Antena Meniu Search
x

Autorul carnagiului din clubul de la Istanbul ar fi luptat în Siria, pentru gruparea Stat Islamic. Imagini cu pașaportul presupusului terorist

Teroristul care a ucis 39 de persoane în noaptea de Revelion, în clubul Reina din Istanbul, a luptat pentru jihadiștii grupării Stat Islamic, scriu jurnaliștii Hurryiet. Atacatorul ar fi folosit chiar tehnicile învățate în războiul civil, în timpul masacrului comis pe malul Bosforului.

Sursă foto: Michael Horowitz/Twitter

Teroristul care a ucis 39 de persoane în noaptea de Revelion, în clubul Reina din Istanbul, a luptat pentru jihadiștii grupării Stat Islamic, scriu jurnaliștii Hurryiet. În timpul masacrului comis pe malul Bosforului, atacatorul ar fi folosit chiar tehnicile învățate în războiul civil.

Jurnaliștii turci au publicat pe Twitter fotografii cu un pașaport al presupusului jihadist, un cetățean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov, însă autoritățile nu au confirmat identitatea acestuia.

Experții turci sunt de părere că teroristul a demonstrat un antrenament extensiv în utilizarea armelor în timpul atacului din club. A tras aproape 120 de gloanțe cu un Kalașnikov și a reușit să scape de forțele de securitate care au intervenit în timpul atacului.

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold, tehnică utilizată pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime.

Pe acelaşi subiect

Jihadiștii grupării Stat Islamic au revendicat deja atacul armat de la Istanbul și există informații potrivit cărora atacatorul încă necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă, în Siria.

Anchetatorii merg pe ideea că teroristul este originar din Asia Centrală.

Obiectivul autorităților acum este acela de a-l captura pe atacator și de a neutraliza celula teroristă care l-a susținut, în încercarea de a preveni încă un asemenea atentat.

De asemenea, un atac similar trebuia să aibă loc în noaptea dintre ani în Ankara. Însă, autorităţile turce au reuşit să-i aresteze la timp pe cei opt presupuşi jihadişti implicaţi în organizarea atentatului.

Imaginile publicate de jurnaliștii turci pe Twitter arată că suspectul este un cetățean kîrgîz, se numește Iakhe Mashparov și este născut în anul 1988.

”Am aflat despre atac de la televizor. Nu am ştiut că soţul meu este simpatizant ISIS”, a declarat soţia suspectului pentru cotidianul Cumhuriyet.

Potrivit presei turce, vecinii suspectului au sunat la poliţie pentru a anunţa că l-au recunoscut, după ce au văzut imaginile cu el la televizor. Suspectul, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, ar fi ajuns pe 20 noiembrie din Kîrgîzstan la Istanbul.  Apoi, el a plecat la Ankara şi de acolo, pe 22 noiembrie, la Konya, unde a închiriat o locuinţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Autorul carnagiului din clubul de la Istanbul ar fi luptat în Siria, pentru gruparea Stat Islamic. Imagini cu pașaportul presupusului terorist