv avioane de luptă avansate, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Zborurile vor avea loc deasupra Belgiei, Marii Britanii și a Mării Nordului.

UPDATE 18:30 Bogdan Aurescu: România a facilitat tranzitul a peste 5,2 milioane de tone de cereale din Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că, de la debutul războiului din Ucraina, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc. Diplomatul solicită extinderea iniţiativei Secretarului General al ONU privind cerealele din Ucraina (Black Sea Grain Initiative).

"De Ziua Mondială a Alimentaţiei, reafirm angajamentul României de a continua să reducă impactul războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare la nivel mondial", a scris, duminică, pe Twitter, ministrul de Externe.  

Bogdan Aurescu afirmă că, începând cu luna februarie, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.  

"Solicităm extinderea Black Sea Grain Initiative", a mai transmis ministrul Aurescu.  

UPDATE 17:50 Rusia susține că forțele sale au respins avansurile ucrainene în mai multe regiuni

Ministerul Apărării de la Moscova susține că forțele ruse au respins eforturile trupelor ucrainene de a avansa în regiunile Donețk, Herson și Nikolaiev, potrivit Reuters. Totodată, Rusia a anunțat că a provocat "pierderi semnificative" inamicului. De asemenea, Rusia a anunțat că a continuat atacurile aeriene asupra unor obiective militare și energetice din Ucraina, folosind arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

"Obiectivele atacurilor au fost atinse. Toate țintele desemnate au fost neutralizate", a transmis ministerul.

Conform aceleiași surse, Rusia și-a menținut pozițiile în timpul unor "lupte aprige" în regiunea Kherson și a aplicat lovituri și pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk. În regiunea ucraineană Harkov, Rusia a anunțat că a distrus trei obuziere fabricate în SUA și un punct de trecere pe râul Oskil, înființat de forțele ucrainene pentru a muta rezerve și muniție.

UPDATE 17:20 423 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

Numărul copiilor uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina a ajuns la 423, a anunțat biroul procurorului general ucrainean, citat de The Guardian. Potrivit autorităților de la Kiev, alți 810 copii au fost răniți în conflict.

Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunile Donețk, Harkov și Kiev. De asemenea, biroul a precizat că cifrele nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare pentru a aduna cifrele celor uciși și răniți în zonele încă ocupate sau în care luptele sunt în curs de desfășurare.

UPDATE 16:25 Șeful Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaze dacă europenii plafonează prețul hidrocarburilor

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că planurile privind plafonarea preţului pentru exporturile de gaze naturale ruseşti ar conduce la oprirea livrărilor, reiterând o ameninţare similară venită de la preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Detalii aici.

UPDATE 15:00 Peste 30 de localități din Ucraina au fost lovite de ruși

Cea mai recentă actualizare a Statului Major al forțelor armate ucrainene a precizat că loviturile au lovit zone civile. Instituția a precizat că a fost vizată în special o zonă la est de capitala Kiev, precum și altele din regiunile estice Donețk, Harkov și Zaporojie și din regiunile sudice Dnipropetrovsk și Herson.

"Încălcând normele dreptului umanitar internațional Rusia lovește infrastructuri critice și locuințele populațiilor civile", se arată în comunicat.

Statul Major a adăugat că Rusia a continuat, de asemenea, să bombardeze poziția trupelor ucrainene "de-a lungul întregii linii de contact".

UPDATE 14:30 Două școli din Zaporojie distruse de atacurile rușilor, anunță guvernatorul ucrainean al regiunii

Două școli din regiunea Zaporojie au fost distruse în timpul atacurilor rusești, a declarat guvernatorul regional. Într-o postare pe Telegram, Oleksandr Staruh, a explicat că una dintre instituțiile de învățământ a fost "aproape complet distrusă" după ce a fost lovită de două rachete, notează The Guardian.

Staruh a adăugat că în cele două atacuri nu au fost victime și că Rusia recurge la astfel de acțiuni ca urmare a înfrângerilor pe care le-a suferit în ultima perioadă.

UPDATE 14:00 Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze

Bombardamentele forțelor ucrainene au avariat clădirea administrației orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, a anunțat duminică administrația orașului, susținută de Rusia, conform Reuters, citat de Mediafax. Administrația a precizat pe aplicația de mesagerie Telegram că intrarea principală în clădire a fost lovită și că mai multe mașini din apropiere au fost avariate. Nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei la atac.

