Antena Meniu Search
x

Când îşi dă Anca Dragu demisia alături de colegii din USR PLUS: "Cu siguranţă parcursul moţiunii de cenzură va fi unul şi mai greu"

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a declarat înainte de şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, că are o obligaţia de a pune în circuit moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR şi că nu îşi dă încă demisia din funcţie pentru că asta ar îngreuna şi mai mult parcursul moţiunii.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.09.2021, 10:58

Anca Dragu, preşedintele Senatului
Anca Dragu, preşedintele Senatului

Anca Dragu a vorbit despre o posibilă demisie din funcţia de preşedinte al Senatului, prin care ar urma exemplul colegilor săi de partid care şi-au depus mandatele de miniştri.

Senatoarea USR PLUS a declarat că demisia ei ar trebui să se întâmple în cadrul Senatului şi că va face asta dacă partidul din care face parte va trece în opoziţie, iar PNL va guverna cu susţinere din partea PSD.

"În acest moment nu s-a refăcut o coaliţie la nivelul parlamentului. Acest USL-2 nu este încă foarte clar. Demiterea mea ar trebui să se întâmple în cadrul Senatului. Nu vreau să par ipocrită, dar dacă aş elibera această funcţie, cu siguranţă parcursul moţiunii va fi unul şi mai greu. Dacă trecem în Opoziţie cu siguranţă îmi voi da demisia", a declarat Anca Dragu.

Ce şanse are moţiunea de cenzură să fie citită în Parlament

Pe acelaşi subiect

Anca Dragu a anunţat că în cadrul şedinţei Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere va fi dezbătută moţiunea de cenzură. 

"Avem o obligaţie legală de a pune în circuit moţiunea de cenzură. 

Sunt şocată de această situaţie în care colegii de la PNL şi PSD găsesc de cuviinţă să blocheze un drept constituţional.

Aşteptările noastre sunt ca PNL şi PSD să înţeleagă să dea curs moţiunii de cenzură", a mai declarat Anca Dragu.

Miniştrii USR-PLUS şi-au dat demisiile

Miniştrii USR-PLUS și-au dat demisiile, pe fondul crizei politice stârnite de revocarea ministrului Justiţiei Stelian Ion. Președintele USR, Dan Barna, a fost cel care a făcut anunțul, cu toți colegii alături. "Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Miniștrii USR-PLUS se retrag din cabinet. Ne prezentăm demisiile", a declarat acesta.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei de premierul Florin Cîţu, care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Locul său a fost luat cu mandat de interimat de Lucian Bode, care a doua zi de la numire a avizat programul "Anghel Saligny", după discuţiile cu specialiştii din minister şi înlocuirea unuia dintre aceştia, precum a suspendat şi numirea şefilor de parchete. 

USR PLUS a ameninţat cu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului dacă PNDL-3 este trecut prin ordonanţă de urgenţă, iar ulterior au şi depus actul împreună cu cei de la AUR: "Pentru ca România să trăiască, este nevoie ca Florin Cîţu să plece''

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri seara, sâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.

La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.

O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Când îşi dă Anca Dragu demisia alături de colegii din USR PLUS: "Cu siguranţă parcursul moţiunii de cenzură va fi unul şi mai greu"