Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Purtătorul de cuvânt al UNICEF, despre catastrofa umanitară din Gaza: Procedura impusă de Israel încetineşte ajutorul; 80 de copii sunt ucişi zilnic

Am stat de vorba în exclusivitate cu James Elder, purtător de cuvânt UNICEF, aflat în aceste zile în Gaza. Ne-a dat detalii cutremurătoare despre cozi de 5 ore la care stau copiii doar ca să meargă la toaletă, despre nivelurile de distrugere fără precedent într-un conflict contemporan văzute în Gaza, dar l-am intrebat şi cum calculeaza UNICEF bilanţul victimelor şi de ce are încredere în datele oferite de Ministerul Sănătăţii din Gaza. Iată raspunsurile în această a doua parte a interviului.

de Redactia Observator

la 22.03.2024 , 14:07

Marius Pancu, prezentator Observator: Spuneți-ne, care sunt obstacolele cu care vă confruntați ca organizație în ceea ce privește distribuirea de ajutoare? 

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Uitați, obstacolele înseamnă de multe ori pur și simplu să aduci convoiul cu ajutoare de la graniță în interiorul Fâșiei și aceasta este una dintre marile frustrări atunci când te gândești că nivelurile de malnutriție sunt fără precedent în Gaza, deși la cinci sau zece kilometri de unde mă aflu sunt sute de camioane aliniate pentru a veni cu mâncare, apă, medicamente. Deci, este vorba de obstrucționări, de autorizații pentru a aduce respectivul ajutor în Fâșie. Odată ce ajutorul va fi introdus, vor apărea provocări, oamenii sunt disperați, dar dacă știu că va exista un flux regulat de ajutor, atunci vor avea încredere în sistem. Nu vor trăi cu senzația că vor primi ajutor o dată pe săptămână sau o dată pe lună. Națiunile Unite lucrează în locuri dificile, Somalia, Afganistan, știm cum să furnizăm acel ajutor, dar trebuie să putem să aducem mult mai mult în interiorul Fâșiei și în special în nord.

Marius Pancu, prezentator Observator: Credeți că întreaga procedură impusă de Israel în materie de controale încetinește în mod deliberat ajutorul?

Vezi și

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Nu pot vorbi despre intenție, dar încetinește ajutorul. Nu există nicio îndoială în acest sens. Ei, ca putere ocupantă, au responsabilitatea de a accelera livrarea ajutorului, dar nu vedem asta. Dacă vă uitați doar la cifrele dinainte de acest război, Gaza primea în jur de 500 de camioane de ajutor umanitar și comercial pe zi. Pe durata acestui război, a primit în jur de o treime, deci aproximativ o treime, două treimi lipsesc și de aceea vedem aceste niveluri critice de malnutriție, de aceea vedem astfel de penurie de apă potabilă, deoarece sistemele de apă au fost distruse, decimate și nu am putut să le reparăm. Și din nou, orice ajutor a venit, în nord s-a primit mult, mult mai puțin. 

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu, prezentator Observator: Cum ați evalua riscul de răspândire a bolilor contagioase și infecțioase în Gaza în acest moment? 

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Acesta este un alt scenariu de coșmar când ai o astfel de rată de malnutriție și o salubritate atât de proastă. Copiii și adolescenţii stau la coadă timp de cinci sau șase ore pentru a folosi toaleta. Orice focar mare de boală ar fi letal. Știm că avem creșteri masive, de 20-30 de ori mai mari, ale numărului  de copii care suferă de afecțiuni precum diaree și așa mai departe. Spitalele nu au capacitatea să-i trateze. Două treimi dintre spitale nu funcționează. Este dificil și periculos pentru oameni să meargă la spitale. Cele mai multe dintre ele tratează copii cu răni de război, schije, arsuri, așa că familiile trebuie să se descurce fără medicamente, adesea chiar fără apă curată. Și, spun din nou, toate aceste provizii, apa, mâncarea nu sunt la distanţă mare.

Marius Pancu, prezentator Observator: Spuneți-mi dacă aveți sentimentul că insecuritatea alimentară servește scopurilor Israelului și dacă aveți impresia că Israelul folosește înfometarea ca armă de război? 

