Antena Meniu Search
x

Scandalul Boeing. O stewardesă a apăsat din greşeală pe un buton care a împins scaunul pilotului în maneta de control şi a trimis avionul în cădere

Scandalurile se ţin lanţ de compania americană Boeing. Un incident petrecut în carlingă care a împins pilotul în maneta de control ar fi de vină pentru o manevră bruscă efectuată săptămâna aceasta de un avion 787 Dreamliner al companiei Latam Airlines. 50 de pasageri au fost răniţi în timpul zborului de la Sydney la Auckland.Informaţiile sunt dezvăluite de publicaţia The Wall Street Journal care citează oficiali din industria aviatică, aflaţi la curent cu ancheta. 

de Redactia Observator

la 15.03.2024, 14:48

Scandalul Boeing. O stewardesă a apăsat din greşeală pe un buton care împins scaunul pilotului în maneta de control şi a trimis avionul în cădere
Scandalul Boeing. O stewardesă a apăsat din greşeală pe un buton care împins scaunul pilotului în maneta de control şi a trimis avionul în cădere - Profimedia

Concret, o stewardesă a Latam Airlines a apăsat pe un buton de pe scaunul pilotului în timp i-a adus masa, asta a dus la împingerea scaunului pilotului în maneta de control, fapt care a împins în jos nasul avionului, au spus oficialii. Butonul de pe scaun are un capac și nu ar trebui să fie folosit atunci când pilotul este aşezat.  

Aproximativ 50 de pasageri care zburau de la Sydney la Auckland au avut nevoie de îngrijiri medicale. După ce avionul, la bordul căruia se aflau 272 de persoane la bord, a coborât brusc şi rapid, unii pasageri au ajuns chiar în tavanul aeronavei.

13 pasageri au fost chiar spitalizaţi. Latam este o companie aeriană cu sediul în Chile. Oficialii au declarat după incident că avionul a suferit un "eveniment tehnic în timpul zborului care a provocat o mișcare puternică".

Un purtător de cuvânt a declarat că Latam colaborează cu autoritățile la anchetă, dar a refuzat să ofere detalii până la finalizarea investigaţiei. Şi sindicatul piloților Latam a refuzat să facă comentarii. 

Pe acelaşi subiect

"Am luat legătura cu clientul nostru. Boeing este pregătită să sprijine ancheta, așa cum a fost solicitat", a spus Boeing într-un comunicat.

Pasagerii care nu purtau centura de siguranță au fost aruncați în tavanul avionului

"A fost ceva îngrozitor", a declarat Veronica Martinez, un pasager al avionului. Ea a povestit că însoțitorii de zbor, precum și pasagerii care nu purtau centura de siguranță au fost aruncați în tavanul avionului. "Am văzut un copil zburând în sus. A fost teribil."

"Avionul a căzut brusc pur şi simplu. Vreau să spun că a căzut, nu a semănat cu nimic altceva experimentat vreodată pe orice fel de turbulenţă minoră, iar oamenii au fost aruncaţi de pe scaune, s-au lovit de partea de sus a avionului, căzând apoi pe culoar", a declarat pentru BBC un alt pasager, Brian Jokat.

"Vecinul meu care era la două scaune distanţă de mine, era un spaţiu între noi, imediat ce m-am trezit, m-am uitat, şi el era pe tavan şi am crezut că visez", a povestit şi Brian Adam Jokat, cetăţean canadian cu reşedinţa în Marea Britanie.

"Unele dintre panourile plafonului au fost rupte după ce oamenii au fost aruncaţi în sus şi au trecut prin panourile de plastic. Era sânge pe capul mai multor persoane", a povestit Jokat. El a spus că pasagerii care erau medici au oferit primul ajutor pentru persoanele care au fost grav rănite.

Boeing ar urma să trimită o informare legată de butonul de pe scaun

Boeing ar uma să trimită companiilor aeriene care operează aeronave 787 Dreamliner o notă de informare legată de butonul de pe scaun. Acest model de aeronave mari sunt populare şi folosite adesea pe zboruri internaționale pe distanțe lungi.

Şi site-ul Air Current, dedicat industriei aviatice, a relatat că punctul central al investigației este o mișcare a scaunului din cabina piloţilor.

Boeing se confruntă cu o serie de probleme care i-au afectat reputaţia. Sunt investigate erori separate de fabricație și siguranță după accidentul din 5 ianuarie, când o uşă s-a desprins în zbor de pe fuzelajul unui avion 737 MAX, aparţinând Alaska Airlines. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Scandalul Boeing. O stewardesă a apăsat din greşeală pe un buton care a împins scaunul pilotului în maneta de control şi a trimis avionul în cădere