Antena Meniu Search
x

Update Dan Barna a anunțat demisiile miniștrilor USR-PLUS, în aplauzele colegilor: "Nu se mai poate așa! Ne prezentăm demisiile la prima oră, este un abuz grotesc"

Miniştrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile în această seară, pe fondul crizei politice stârnite de revocarea ministrului Justiţiei Stelian Ion. Președintele USR, Dan Barna, a fost cel care a făcut anunțul, cu toți colegii alături. "Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Miniștrii USR-PLUS se retrag din cabinet. Ne prezentăm demisiile", a declarat acesta.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 06.09.2021, 20:42

UPDATE ora 19:00 - "Bună ziua România. Am spus românilor privindu-i în ochi că vom fi un partid altfel. Și am fost un partid altfel. Nu am ezitat să vorbim atunci când ne-ar fi fost mai comod să tăcem. Nu ne-am ezitat să ne asumăm o guvernarea grea. În aceste opt luni de zile, am adus în administrație oameni onești, oameni competenți, oameni a căror performanță a arătat că se poate acum, nu în România de peste 20 de ani. [...] Am rămas pe poziții. Dar văzând ce s-a întâmplat astăzi am decis că nu mai putem merge cu un premier care guvernează fără un minim de respect. Este legitimă lupta internă, dar când este folosită pentru a risipi resursele către primari, e un lucru pe care l-am spus și nu putem să mergem mai departe. Nu se mai poate așa! Aceasta este politica din România. Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Miniștrii USR-PLUS se retrag din cabinet. Ne prezentăm demisiile", a declarat Dan Barna.

Dan Barna a sosit la declaraţii în aplauzele colegilor săi, miniştri şi parlamentari

"Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR-PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate", a explicat Dan Barna.

Demisiile miniștrilor USR PLUS vor fi, marți la prima oră, pe masa premierului.

Pe acelaşi subiect

USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Context: Vă amintim că preşedintele României a purtatat astăzi o discuţie de 30 de minute cu premierul Florin Cîţu, despre care încă nu a făcut declaraţii.

Moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută azi în şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, după ce reprezentanţii PNL şi PSD au părăsit şedinţa înainte ca moţiunea să ajungă pe ordinea de zi. Acuzaţi de USR PLUS şi AUR că fac blat cu PNL, cei de la PSD au declarat ulterior că nu "asistăm, aşa, la un circ în interiorul puterii şi ne cer nouă, celor de la PSD, să venim aşa ca o măciucă şi să rezolvăm circul între ei. Să şi-l rezolve". Sorin Grindeanu, prim vice-preşedintele PSD a mai adăugat că de la sfârşitul săptămânii trecute tot aşteaptă ca cei de la USR PLUS să îşi dea demisia din Guvern şi i-a invitat în opoziţie.

De la ce a pornit scandalul în coaliţia de guvernare

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei de premierul Florin Cîţu, care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Locul său a fost luat cu mandat de interimat de Lucian Bode, care a doua zi de la numire a avizat programul "Anghel Saligny", după discuţiile cu specialiştii din minister şi înlocuirea unuia dintre aceştia, precum a suspendat şi numirea şefilor de parchete. 

USR PLUS a ameninţat cu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului dacă PNDL-3 este trecut prin ordonanţă de urgenţă, iar ulterior au şi depus actul împreună cu cei de la AUR: "Pentru ca România să trăiască, este nevoie ca Florin Cîţu să plece''

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri seara, sâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.

La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.

O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Dan Barna a anunțat demisiile miniștrilor USR-PLUS, în aplauzele colegilor: "Nu se mai poate așa! Ne prezentăm demisiile la prima oră, este un abuz grotesc"