Video Cum aleg pepenele perfect Corneliu şi Nicu, doi fraţi din Gottlob, patria lubenițelor din Vest: "E ştiinţă!"
Pepenele perfect există, doar că nu-i ușor de găsit. Îl bați, îl miroşi, îl întorci pe toate părțile și tot ai emoții când îl tai. Exista, însă, câteva trucuri care ne ajută să cumpărăm aceste fructe și vin direct de la producătorii din Gottlob, patria lubenițelor din Vest.
Aceasta este sunetul profitului pentru producătorii de lubeniță din Banat. Se aude că va fi, totuşi, un an bun, chiar dacă vremea le-a cam dat emoţii. Alegerea pepenelui perfect e aproape o artă.
Se bate, se ascultă și se întoarce pe toate părțile. E ca un test de laborator. Pentru unii e instinct, pentru alţii e știință pură. Suntem la Gottlob, în patria pepenilor din Banat, iar producătorii de aici spun că orice ai alege, nu ai cum să dai greș. Dulceaţa este garantată de pământ şi de soarele din vest.
"Un lucru care e de bază – lubenița trebuie să fie netedă, să nu fie deformată şi când vorbim de culoare – trebuie să fie mată, să nu fie un verde aprins, că atunci îti dai seama că ea nu-i coaptă", arată Corneliu Crețu, producător.
Pentru Corneliu Crețu cultivarea pepenilor e pasiune, iar împreună cu fratele său are o plantaţie de 6 hectare la Gottlob. Îi știe din ochi pe cei mai buni și ne dezvăluie câteva tips & tricks ca să alegem fructul ideal: "Lubeniţa din soiul acesta trebuie să fie alungită și uşor bombată. Dacă trecem pe alt soi, aici contează pata, lubeniţa asta neagră, e bine să aibă o pată galbenă. E coaptă, dulce şi prospată, după cum se vede şi codiţa".
Fratele său ne trece prin fizică. "În opinia mea, când iau pepenele în mână şi îl bat trebuie să îmi vibreze mâna de jos. Dacă vibraţia nu se transmite prin lubeniţă, în mâna de jos, înseamnă că în interiorul ei miezul are o problemă, fie trecut, fie rupt, ceve nu-i ce trebuie. E ştiinţă! Da, este fizică. Legile fizicii sunt aplicate şi în agricultură", spune Nicu, producător.
Trebuie să te pricepi și la chimie, ca să știi formula pepenelui perfect. Lubenița din Gottlob stă bine pe scara Brix, testul care îi măsoară dulceața. "Un brix de 14 – fenomenal. Asta înseamnă că din 100 de grame de lubeniţă, 14 g este zahăr natural. Media este undeva la 10-12 , ce e peste e fenomenal", adaugă Nicu, producător.
Câți clienți, atâtea feluri de a alege lubenița cea mai bună. Artă, știință sau noroc – cert e că fiecare are metoda lui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