Reuters nu a putut verifica raportul. Orașul Donețk este controlat de Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, din 2014. Rusia a trecut în septembrie la anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie din Ucraina. Moscova a declarat anexările după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

UPDATE 13:35 Papa Francisc: În contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina, ONU "şi-a arătat limitele"

Papa Francisc a lansat un apel pentru reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care "şi-a arătat limitele" în contextul pandemiei de COVID-19 şi al războiului din Ucraina, potrivit unei noi cărţi a suveranului pontif, din care cotidianul La Stampa a publicat duminică un fragment, informează AFP, citat de Agerpres. "Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite (ONU) şi, în special, Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor", a declarat papa Francisc.

"În timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism", însă Organizaţia Naţiunilor Unite, aşa cum funcţionează ea de la înfiinţarea sa, "nu mai răspunde noilor realităţi", a adăugat suveranul pontif. "ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaşi" şi instituţiile internaţionale trebuie să fie "rodul celui mai mare consens posibil", consideră liderul de la Vatican.

"Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea", a declarat, cu regret, papa Francisc. Liderul de la Vatican îndeamnă la "reforme organice, destinate să le ajute pe organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane". Papa Francisc se consideră, totodată, apărătorul "securităţii integrale", ce constă în garantarea tuturor drepturilor (alimentar, sanitar, economic şi social) în baza cărora cărora instituţiile internaţionale ar trebui să îşi formuleze toate deciziile.

UPDATE 13:23 Ruşii consideră că războiul din Ucraina a început în 2008, la Bucureşti

Alexander Grushko, viceministrul rus de Externe, a declarat că războiul din Ucraina a început încă din 2008, la summit-ul NATO unde s-a decis ca Georgia şi Ucraina să devină membre ale Alianţei. "NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbușirea proiectului de transformare a Ucrainei în "anti-Rusia". Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale alianței, am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, ea va exploda mai devreme sau mai târziu", a declarat Grushko, potrivit TASS.

UPDATE 12:30 Sabotori ruşi, "respinși" de armata ucraineană în Herson

Armata ucraineană informează că un grup de sabotaj al ruşilor, format din 7 oameni, a fost respins de forţele ucrainene într-un sat din regiunea Herson. Armata ucraineană mai precizează că forţele ruse ar fi pierdut în ultimele ore 14 soldaţi, trei instalaţii de artilirie autopropulsate, un obuzier şi două drone Orlan-10.

UPDATE 10:50 Rusia a bombardat Nikopol şi Sumî

Armata rusă a continuat bomdarmentele asupra Ucrainei, iar Nikopol a fost lovit cu peste 40 de rachete Grad. Atacuri au fost şi în Sumî, acolo unde s-au tras 104 rachete, notează The Kyiv Independent. Potrivit autorităţilor ucrainene, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, un singur bărbat din Nikopol solicitând îngrijiri medicale.

Rusia: Cel puţin 11 persoane au murit într-un schimb de focuri la un poligon militar rus din regiunea Belgorod

Cel puţin 11 persoane au murit sâmbătă şi alte 15 au fost rănite într-un schimb de focuri la un poligon militar rus din regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a declarat Ministerul rus al Apărării, care a numit incidentul "atac terorist", scrie lefigaor.fr, citat de news.ro. "La 15 octombrie, la un teren de antrenament din districtul militar de Vest, în regiunea Belgorod, doi cetăţeni dintr-o ţară CSI au efectuat un atac”, a anunţat ministerul, referindu-se la Comunitatea Statelor Independente, o alianţă a mai multor foşti republici.

"În timpul antrenamentelor de tragere cu persoane care s-au oferit voluntar pentru a participa la operaţiunea militară specială (în Ucraina), teroriştii au deschis focul cu arme automate asupra membrilor unităţii”, continuă ministerul. „În timpul împuşcăturii, 11 persoane au fost rănite mortal. Alţi cincisprezece au fost răniţi de o gravitate diferită şi au fost duşi la unităţi sanitare unde primesc îngrijirile necesare”, potrivit ministerului, „cei doi terorişti au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri”. La .21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară „parţială” în Rusia pentru a trimite soldaţi să lupte în Ucraina, după eşecuri ale armatei ruse pe front. La începutul lunii octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în Rusia de la acest anunţ.

Elon Musk afirmă că SpaceX va continua să finanţeze Starlink în Ucraina, deşi pierde bani

Elon Musk a declarat, sâmbătă, că SpaceX, compania sa de rachete, va continua să finanţeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, invocând nevoia de ”fapte bune”, la o zi după ce a afirmat că nu îşi mai poate permite să facă acest lucru, relatează Reuters, citat de news.ro. Musk a scris pe Twitter: ”La naiba cu asta… deşi Starlink încă pierde bani şi alte companii primesc miliarde de dolari din taxele plătite, noi vom continua să finanţăm Guvernul Ucrainei pe gratis”.

