Toate gospodinele au greșit până acum! REȚETA SARMALELOR DE POST, dezvăluită de unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume
În volumul „Bucătăria lumii – rețete fantastice de pretutindeni”, apărut la Editura Litera, de Gordon Ramsay, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din lume, găsim, în capitolul dedicat bucătăriei Orientului Mijlociu, o rețetă de sărmăluțe
În volumul „Bucătăria lumii – rețete fantastice de pretutindeni”, apărut la Editura Litera, de Gordon Ramsay, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din lume, găsim, în capitolul dedicat bucătăriei Orientului Mijlociu, o rețetă de sărmăluțe (dolmades) specifică zonei, cu mult diferită de cele cu care suntem noi obișnuiți.
Originea sărmăluțelor se pierde undeva în Antichitate, prin Orient. Între timp au apărut sute de rețete, de dulce sau de post, dulci sau sărate, în toate frunzele posibile și imposibile. Dacă nu folosiți orez prefiert, veți avea nevoie de aproximativ 200 de g de orez crud.
• 230 g de frunze de viță-de-vie în saramură
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 ceapă mare curățată și tocată mărunt
• 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
• 400 g de orez alb prefiert, preferabil cu bob lung
• 100 g de muguri de pin prăjiți
• 100 g de stafide
• 1/4 linguriță de mirodenii măcinate
• 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
• puțin zahăr tos
• 2 roșii coapte, curățate, fără semințe și tocate
• 1 mână de frunze de pătrunjel tocate
• 1 mână de frunze de mentă tocate
• sare de mare și piper negru
• aproximativ 300 ml de supă de legume
• zeama de la o jumătate de lămâie, plus o cantitate suplimentară pentru stropit pe deasupra • ulei de măsline extravirgin pentru stropit pe deasupra
Preparare
Pentru a îndepărta sarea în exces din frunzele de viță-de-vie, puneți-le într-un bol mare și turnați peste ele apă fiartă până le acoperiți. Lăsați-le să stea câteva minute, apoi scurgeți-le cu atenție. Clătiți-le sub un jet de apă rece și scurgeți-le din nou. Încingeți uleiul de măsline într-o cratiță și căliți la foc mic ceapa și usturoiul câteva minute, amestecând din când în când până se înmoaie, transferați totul într-un bol și adăugați orezul prefiert, mugurii de pin, stafidele, amestecul de mirodenii, scorțișoara, zahărul, roșiile, verdețurile, sarea și piperul. Gustați și potriviți de sare și piper (pentru că sărmăluțele vor fi servite reci, va trebui să le asezonați din belșug). Umpleți frunzele cu acest amestec. Așezați un prosop de bucătărie curat și umed pe fundul unei cratițe mari, cu marginile atârnând în afară. Puneți deasupra sărmăluțele în straturi. Adăugați supa de legume, zeama de lămâie și o picătură de ulei de măsline.
Acoperiți sărmăluțele cu hârtie pergament, apoi puneți o farfurie termorezistentă înăuntrul cratiței, deasupra lor (astfel veți evita desfacerea lor atunci când fierb). Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o o oră la foc mic. Scoateți farfuria, apoi luați cu atenție sărmăluțele din cratiță ridicând prosopul de bucătărie. Transferați-le într-o tavă și lăsați-le să se răcească pentru câteva ore sau peste noapte. Pentru a le servi, stropiți-le cu puțin ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie. "Aceste frunze de viță-de-vie umplute nu sunt greu de preparat, însă rularea lor necesită timp, mai ales pentru mine, deoarece folosesc dublul ingredientelor din rețetă pentru a ajunge la toată lumea. Eu încerc să le transform într-un eveniment de familie și cer adesea ajutorul copiilor – cea mai bună metodă de a-i convinge că un anumit preparat este chiar bun.”, spune Chef Gordon Ramsay.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