Antena Meniu Search
x

Ucraina confirmă oficial că armata sa a atacat cu rachete aerodromul Saki din Crimeea. Planurile anunţate de generalul Zalujnîi

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi a recunoscut pentru prima oară că Ucraina a efectuat atacuri cu rachetă, care au vizat în luna august baze ruseşti din Crimeea şi a confirmat că obiectivul militar al Ucrainei în 2023 este să concentreze luptele în peninsula anexată de ruși, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 08.09.2022, 10:19

Ucraina confirmă oficial că armata sa a atacat cu rachete aerodromul Saki din Crimeea. Planurile anunţate de Zalujnîi
Ucraina confirmă oficial că armata sa a atacat cu rachete aerodromul Saki din Crimeea. Planurile anunţate de Zalujnîi - ukrinform

Ucraina confirmă oficial că armata sa este cea care a provocat mai multe explozii pe aerodromul Saki din Crimeea în luna august. Comandantul Armatei Ucrainene a dezvăluit că a fost vorba de un atac cu rachete, nu de o operațiune a forțelor speciale, așa cum a speculat presa internațională, citând surse anonime. Rusia a susținut că explozia a fost un accident.

Ucraina a ”efectuat cu succes atacuri cu rachetă vizând baze militare ale inamicului, şi anume aerodromul Saki”, se arată într-un articol despre perspectivele campaniei militare în 2023, publicat miercuri de agenţia de presă Ukfrinform și semnat de generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, și general-locotenentul Mykhailo Zabrodskyi, prim-vicepreședinte al Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru securitate națională, apărare și informații.

Vorbind despre transferul ostitilăţilor pe teritoriul ocupat de ruşi în Crimeea, Zabrodskyi şi Zalujnîi au amintit de o serie de lovituri de succes cu rachete asupra bazelor aeriene inamice din Crimeea, în primul rând, pe aerodromul Saki, aflat la peste 200 de kilometri de linia frontului. "Sarcina Forțelor Armate ale Ucrainei pentru 2023 este de a face aceste sentimente mai acute, mai naturale și destul de tangibile pentru ruși și în alte teritorii ocupate, în ciuda distanței semnificative față de obiective". 

Aerodromul Saki este o bază permanentă a Regimentului 43 de Aviație a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse. Este unul dintre cele cinci aerodromuri principale de pe teritoriul peninsulei Crimeea, pe care aviația rusă îl folosește din februarie 2022 pentru lovituri pe teritoriul Ucrainei. Pe 9 august 2022, ca urmare a unor atacuri combinate, până la 10 avioane rusești Su-24 și Su-30M au fost distruse.  Explozii de la baza din Crimeea s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi precum şi cu distrugerea unor muniţii destinate aviaţiei militare ruse.

Kievul nu a recunoscut până acum în mod oficial acest atac şi nici al doilea care a lovit, câteva zile mai târziu, un depozit de muniţie în nordul Crimeei. ”Sarcina forţelor armate ucrainene în 2023” este să continue ”să deplaseze ostilităţile către această peninsulă, unde Moscova dispune de ”grupări importante de trupe” folosite în războiul din Ucraina. 

Valeri Zalujnîi, care se exprimă rar în presă, îi îndeamnă cu această ocazie pe susţinătorii din Occident ai Ucrainei să trimită armament suplimentar cu rază lungă de acţiune. Raza de acţiune a rachetelor de croazieră ruseşti atinge 2.000 de kilometri, iar cea a forţelor ucrainene nu depăşeşte 100 de kilometri, precizează el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ucraina confirmă oficial că armata sa a atacat cu rachete aerodromul Saki din Crimeea. Planurile anunţate de generalul Zalujnîi