Musk afirmase, vineri, că SpaceX nu poate finanţa la nesfârşit Starlink în Ucraina. Serviciul a ajutat civilii şi militarii să rămână în legătură în timpul războiului cu Rusia. Deşi nu a fost clar iniţial dacă răzgândirea lui Musk este veritabilă, el a indicat ulterior că este. Când un utilizator de Twitter i-a spus lui Musk: ”Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, el a replicat: ”Chiar şi aşa, tot ar trebui să facem fapte bune”. Miliardarul s-a aflat în dispute online cu oficiali ucraineni în privinţa unui plan de pace pe care el l-a propus şi despre care Ucraina spune că este prea generos cu Rusia. Afirmaţiile sale de vineri au venit după ce presa a relatat că SpaceX a cerut Pentagonului să plătească pentru donaţia Starlink.

Zelenski: Pierderile duşmanului privind oamenii ucişi se apropie de 65.000, atâţia şi-au dat viaţa pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că pierderile Rusiei în ceea ce priveşte oamenii ucişi se apropie de 65.000, acesta fiind numărul ruşilor care ”şi-au dat viaţa pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea”. Doar victoriile reale ale Ucrainei, doar apărarea acesteia de către lumea liberă faţă de teroarea şi şantajul ruseşti – protecţie prin sancţiuni, protecţie prin ajutor pentru Ucraina – doar mutarea completă a ocupanţilor de pe pământul ucrainean şi demontarea capacităţilor agresive ale statului terorist – toate astea sunt calea spre pace. Pacea va deveni posibilă când teroarea sa devine imposibilă pentru Rusia, notează news.ro.

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis sâmbătă seară, că Ucraina beneficiază de un nou pachet de asistenţă pentru apărare din parte SUA, în valoare de 725 de milioane de dolari, fiind vorba despre muniţie pentru HIMARS şi artilerie, armte anti-tanc, rachete anti-radar. ”Facem totul pentru a reduce capacitatea ocupanţilor, abilitatea armatei ruse de a răspândi teroare pe pământul ucrainean. Distrugem în mod constant logistica teroriştilor, depozitele şi cartierele lor generale. Pierderile totale ale duşmanului în ceea ce priveşte oamenii ucişi se apropie de 65.000. Atât de mulţi cetăţeni ai Rusiei şi-au dat viaţa pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că, potrivit felului în care continuă ”operaţiunea de îngropare” rusească, se poate spune că nici măcar 100.000 de cetăţeni ruşi morţi nu vor determina Kremlinul să se gândească puţin. ”Doar victoriile reale ale Ucrainei, doar apărarea acesteia de către lumea liberă faţă de teroarea şi şantajul ruseşti – protecţie prin sancţiuni, protecţie prin ajutor pentru Ucraina – doar mutarea completă a ocupanţilor de pe pământul ucrainean şi demontarea capacităţilor agresive ale statului terorist – toate astea sunt calea spre pace. Pacea va deveni posibilă când teroarea sa devine imposibilă pentru Rusia”, a continuat Zelenski.

Zelenski: Trupele ucrainene dețin un oraș cheie, iar Rusia trage mai multe rachete

Trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters, potrivit Mediafax. Zelenski, în mesjul său de seară, a mai spus că rachetele și dronele rusești au continuat să lovească orașele ucrainene, provocând distrugeri și victime. Deși trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în recentele ofensive din est și sud, oficialii spun că progresele vor încetini probabil odată ce forțele Kievului vor întâmpina o rezistență mai hotărâtă.

Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia. Forțele rusești au încercat în repetate rânduri să cucerească Bakhmut, care se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk. Ambele sunt situate în regiunea Doneţk. "Luptele active continuă în diferite zone ale frontului. O situație foarte dificilă persistă în regiunea Donețk și în regiunea Luhansk", a declarat Zelenski. "Cea mai dificilă situație este în direcția Bakhmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem pozițiile". Separat, statul major al forțelor armate ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că trupele au respins sâmbătă un total de 11 atacuri rusești separate în apropiere de Kramatorsk, Bakhmut și orașul Avdiivka, la nord de Donețk.

Zelenski a precizat că forțele ruse, care luni au aruncat o ploaie de rachete de croazieră asupra mai multor orașe ucrainene, au lovit ținte în șapte regiuni în ultimele două zile. "Unele dintre rachete și drone au fost doborâte, dar, din păcate, nu toate. Din păcate, există distrugeri și victime", a declarat el. Kievul a declarat vineri că se așteaptă ca Statele Unite și Germania să livreze sisteme antiaeriene sofisticate în această lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 235. Ruşii spun că războiul din Ucraina a început în 2008, la Bucureşti. Ucrainenii respinși în anumite regiuni, susține Ministerul Apărării de la Moscova