Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii au pus nava amiral "Moskva" pe 1 milion de timbre, înainte de a o lovi cu rachete Neptun

Lovitură militară şi de imagine pentru Ucraina. Nava amiral Moskva, bijuteria marinei militare ruse din Marea Neagră, a fost lovită de două rachete ucrainene trase din Odessa. Pagubele sunt mari, a anunţat chiar ministerul rus al apărării care vorbeşte, însă, doar despre un incendiu izbucnit la bord. Simbol al puterii ruse, nava apare pe o ediţie limitată de timbre lansată zilele trecute în Ucraina. Un milion de timbre în care grănicerii ucraineni refuză să predea Insula Şerpilor au fost puse în circulaţie.

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 23:35

Vezi și

Muniţia aflată la bord a făcut ca exploziile să fie extrem de puternice. Un video postat online pare să surprindă momentul atacului. Crucişătorul Moskva, lung de 186 de metri, este o bijuterie a flotei militare ruse şi era în largul coastelor Odessei, în Marea Neagră. Ucraina revendică atacul şi susţine că două rachete Neptun au atins nava. Moscova confirmă pagubele, dar vorbeşte doar despre un incendiu la bord şi evacuarea celor 500 de marinari.

Moscova nu recunoaşte direct că a fost atacată, dar ameninţă

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării din Rusia: Forţele ucrainene încearcă să conducă activităţi subversive şi să atace ţinte din Rusia. Dacă aceste activităţi continuă, forţele armate ruse vor ataca structurile de decizie ucrainene, inclusiv cele din Kiev.

Un gigant de 12 mii 500 de tone, nava a fost construită în Mykolaiv în anii 80, în sudul Ucrainei, parte din URSS la momentul respectiv. În 2000, Moskva devine navă simbol a Flotei din Marea Neagră, iar din 2015 a participat la operaţiunile militare din Siria. Are la bord artilerie, multiple arme anti-submarin şi antiaeriene dar şi 16 lansatoare de rachete antinavă. S-a remarcat la începutul războiului, când a ocupat Insula Şerpilor şi a luat prizonieri 13 grăniceri ucraineni.

Pe acelaşi subiect

Atacarea navei Moskva, o lovitură de imagine pentru Ucraina

Incidentul este o lovitură importantă pentru Rusia care are nevoie de cel puţin un succes important până pe 9 mai, când sărbătoreşte Ziua Victoriei sovietice asupra naziştilor.

În desfăşurare de 50 de zile, războiul mai degrabă a arătat forţa Ucrainei, decât pe cea a Rusiei. Volodimir Zelenski este văzut în lumea întreagă drept un simbol al rezistenţei unei naţiuni. Conflictul pare că a împins chiar şi ţările scandinave mai aproape de NATO. Rusia ameninţă că va desfăşura arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda aderă la Alianţa nord-atlanică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au pus nava amiral "Moskva" pe 1 milion de timbre, înainte de a o lovi cu rachete Neptun