Video Creaturi stranii, descoperite accidental sub gheaţa din Antarctica. "Cum au ajuns aici? Ce mănâncă?"
Oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) au descoperit accidental creaturi "stranii" sub stratul de gheață din Antarctica. Forând la o adâncime de 900 de metri banchiza Filchner-Ronne, cercetătorii au observat mai multe specii necunoscute, ascunse sub o rocă, potrivit revistei Live Science.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Geologii britanici sperau să obțină sedimente de pe fundul oceanului, însă au avut parte de o surpriză în timp ce forau sub gheața din Antarctica.
Cercetătorii și-au instalat tabăra pe banchiza Filchner-Ronne, unde au petrecut numeroase ore îndepărtând zâpada și forând pentru a obține mostre de sedimente din ocean. La o adâncime de 900 de metri, oamenii de știință au descoperit în mod accidental animale marine asemănătoare bureţilor marini, sub o stâncă de pe fundul oceanului.
"Este genul de loc în care nu ne-am fi așteptat să găsim forme de viață", a declarat Huw Griffiths, biogeograf la BAS şi coautor al studiului. Unele dintre creaturi aveau corpuri rotunjite, în timp ce altele aveau trupurile subțiri care se întindeau în apa din jur; părți ale rocii au fost, de asemenea, acoperite cu un strat subțire de puf, potrivit Live Science.
„Acest lucru ne arată că viața este mai rezistentă decât ne-am fi putut aștepta vreodată, dacă poate rezista acestor condiții”, a mai adăugat Griffiths, care, împreună cu colegii săi.
O descoperire surpriză și numeroase întrebări fără răspuns
În trecut, și alte specii de animale au mai fost descoperite în adâncurile Antarcticii, însă este vorba de specii mobile precum peștii și grupuri de crustacee sau meduze aduse aicid e curenți.
Dar animalele staționare, cum ar fi bureții și coralii, rămân fixe într-un singur loc și supraviețuiesc datorită hranei care plutește în jurul lor. Alge marine microscopice sunt o sursă importantă de substanțe nutritive pentru ecosisteme marine.
Oamenii de ştiinţă britanici au precizată că vieţuitoarele au fost descoperite la 1.500 de kilometri depărtare de o sursă de fotosinteză.
"Descoperirea noastră ridică mai multe întrebări decât răspunsuri, precum 'Cum au ajuns aici?' şi 'Ce mănâncă?'", a adăugat Huw Griffiths. "Ce se va întâmpla cu acestea dacă stratul de gheaţă se prăbuşeşte?".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