Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Gospodinele românce sunt cele mai norocoase! GOGOŞARUL, leacul perfect din grădină!

Gogoșarul este un soi de ardei gras. Constituie o varietate mai puțin răspândită în lume, dar frecvent întrebuințată în bucătăria românească, nutriționiștii considerându-ne pe noi, românii, norocoși pentru că în țara noastră se cultivă gogoșari.

de Redactia Observator

la 25.03.2017 , 16:31

 Gogoșarul este un soi de ardei gras (Capsicum annuum). Constituie o varietate mai puțin răspândită în lume, dar frecvent întrebuințată în bucătăria românească, nutriționiștii considerându-ne pe noi, românii, norocoși pentru că în țara noastră se cultivă gogoșari.

Gogoșarul are avantajul de a fi foarte cărnos și zemos, având o coajă subțire și multă pulpă. Este mai hrănitor și mai plin de nutrienți decât ardeiul.

El este bogat nutritiv, oferind organismului cantități semnificative de vitamina C, de vitamina A, de vitamina B6, de betacaroten, de vitamina K, de fosfor, de calciu, de tiamină, de acid folic, de magneziu, de cupru și fiind o sursă foarte bună de fibre, potrivit site-ului nutritiondata.self.com. Deține o cantitate scăzută de calorii.

Articolul continuă după reclamă

Gogoșarul dulce și alcalin poate fi folosit ca alternativă la ardeiul gras, consumat proaspăt, ca atare, sau în salate. De asemenea, el poate fi un ingredient în ciorbe, în tocănițe, în tocături; preparat pe grătar sau la cuptor, nu în ultimul rând este unul dintre ingredientele principale în prepararea zacuștei. Chiar și pus la murat, gogoșarul își păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Pe lângă proprietățile nutritive, are și capacitatea de a combate sau de a preveni unele afecțiuni.

Gogoșarul roșu a fost remarcat ca fiind mai eficient decât celelalte soiuri de ardei gras, în protecția împotriva bolilor de inimă, datorită concentrației mari de nutrienți. Flavonoidele pe care le conține împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare și a atacurilor de cord.

Celor care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol li se recomandă deseori să consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane și cu rezultate similare este gogoșarul roșu crud, mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibilă.

Varianta roșie la culoare este de 7-10 ori mai bogată în vitamina C și în beta-caroten (provitamina A) decât cea verde. Compușii fenolici, în schimb, în special flavonoidele, scad pe măsură ce acesta se coace și devine roșu, cantitatea lor fiind mai mare când gogoșarul este de culoare verde.

Prin vitamina C pe care o conține, gogoșarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor. Creșterea oaselor și menținerea sănătății pielii sunt favorizate de vitamina A, gogoșarul fiind astfel recomandat în alimentația copiilor. În plus, vitamina C ne protejează de infecții și facilitează absorbția fierului din legume, precum și accelerarea procesului de cicatrizare. Gogoșarul roșu conține vitamina B2 cu rol de reparator în țesuturi și care ajută și la formarea globulelor roșii.

Proprietatea cea mai de preț cu care au fost înzestrați gogoșarii ar putea fi considerată cea antioxidantă. Ei conțin unele substanțe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, cel de vezică, cel de plămâni, cancerul cervical și cancerul pancreatic, www.gradinamea.ro. Din grupa carotenoidelor (compuși antioxidanți), predominante sunt licopenul și betacarotenul. Mai multe studii efectuate de coreeni în ultima vreme au scos la iveală și o legătura între consumul de gogoșari și incidența cazurilor de cancer la sân.

Consumul regulat de gogoșari are un efect benefic și în cazul unor afecțiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infecțiile la plămâni. Ca și sucul de ardei roșu, sucul de gogoșari poate fi consumat cu încredere pentru a calma și a vindeca durerile în gât, dar și pentru a diminua sângerările nazale.

Gogoșarii oferă celor care îi consumă un spectru larg de vitamine și microelemente; fiind bogați în fibre dietetice, proteine vegetale și cu un conținut redus de calorii, sunt indicați în orice tip de dietă de slăbire. Studii recente au arătat că gogoșarii activează procesul de încălzire a organismului și măresc rata metabolică, ajutând astfel la arderea mai multor calorii, deci ne ajută și să slăbim.

Sursa: agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Gospodinele românce sunt cele mai norocoase! GOGOŞARUL, leacul perfect din grădină!