Antena Meniu Search
x

Șeful luptei anti-COVID din Africa: Interzicerea zborurilor nu va opri noua variantă de coronavirus

Șeful agenției care conduce lupta anti-Covid din Africa a declarat că impunerea de restricții precum interzicerea zborurilor este puțin probabil să reducă răspândirea noii variante, scrie BBC.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 26.11.2021, 15:47

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

„Restricțiile impuse fac întotdeauna dificilă coordonarea unui răspuns”, a declarat medicul John Nkengasong, director al Centrului african pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Nu ajută... nu a ajutat niciodată la reducerea răspândirii vreunei variante, la nivel mondial”, spune el, referindu-se la decizia Marii Britanii de a suspenda zborurile din șase țări din Africa de Sud, scrie BBC.

John Nkengasong sugerează respectarea în continuare a măsurilor de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștilor, în special la adunările din timpul festivităților de iarnă, și spălarea mâinilor.

„Evitați aglomerația și implementați măsurile de bază de sănătate publică și sociale care sunt eficiente împotriva tuturor variantelor. Cred că asta ar trebui să promovăm”.

Noua variantă, "îngrozitoare"

Pe acelaşi subiect

Cel mai negru scenariu al experţilor în sănătate pare să se confirme. A apărut o nouă varintă COVID, cea mai periculoasă de până acum, spun specialiştii. Tulpina, descoperită în sudul Africii, are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin. Astăzi, experţi ai Organizației Mondiale a Sănătății se reunesc într-o şedinţă de urgenţă.

Oamenii de știință încă studiază varianta, dar există îngrijorări că ar putea fi cea mai rea de până acum. Nu are încă un nume precum Delta sau Beta. În acest moment, este cunoscută sub numele de B.1.1.529, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o va numi astăzi cel mai probabil ”NU” (Niu, a 13-a literă a alfabetului grecesc). Este foarte diferită de celelalte variante descoperite până acum și are și cele mai multe mutații, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente.

Ce fac țările pentru a opri răspândirea?

OMS spune că până acum au fost raportate mai puțin de 100 de cazuri. Au fost confirmate în principal în Africa de Sud, dar au fost detectate și în Hong Kong, Israel și Botswana. Doar aproximativ 24% din populația Africii de Sud este complet vaccinată, ceea ce ar putea duce la o răspândire rapidă a cazurilor acolo, a declarat vineri pentru BBC Doctorul Mike Tildesley.

Marea Britanie și Țările de Jos au oprit zborurile din sudull Africii: Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho. Singapore, Italia și Israel au plasat toate aceste națiuni, plus Mozambic pe lista lor roșie. Franța, Germania şi Austria au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Stiri externe » Șeful luptei anti-COVID din Africa: Interzicerea zborurilor nu va opri noua variantă de coronavirus