Antena Meniu Search
x

UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian

UE a îndemnat statele membre să impună măsuri cu "consecințe" asupra Israelului dacă Benjamin Netanyahu continuă să se opună soluţiei de pace care prevede crearea unui stat palestinian, potrivit unui document intern de la Bruxelles, consultat de Financial Times. Premierul israelian a declarat săptămâna trecută că a transmis Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian după încheirea războiului din Fâșia Gaza. 

de Redactia Observator

la 22.01.2024, 13:55

UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian
UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian - Profimedia

Bruxelles-ul încearcă să intensifice presiunea asupra premierului Netanyahu pentru a face progrese în eforturile către o pace pe termen lung între israelieni şi palestinieni. În cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE de luni va fi discutat un set de măsuri cu consecinţe asupra Israelului dacă Netanyahu continuă să respingă presiunile atât ale SUA ,cât şi ale Bruxelles-ului pentru un stat palestinian, scrie FT. 

Măsura arată o neliniște tot mai mare față în rândul multora dintre aliați occidentali faţă de poziţia Israelului. Numărul deceselor din Gaza a trecut de 25.000 şi provoacă instabilitate în Orientul Mijlociu.

UE îşi îndeamnă membrii să pregătească un set de măsuri cu consecințe împotriva Israelului

Un document de la Bruxelles trimis capitalelor europene înaintea reuniunii de luni și consultat de Financial Times propune ca statele membre ale UE "să stabilească consecințe pe care intenționează să le atașeze angajamentului sau lipsei de angajament" faţă de planul de pace propus. Planul se referă la "soluția cu două state" în care un viitor stat palestinian ar urma să stea alături de cel israelian şi include recunoaștere suverană reciprocă. 

Pe acelaşi subiect

Netanyahu este ferm în insistențele sale ca Israelul să mențină "controlul securității asupra întregii zone de la vest de râul Iordan", teritoriu care cuprinde Gaza asediată și Cisiordania ocupată. El a reiterat această poziție după un apel telefonic cu președintele american Joe Biden. Acesta a susţinut anterior că Netanyahu ar putea fi deschis la un compromis.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat duminică că refuzul de a accepta o soluție cu două state și "negarea dreptului la un stat pentru poporul palestinian" sunt inacceptabile. "Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat trebuie să fie recunoscut de toți", a spus el.

Poziția oficială pe termen lung a UE este o soluție cu două state

Poziția oficială pe termen lung a UE este o soluție cu două state, o solicitare pe care liderii blocului au repetat-o ​​de la atacul Hamas din 7 octombrie care a determinat invadarea Fâşiei Gaza. Peste 25.000 de palestinieni au fost uciși în război, potrivit oficialilor din teritoriu. Cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, potrivit datelor israeliene.

Deși influența UE asupra Israelului este mult mai slabă decât cea a SUA, Bruxelles-ul are un acord de asociere care îi acordă avantaje comerciale și investiționale preferențiale, un statut care a făcut ca UE să fie cel mai mare partener comercial al Israelului.

"Propunem câteva idei statelor membre. Și o parte din aceste idei ...se referă la modul în care vom putea pune condiţii în viitor pentru a vedea cum putem realiza ..soluția celor două state", a spus un înalt oficial al UE. "Există stimulente și desavantaje” pentru Israel, a adăugat oficialul, invocând beneficiile pe care UE le oferă în prezent Israelului în baza acordului de asociere.

Un al doilea oficial al UE a declarat că propunerea arată furia tot mai mare din rândul multora dintre cei 27 de membri ai blocului față de refuzul Israelului de a se implica în planul cu două state, dar a avertizat că discuțiile de luni sunt doar preliminare. "Este greu să-i impui lucruri lui Netanyahu", a spus al doilea oficial. "Dar poate că nu va fi acolo (premier) pentru totdeauna". 

Solicitările UE prezentate în document includ "un stat palestinian independent care să trăiască alături de Israel, în pace și securitate, cu normalizarea deplină și dezvoltarea substanțială a securității și a cooperării economice". "Un element esențial al Planului de pace ar trebui să fie dezvoltarea unor garanții de securitate solide pentru Israel și viitorul stat independent Palestina, condiționat de recunoașterea diplomatică reciprocă deplină și integrarea atât a Israelului, cât și a Palestinei în regiune", potrivit documentului.

Israel Katz, ministrul de externe al Israelului, participă luni la reuniunea miniștrilor de externe, potrivit programului oficial. Omologul său palestinian, Riyad al-Maliki, va participa separat. Sunt implicaţi şi reprezentanți din Egipt, Iordania, Arabia Saudită și secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian