Antena Meniu Search
x

Video De ce nu a rostit Putin deloc numele lui Prigojin. Interviu cu expertul în securitate Hari Bucur Marcu despre urmările rebeliunii Wagner

Rusia a fost aproape să fie implicată într-o adevărată lovitură de stat, însă apele par că s-au mai calmat, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Hari Bucur Marcu, expert în securitate internaţională, care a făcut o serie de declaraţii extrem de interesante în exclusivitate pentru Observator.

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 17:04

Vezi și

Vladimir Putin le-a mulţumit încă o dată oamenilor săi din serviciile de securitate, spunându-le că au oprit un razboi civil. Mai mult, a înarmat Garda Rusă care se ocupa de protecţia Kremlinului cu tancuri şi armament greu. 

Nici pe front nu-i merge mai bine, deşi soldaţii săi tocmai au bombardat centrul civil al oraşului Kramatorsk. Într-o zonă cu un mall şi restaurante, cel puţin 10 oameni au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi, transmit oficialii ucraineni. 

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski spune că trupele Kievului continuă să-şi elibereze ţara şi au repurtat victorii importante în Est. De altfel, Ministerul britanic al Apărării arată că e foarte probabil ca Ucraina să deţină controlul în teritorii în care forţele Rusiei erau dominante în est chiar şi înainte de invazie. 

Mai apare o informaţie interesantă. În weekendul insurecţiei, aliaţii i-au cerut lui Volodimir Zelenski "să nu zguduie barca", în sensul de a nu ataca teritoriul Rusiei. Dacă ar fi făcut asta, Kremlinul ar fi activat imediat propaganda în toată lumea că - în spatele lui Prigojin - se află, de fapt, Statele Unite. 

Pe acelaşi subiect

Am analizat întreaga situaţie cu Hari Bucur Marcu, expert în securitate internaţională, care a făcut o serie de declaraţii extrem de interesante.

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Hari Bucur Marcu:

- Ce face Putin acum este un fel de ameninţare, este un fel de demonstraţie de forţă, mai degrabă, decât orice altceva. Nu e mai mult de atât. Gruparea Wagner este o grupare numeroasă, dar nu are valoare militară, mai ales dacă a fost dezarmată, cum se spune în momentul de faţă, respectiv că cei de la Ministerul Apărării le-au cerut să predea armamentul greu. Nu reprezintă o forţă militară de luat în considerare altfel decât la nivel de individ sau, mă rog, de grup, de pluton.

Chiar dacă sunt numeroşi, ei sunt numeroşi ca plutoane, nu sunt numeroşi ca o divizie, de exemplu, care ar putea să facă o manevră de divizie şi să facă o manevră pe o distanţă mare şi pe o suprafaţă mare. Ei sunt efectiv indivizi. Deci dacă ar fi luaţi şi băgaţi în unităţi militare, să completeze unităţile care nu mai sunt complete în urma mersului pe front, vă daţi seama că ei ar completa aceste unităţi, că sunt pregătiţi. Ei au văzut cum este cu războiul, le-a trecut glonţul pe la ureche, cum se spune. Dar mai departe de atât nu sunt demni de luat în seamă şi nu văd cum ar putea fi.

- Putin nu a folosit cuvântul Prigojin în cele trei declaraţii pe care le-a făcut de sâmbătă dimineaţă şi până acum. Nu a folosit cuvântul Prigojin. Astăzi a vorbit despre firma de catering care bineînţeles că este a lui, dar nu i-a zis pe nume. Nu l-a acuzat pe Prigojin de nimic. Plus că a vorbit despre cei care au fost atraşi în această aventură, în răzvrătirea aceasta care ar fi putut să ducă la o lovitură de stat sau război civil, dar nu a dus, pentru că militarii au fost cei care s-au opus. 

- Nu îl numeşte pe Prigojin pentru că nu vrea să-l considere vinovat sub nicio formă. Toţi cei care se pricep ştiu că Prigojin nu face nimic fără aprobarea lui Putin. Deci şi acest marş spre libertate, cum i-a spus el, această răzvrătire, această insubordonare faţă de Ministerul Apărării, care răspunde pentru toate activităţile de pe front, a fost făcută fără să-l nominalizeze pe Prigojin că i-ar împotrivi lui Putin.

- Putin a vorbit că sunt oameni care ar încerca să profite de situaţie, că el îi înţelege pe cei de pe front că nu le merge bine. A recunoscut, pentru prima dată, că Rusia, în momentul de faţă, se apără pe frontul din Ucraina. Deci nu mai au ambiţie să cucerească măcar acele teritorii pe care le-au anexat formal, prin hotărârea Dumei de Stat. Au ambiţie numai să se apere.

