Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un ucrainean luat cu forţa în armată s-a spânzurat într-un centru de recrutare din Poltava

Un ucrainean a fost găsit mort în incinta unui centru teritorial de recrutare din Poltava. Bărbatul era căutat în baza legii privind mobilizarea şi a fost adus de poliţie. Ofiţerii responsabili cu recrutarea susţin că s-a sinucis, relatează Ukrainska Pravda. 

de Redactia Observator

la 22.10.2024 , 18:20

Un ucrainean luat cu forţa în armată s-a spânzurat într-un centru de recrutare din Poltava Un ucrainean luat cu forţa în armată s-a spânzurat într-un centru de recrutare din Poltava - Profimedia

Război în Ucraina. Bărbatul în vârstă de 48 de ani a fost găsit spânzurat într-un centru de adunare provizorie a recruţilor din Poltava, oraş situat la 140 de km de Harkov. Victima era căutată de ofiţerii responsabili cu recrutarea şi a fost adus de poliţie. La sosire bărbatul a refuzat să se supună unui control medical militar, potrivit Centrului Teritorial de Recrutare, adică nu voia să fie mobilizat în armată.

Conform articolului 336 din Codul penal al Ucrainei, sustragerea de la serviciul militar în timpul mobilizării presupune privarea de libertate pe o perioadă de 3 până la 5 ani. Bărbatul ar mai fi avut deja o condamnare de 3 ani de închisoare în temeiul acestui articol, dar a primit un an de control judiciar, care s-a încheiat în luna septembrie.

"Pe 21 octombrie, într-o incintă tehnică a punctului de adunare pentru recruți, a fost descoperit cadavrul unui bărbat cu semne evidente de sinucidere. Nu au fost găsite urme de violență. Imediat a fost chemată poliţia la fața locului, care a început o anchetă" a transmis centrul teritorial de recrutare, prescurtat TCC în ucraineană.

Articolul continuă după reclamă

"Nu s-a exercitat nicio presiune fizică sau psihologică asupra recrutului, acesta a așteptat la punctul de adunare până la procesarea tuturor actelor. A fost deschis un dosar penal de către organele de drept. Se face o anchetă oficială pentru a se afla toate motivele și împrejurările", a declarat TCC Poltava. 

Pe acelaşi subiect

Ukrainska Pravda a lista însă cazurile recente în care aceste centre teritoriale de recrutare sunt acuzate de abuzuri. Pe 5 iunie, un TCC din Jitomir a raportat moartea unui bărbat care fusese dus la controlul medical militar pe 28 mai. Presa ucraineană a scris că bărbatul a fost internat la spital cu multiple răni, era în comă și a murit fără să-și recapete cunoștința. Ofiţerii au susţinut că bărbatul a murit din cauza "automutilării" după o criză de epilepsie. 

Pe 24 mai, un alt recrut a murit într-un TCC din Transcarpatia, iar pe 5 mai un militar a murit la un centru din Krivoi Rog, în urma "unei deteriorări bruşte a sănătății". Pe 23 aprilie, un recrut a murit în drum spre centrul de antrenament. Ofiţerii TCC au dat vina pe un atac de epilepsie. În martie, un bărbat reținut de polițiștii de frontieră în timp ce încerca să treacă ilegal graniţa a fost dus la un TCC din Transcarpatia unde s-ar fi sinucis în cele din urmă.

Ucrainenii fug de pe front

Potrivit El Pais, Ucraina este alarmată din cauza numărului tot mai mare de dezertori din armată. Un fost deputat a declarat presei ucrainene că aproape 100.000 de militari au dezertat sau s-au "demobilizat voluntar" începând cu 2022, adică aproape 20 de brigăzi. Oficial, peste 80.000 de soldați și-au părăsit unitățile, dintre care mai bine de jumătate în primele opt luni ale anului 2024, dar numărul real este mai ridicat. 

Fuga de armată este un alt fenomen. Sute de mii de bărbaţi ucraineni au plecat ilegal din ţară în ultimii doi ani pentru a scăpa de mobilizarea obligatorie în armată. Aproximativ 650.000 de bărbați ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina spre Europa începând cu februarie 2022, potrivit unui raport Eurostat publicat în 2023. 

Alţii se ascund în ţară sau dau şpagă pentru o obţine scutiri false. Recent ofiţerii care se ocupă cu recrutarea militară au intensificat eforturile organizând razii în cluburi de noapte, concerte, restaurante, mall-uri, săli de sport sau staţii de metrou. Bărbaţii eligibili pentru înrolare şi care nu au documente de scutire militară sunt luaţi cu forţa la centrele de recrutare

Populaţia Ucrainei s-a diminuat cu 10 milioane de locuitori după invazia rusă din 2022, a transmis ONU. Potrivit celor mai recente date din rapoartele Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), Ucraina are cea mai mare rată a mortalității și cea mai scăzută rată a natalității din lume. În prezent, în Ucraina se discută o nouă scădere a vârstei de mobilizare pentru a include tinerii cu vârste între 18-25 de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Ştiri externe » Un ucrainean luat cu forţa în armată s-a spânzurat într-un centru de recrutare din Poltava