Antena Meniu Search
x

Înoţi cu LENTILELE de contact la ochi? Mare greşeală

Dacă eşti unul dintre sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi reci în piscină sau în mare, trebuie să te gândeşti de două ori când te pregăteşti să sari în apă. Iată ce spun specialiştii despre asta

Dacă eşti unul dintre sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi reci în piscină sau în mare, trebuie să te gândeşti de două ori când te pregăteşti să sari în apă. Iată ce spun specialiştii despre asta

“Vara este perioada în care cei mai mulţi purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar şi pentru a nu avea grijă ochelarilor în vacanţă. Din păcate, nu se cunosc foarte bine regulile elementare de siguranţă şi apar diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum este la piscină sau în mare”, spune dr. Beatrice Voiculescu, specialist oftalmolog, potrivit ZiarulRing.ro.

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse oftalmologilor de purtătorii de ochelari/lentile de contact este dacă au vreo restricţie la înot.

“Răspunsul este clar: doar cu ochelari de înot de tip goggles, pentru că lentilele de contact sunt poroase şi pot absorbi bacterii şi chimicale care se găsesc în orice sursă de apă, nu doar în piscină sau în mare. Astfel, pot apărea infecţii, iritaţii şi alte potenţiale probleme medicale. Înotul cu lentile de contact şi fără ochelari de protecţie poate provoca infectarea sau iritarea ochilor şi chiar afecţiuni mai grave (cancer corneal), ce pot duce, ulterior, la pierderea vederii”, spune dr. Voiculescu.

Ochelarii vor împiedica apa să intre în ochi şi să ia contact cu lentila. "Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt moi, poroase şi permit atât substanţelor chimice, cât şi bacteriilor să se depună pe interior şi să preseze pe suprafaţa ochiului, cauzând infecţii şi iritaţii puternice. Cea mai periculoasă bacterie este Acanthamoeba, o amibă microscopică ce trăieşte atât pe sol şi în praf, în aparatele de aer condiţionat şi umidificatoare, cât şi în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaştini, izvoare şi băi fierbinţi, precum şi în bazinele de înot”, ne informează medicul.

Citeşte şi Nu şi-a dat lentilele de contact jos timp de ŞASE LUNI! Rezultatul a fost fatal pentru ochi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Înoţi cu LENTILELE de contact la ochi? Mare greşeală