Video Ucrainenii trimişi de bulgari din hoteluri în containere vor înapoi la ei în ţară. "E mai rău decât la puşcărie"
Refugiaţii ucraineni evacuaţi din hotelurile de pe litoralul bulgăresc iau cu miile drumul României. Spun însă că nu vor în centrele de refugiaţi, preferă să plece de tot. Trec prin România şi se întorc în Ucraina, chiar dacă războiul e departe de a se fi terminat.
"Iată, aceasta este Europa voastră!". Copii debusolaţi, femei cu lacrimi în ochi şi o mare de geamantane. E imaginea din zona hotelurilor de lux de pe litoralul bulgăresc unde - până de curând - şi-au găsit adăpost peste 60.000 de refugiaţi ucraineni. "Ne-au alungat pe toţi din hotel direct în stradă. Aici sunt bagajele noastre!", arată un refugiat.
Refugiaţii ucraineni, evacuaţi din hotelurile din Bulgaria
Timp de trei zile, cu autocare şi trenuri, oamenii au fost relocaţi în tabere din sudul ţării - special amenajate pentru ei. Deşi autorităţile bulgare îşi făceau griji că n-au suficiente locuri, iar mulţi refugiaţi vor fi nevoiţi să se descurce pe cont propriu, mulţi au refuzat din start ajutorul. Activiştii pentru drepturile omului spun că în containerele puse la dispoziţie, unde au fost cazaţi în trecut şi refugiaţi sirieni, condiţiile sunt inumane. Iar ucrainenii confirmă asta. "Am cerut să merg la baie. Mă duc ei. Singură nu mă lasă să merg", se plânge o femeie. "Iată toaletele. E mai rău decât la puşcărie!"
Până acum, hotelurile care cazau refugiaţi din Ucraina primeau câte 40 de leva pe zi pentru fiecare dintre ei. Doar că statul bulgar a mişcorat suma până la cel mult 15 leva, undeva la mai puţin de 40 de lei, context în care hotelierii nu şi-au mai permis să-i cazeze. Aşa că ucrainenii s-au văzut nevoiţi să meargă în centrele de refugiaţi. Mulţi au preferat să-şi ia bagajele şi să se întoarcă în Ucraina, iar alţii au căutat ospitalitatea românilor.
- 35.000 de refugiaţi ucraineni evacuaţi din hotelurile de la Marea Neagră din Bulgaria. Ce alternative au
- Vacanţă la alegere, cu sau fără restricţii. Ce condiţii de călătorie sunt pentru Grecia, Bulgaria sau Italia
- Filmul celor 100 de zile de război Rusia - Ucraina. Ce a câștigat Putin prin cea mai mare ofensivă armată de...
"Am găsit în România un loc unde pot să stau gratis", spune o tânără, în Vama Veche. O şoferiţă care a stat 3 luni în Bulgaria se îndreaptă spre casă, la Odessa: "Am plecat din Bulgaria pentru că vrem să mergem acasă". "A trebuit să plec ca să ajung în Ucraina, la medicul copilului meu", zice o altă refugiată.
Val de refugiaţi. Traversează România, în drum spre casă
"Numai în ultimele 7 zile, prin punctele de trecere ale frontierei de la Negru Vodă, Ostrov, dar şi pe aici, prin Vama Veche, peste 15.300 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, faţă de săptămâna anterioară când au intrat doar 8.400", spune Andreea Petrescu, reporter Observator. De la Vama Veche, cel mai scurt traseu până în Ucraina trece prin Vama Isaccea, unde traficul din ultimele zile aduce aminte de cel găsit după primele bombe căzute pe teritoriul ucrainean. "Pe 3 martie am ajuns în Bulgaria. Am putut sta doar până în 31 mai, iar după această dată trebuia să plătim din banii noştri. Aşa că ne-am hotărât să venim acasă", povesteşte o femeie.
"10.000 de ucraineni s-au întors acasă prin punctul de trecere al frontierei Isaccea, în doar o săptămână, de pe 25 mai până pe 1 iunie. Şi în continuare sunt alţii la rând şi aşteaptă să se întoarcă în Ucraina", spune Adrian Obreja, reporter Observator. De la 1 iulie, şi refugiaţii ucraineni de pe litoralul românesc, care nu se întorc acasă, ar putea fi relocaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