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Din nou, nu pot vorbi despre intenția vreuneia dintre aceste părți în conflict. Pot să vorbesc doar despre impact. Ceea ce se întâmplă este foarte clar. Impactul este că acum unul din trei copii cu vârsta sub doi ani, unul din trei suferă de malnutriție acută, în nord. Nu au avut o problemă de malnutriție în urmă cu șase luni. Unu din trei. Este o creștere fără precedent la niveluri catastrofale de malnutriție. Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Națiunile Unite, Programul Alimentar Mondial, cu toții știm ce să facem, cum să distribuim ajutorul dacă ni se permite să-l aducem în Fâșie, dar ne apropiem de o catastrofă suprapusă peste catastrofă. Dacă nu ar exista război, am avea în continuare o criză umanitară uriașă, din cauza distrugerii caselor, a lipsei de hrană, a distrugerii sistemelor de alimentare cu apă, a sistemului de sănătate. Pe deasupra, avem însă și un război foarte feroce

Marius Pancu, prezentator Observator: Când spuneți că știți ce trebuie să faceți, dacă sunteți lasați să o faceți, care este în mod concret soluția pe care o aveți în vedere? 

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Nu este foarte complicat din punct de vedere al ajutorului: trebuie să relaxeze restricțiile, să accelereze procesarea la graniță, să reevalueze ceea ce ei numesc "produse cu dublă utilizare". De exemplu, într-un camion, dacă se găsește ceva despre care Israelul consideră că ar putea avea dublă utilizare…. Recent, au existat rapoarte despre faptul că au găsit foarfeci în camionul cu ajutoare și întregul camion a fost întors din drum. Deci accelerarea unor astfel de proceduri şi mai multe puncte de frontieră deschise. Știți, acum ajutorul vine printr-un singur punct. Ar putea fi patru sau cinci puncte, inclusiv câteva în nord. Acest lucru ar crește foarte mult cantitatea de ajutor pe care am putea-o trimite oamenilor. Deci, aceste lucruri sunt foarte, foarte clare. Accelerați procesul, eliminați obstacolele, deschideți mai multe căi de acces, dar cel mai bun dintre toate, lucrul care ar schimba complet situația pentru copiii din Gaza ar fi armistițiul. 

Marius Pancu, prezentator Observator: Dacă se încheie un armistițiu, cât timp ar dura să ajungeți cel puțin la un echilibru sau cel puțin să reveniți la aceeași situație ca înainte de invazia din Gaza în ceea ce privește furnizarea de ajutoare, securitatea alimentară și îngrijirea medicală? 

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Da, cu privire la securitatea alimentară, pot vorbi despre cel mai grav subnutriți copii…. Ar fi o schimbare la 180 de grade foarte rapidă. Ar schimba viața unui copil în câteva săptămâni. În ceea ce privește distribuirea masivă de ajutor, a alimentelor, din nou, nu am căderea să vorbesc despre cât timp ar dura asta. Este ceva ce face Programul Alimentar Mondial, dar situația s-ar schimba foarte, foarte repede. În ceea ce privește sistemul medical, va dura mai mult. Am fost la spital acum câteva zile și nu mai funcționează. Parterul a fost distrus, nivelurile superioare vor necesita reparații mari. Ați văzut conflicte active și ofensive la sol în multe spitale. Sistemul de sănătate este în genunchi. Asta va dura mult mai mult. Dar toate aceste lucruri pot începe doar odată ce vom obține o încetare a focului. 

Marius Pancu, prezentator Observator: Și o ultima întrebare, pentru că a existat întotdeauna o dezbatere despre numărul victimelor. Știu că UNICEF a înaintat un bilanț cu privire la copii, care este devastator, absolut dramatic. Privind aceste cifre, peste 13.000 de copii uciși susține UNICEF în baza datelor pe care le obțineți de la Ministerul Sănătății din Gaza controlat de Hamas. Spuneți-mi ce vă face să aveți încredere în aceste cifre?

James Elder, purtător de cuvânt UNICEF: Cele mai recente cifre arată că peste 13.000 de copii au fost uciși. Dacă defalcăm asta, înseamnă aproximativ 80 de fete și băieți uciși în medie, după cum arată rapoartele, în fiecare zi de când a început acest război. Sunt numerele raportate. De obicei UNICEF face un tip de verificare foarte detaliată. Se numește verificare prin triangulație. Vă puteți imagina cum arată. Durează foarte mult. Dar, adevărul este că în conflictele anterioare am folosit același Minister al Sănătății, da, date de la Ministerul Sănătății și odată ce am reușit să facem o verificare prin triangulație, mult mai minuțioasă s-a demonstrat că a fost precis, că putem  să avem încredere în acele numere. Țineți cont că acest bilanț ar putea fi, de fapt, o subestimare. Nu luăm în calcul ceea ce ar putea fi mii de copii, cu siguranță mii de civili, sub dărâmături. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Purtătorul de cuvânt al UNICEF, despre catastrofa umanitară din Gaza: Procedura impusă de Israel încetineşte ajutorul; 80 de copii sunt ucişi zilnic