- Putin a venit cu nişte cifre despre ce pierderi au ucrainenii, dar pierderi fără ca ucrainenii să dea înapoi. Deci ucrainenii, totuşi, sunt în contraofensivă.

- Putin este reticent să-l considere vinovat pe Prigojin, care totuşi a fost singurul care a avut ceva victorii în ultima vreme. 

- Dacă am fi asistat la o scenetă între Putin şi Prigojin, ar fi trebuit să pice Şoigu şi cu Gerasimov, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci eu nu pot să speculez pe aşa ceva. Cred că a fost o improvizaţie, o chestie gen pur şi simplu hai să vedem cât ţine treaba asta şi a ţinut doar câteva ore. Mă rog, juma de zi, o zi, hai să zicem o zi. Deci atât a ţinut toată povestea asta.

- Suntem aici, în domeniul acesta al improvizaţiei. Este evident că Putin a pierdut controlul, la nivel strategic, asupra problemei. Este cumva obligat să asculte de cei din Statul Major General. Cei din Statul Major General au, în continuare, un ascendent asupra lui Putin, cum se vede. 

- Un asemenea episod, chiar dacă a fost improvizat, chiar dacă s-a terminat fără niciun fel de concluzie propriu-zisă, el va fi folosit în continuare ca pretext pentru deciziile care ar urma să se ia la nivel strategic de toate părţile şi de către toată lumea, inclusiv de noi, din Occident, şi inclusiv de ucraineni. Toţi o să facem referire la acest episod pentru a justifica o decizie sau alta care o să se ia de acum înainte. 

- Putin a folosit astăzi, pentru prima dată, ideea de război civil. N-a zis că a fost un început de război civil ci a zis că ar fi putut duce la un război civil, ceea ce deja este foarte mult. Vă daţi seama, în 2016, în Turcia, o tentativă de lovitură de stat, care n-a avut amploarea acestui marş, şi tot a fost clasificat ca o tentativă de lovitură de stat. După aceea, represaliile făcute de către preşedintele turc asupra multora, inclusiv asupra dascălilor, au fost foarte dure. 

- Ne aşteptăm ca duritatea unui răspuns din partea Kremlinului să fie în măsura în care Kremlinul poate să facă ceva, că mare lucru nu cred că face. Şi astăzi Putin le-a spus militarilor că le-a dat celor de la Wagner nu numai solde şi salarii, dar le-a dat şi bonusuri, adică prime, cum ar veni, iar lor, militarilor consacraţi, care duc agresiunea militară împotriva Ucrainei, o să le dea decoraţii. Deci asta a spus. Vă daţi seama în ce situaţie penibilă se află toată această poveste. 

- Vestea bună care ar putea să fie ar fi ca Putin să folosească acest episod şi să reconsidere ideea de a mai continua războiul acesta absurd din toate punctele de vedere, dar mai ales ridicol din punct de vedere militar, în condiţiile în care nu are nicio şansă de victorie, nu are nicio şansă de îndeplinire a obiectivelor pe care şi le-a propus acum aproape 500 de zile. 

- Putin continuă războiul în ideea în care rezilienţa Rusiei de a continua crimele de război şi de a continua această agresiune ar fi mai mare sau mai îndelungată, în timp, decât rezilienţa Occidentului de a sprijini Ucraina şi de a fi alături de Ucraina pentru a se elibera de această invazie. 

- Nu sunt semne din partea Occidentului că Occidentul ar obosi. Dacă stăm se ne gândim, Statele Unite, care sunt principalul contributor în susţinerea Ucrainei, a cheltuit pentru aceasta undeva spre 5% din bugetul Apărării pe care îl au americanii. Şi asta în condiţiile în care ruşii au cheltuit undeva spre 50% din bugetul Apărării. Adică cu 5% din bugetul de Apărare al SUA se poate crea o situaţie de vulnerabilitate militară la Federaţia Rusă de 50%. 

- Ne aşteptăm să vină un moment în care Putin, personal, să zică uite, m-am răzgândit, eu nu vreau să-mi expun soldaţii mai departe, m-am gândit încă o dată, cred că e cazul să ne oprim, să ne retragem forţele de acolo şi să începem, eventual după ce am părăsit Ucraina, să începem eventual un fel de negocieri de pace din care să rezulte că şi câteva din cerinţele noastre esenţiale vor fi satisfăcute, fără să fie nevoie de război.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » De ce nu a rostit Putin deloc numele lui Prigojin. Interviu cu expertul în securitate Hari Bucur Marcu despre urmările rebeliunii Wagner