Antena Meniu Search
x

"Locuinţele verzi", prietenoase cu mediul, dar şi cu bugetul familiei. Pot scădea factura la întreţinere şi cu 40%

Sunt prietenoase cu mediul, dar şi cu bugetul familiei. Locuinţele verzi pot micşora factura la întreţinere chiar şi cu 40%. Secretul lor stă în panourile solare, care generează energie electrică la un preţ mult mai mic.

Vezi și

Sunt prietenoase cu mediul, dar şi cu bugetul familiei. Locuinţele verzi pot micşora factura la întreţinere chiar şi cu 40%. Secretul lor stă în panourile solare, care generează energie electrică la un preţ mult mai mic.

Primul ansamblu rezidenţial verde a fost finalizat anul trecut, în Sectorul 4 al Capitalei. De atunci, aproape o mie de bucureşteni s-au mutat aici. Toate cele nouă blocuri din complex sunt acoperite cu panouri solare.  

Adrian Rus, director marketing complex rezidenţial: "Energia electrică pe care acestea o transformă de la energia solară este folosită pentru întreţinerea şi funcţionarea pompelor, a liftului, a iluminatului din parc. Practic, locuitorii, niciunii dintre ei, nu plătesc această energie pentru spaţiile comune."

O garsonieră într-un astfel de complex costă 32.000 de euro, iar un apartament cu trei camere - 81.000. Economia la energia electrică poate ajunge până la 5.000 de euro, pe parcursul a 20 de ani, spun constructorii.

Trendul locuinţelor verzi a ajuns şi în Cluj-Napoca. Aici, un astfel de apartament cu două camere costă 70.000 de euro. Construcţia va fi gata în doi ani. 

Cristina Sorocovschi, reprezentant constructor: "Chiar dacă, la început, clientului i se pare o investiţie mare, pe termen lung aceste cheltuieli vor fi recuperate, deoarece cheltuielile la întreţinere vor fi scăzute. Economie la apă se va face, economie la energie electrică şi cea termică."

Adică, pentru un apartament de două camere, am putea plăti chiar şi cu 80 de lei în minus pe lună la întreţinere. Cu aproape 40% mai puţin decât în cazul unui apartament convenţional.

Ca să fie în pas cu tendinţele imobiliare, băncile au creat credite speciale pentru cei care vor să îşi cumpere locuinţe verzi. 

Mark Velody, manager de proiect: "Dacă vreţi să vă cumpăraţi o locuinţă care are certificat energetic clasa A, vei avea o ipotecă mai mică pentru că investeşti în eficienţa energetică."

Valoarea maximă a unui credit verde este de 250.000 de euro, cu dobândă de 5,36%. Avansul este de 15%, iar perioada de rambursare este între 5 şi 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » "Locuinţele verzi", prietenoase cu mediul, dar şi cu bugetul familiei. Pot scădea factura la întreţinere şi cu 40%