Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Astronauții, sfaturi pentru oamenii aflați în izolare

Sunt maeştrii izolării. Trăiesc cu lunile departe de casă, de familii, de Pământ. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională ne dau câteva trucuri pentru a suporta totul mai uşor. Şi singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, are un mesaj pentru noi toţi.

de Sonia Simionov

la 14.04.2020 , 00:14

  • Astronauții le oferă oamenilor sfaturi pentru a rezista în izolare.
  • Astronauții trăiesc în Cosmos în condiții extrem de dificile.

Sunt maeştrii izolării. Trăiesc cu lunile departe de casă, de familii, de Pământ. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională ne dau câteva trucuri pentru a suporta totul mai uşor. Şi singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, are un mesaj pentru noi toţi.

Când s-au mutat în Cosmos, astronauţii care trăiesc de aproape un an pe Staţia Spaţială Internaţională au lăsat în urmă o lume diferită de cum o vor găsi la întoarcere, în plină pandemie.

Chris Cassidy, astronaut: Ştiam că echipajul va intra în carantină în urmă cu aproximativ nouă luni, chiar un an, dar nu ştiam că tot restul lumii va proceda la fel.

Vezi și

După luni în şir de izolare spaţială, cu toţii vor intra în izolare pe Pământ.

Jessica Meir, astronaut: Cu siguranţă va fi foarte greu pentru mine să nu îmi pot îmbrăţişa familia şi prietenii.

Dar izolarea e un mod de viaţă pentru cosmonauţi. O spune Dumitru Prunariu, singurul român care a cucerit vreodată spaţiul.

Dumitru Prunariu, cosmonaut: Ce înseamnă izolare? În primul rând, gândiţi-vă că stai. Eu am stat o săptămână, dar alţi colegi ai mei au stat şi jumătate de an, şi mai mult, la bordul unei staţii orbitale, un spaţiu închis, mic, cam cât o cameră de bloc, împreună cu alţi parteneri de zbor. Acolo ai şi sufrageria, şi dormitorul, şi laboratorul ştiinţific, şi bucătăria, şi toaleta.

Şi nu poţi rezista decât dacă urmezi un program strict, pe zile şi pe ore. Sportul e parte din rutina zilnică.

"Studiile au demonstrat că exerciţiile fizice sunt benefice nu doar pentru sănătatea fizică, ci şi pentru echilibrul psihic".

Cosmonauţii sunt antrenaţi să suporte nu doar izolarea, ci şi măsurile stricte de dezinfectare, pe care le respectă înainte să decoleze spre orbită.

Dumitru Prunariu, cosmonaut: Pentru că la bordul staţiei orbitale, în acel mediu închis, orice microb, orice virus, poate să se dezvolte diferit de cum se dezvoltă pe pământ cosmonauţii care se află în spaţiul cosmic sunt foarte vulnerabili.

Acolo, sus, viaţa se desfăşoară cu o viteză de 5 mile pe secundă - adică aproape 28 de mii de kilometri pe oră. Staţia Spaţială Internaţională înconjoară pământul la fiecare 90 de minute. Există şi un avantaj: astronauţii se bucură în fiecare zi de 16 apusuri şi tot atâtea răsărituri.

Chris Cassidy, astronaut: Este ireal pentru noi să vedem toată situaţia care a cuprins planeta de sub noi. Noi vă putem spune că Pământul arată la fel de frumos ca întotdeauna de aici de sus. E greu de crezut că se întâmplă ce se întâmplă, de când noi suntem aici.

Sonia Simionov, reporter Observator: Aşa arată planeta noastră, văzută de pe Staţia Spaţială Internaţională. O privelişte pe care o putem urmări oricând şi noi, în direct, pe site-ul NASA. La peste 300 de kilometri deasupra Pământului, şase astronauţi trăiesc izolaţi complet de lume luni în şir. Când simţiţi că izolarea vă apasă, gândiţi-vă la ei.

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Astronauții, sfaturi pentru oamenii aflați în izolare