Antena Meniu Search
x

Cum se face coliva. Prepară rețeta tradițională

Cum se face coliva: alimentul funerar se prepară pe durata a două zile, pentru a obține gustul din rețeta tradițională și pentru a respecta regulile religioase.

Cum se face coliva: alimentul funerar se prepară pe durata a două zile, pentru a obține gustul din rețeta tradițională, dar și pentru a respecta regulile religioase.

Coliva e un aliment-simbol al învierii în tradiția creștină, care se prepară la înmormântări și în zilele de pomenire a morților, la parastas. Rețeta de coliva se face și, de asemenea, se ornează în funcție de tradițiile unor zone sau ale unor țări sau chiar în funcție de propriul gust.

Ingrediente pentru colivă

  • 500 g grâu sau arpacaș
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 1,5 l apă
  • 250 g zahăr
  • 300 g nucă
  • coajă rasă de la o portocală
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 2 lingurițe scortișoară
  • esență de rom
  • 200 g biscuiți populari
  • 100 g nucă măcinată
  • miere (opțional)

Ingrediente pentru ornat coliva:

  • zahăr pudră
  • miez de nucă
  • bomboane multicolore, bucăți de ciocolată, cacao (după preferințe)

Cum se face coliva

Conform tradiției, este recomandabil ca prepararea colivei să înceapă în ajunul sărbătorii, când este fiartă și să fie terminată și ornată chiar a doua zi dimineață, înainte de a fi dusă la biserică.

1. Fierberea colivei

Grâul este curățat și spălat în 9 ape călduțe: numărul trebuie respectat, pentru că cele 9 ape reprezintă cele 9 cete îngerești, cele 9 trepte cerești și cele 9 trepte ale mântuirii.

După ce este ales, grâul este pus într-o oală, peste care se toarnă cei 1,5 litri de apă rece. Rețeta tradițională de colivă spune că este indicat să se folosească o oală de tuci, care este pusă la foc pe o tablă (sau pe o cărămidă subțire, în cazul sobelor), ca să nu se lipească.

Oala este lăsată la foc mic, iar grâul este fiert până când apa este absorbită. În timpul fierberii, grâul nu se amestecă, ci doar se agită și se mișcă oala spre stânga sau dreapta, pentru ca boabele să nu se lipească de fund.

Când nu se mai vede apa la suprafață, se încearcă bobul de grâu. Dacă nu e suficient de bine fiert, se mai adaugă puțină apă caldă. Atunci când bobul e înflorit este semn că grâul a fiert.

Când apa a scăzut, se adaugă zahărul și sarea, iar atunci se amestecă bine. Coliva mai este lăsată pe foc foarte mic încă 5-10 minute, până când apa a fost complet absorbită.

Odată stins focul, oala este acoperită cu un capac sau cu un prosop umed ori cu o folie de plastic alimentară. Coliva e lăsată astfel la răcit până a doua zi.

2. Prepararea compoziției colivei

Dimineață, fiertura ar trebui să fie consistentă. Dacă este prea moale, se adaugă câteva linguri de pesmet din biscuiți, ca să absoarbă umezeala, până când coliva e bine legată.

Se adaugă miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, coaja rasă de lămâie, esența de rom, scorțișoara și se frământă întregul conținut până se albește și devine cremos, dar omogen. La final se gustă și, dacă nu e îndeajuns de dulce, se mai poate adăuga miere.

Coliva este preparată pentru înmormântări și pomenirea morților

Cum se ornează coliva

Coliva este pusă pe un platou pentru a fi ornată. Pentru a obține forma dorită (rotundă, ovală) se poate folosi un șablon în care este turnat conținutul, pentru a evita imperfecțiunile de pe margini. Șablonul e îndepărtat odată ce a fost umplut cu colivă.

Biscuiții populari sunt măcinați și amestecați cu miezul de nucă, iar cu mixul obținut este acoperită integral coliva. Mixul de nucă și biscuiți este apoi bine nivelat și netezit cu o lingură, pentru a fi uniform.

Apoi se cerne peste colivă un strat de zahăr pudră, care, de asemenea, este netezit. În centru, cu ajutorul unui șablon de carton, se face forma unei cruci, folosind ingrediente după gust: cacao, scorțișoară, bomboane, bucăți de ciocolată, etc. Miezul de nucă și alte bomboane pot folosi la ornament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Inedit » Cum se face coliva. Prepară rețeta tradițională