Antena Meniu Search
x

Legile Justiţiei încing spiritele! Preşedintele nu va mai avea niciun cuvânt de spus în numirea magistraţilor

O propunere formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România împarte taberele în Justiţie.

Vezi și

O propunere formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România împarte taberele în Justiţie. Preşedintele nu va mai putea refuza numirea în funcţie a magistraţilor. Amendamentul la noile legi ale Justiţiei a fost votat astăzi în Comisia Specială din Parlament. Parlamentarii Opoziţiei nu au mai părăsit şedinţa şi, cu mici pauze, au rezistat 10 ore.

Scoaterea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şi judecătorilor a reaprins scânteile în comisia specială. 

Parlamentarii spun însă că au ajuns la această formulă, după ce au primit propuneri chiar din partea magistraţilor simpli, cei care nu sunt neapărat într-o funcţie de conducere. 

Un alt amendament votat ieri în comisie arată că fiecare procuror şi judecător va completa o declaraţie, în care să precizeze dacă au fost sau sunt agenţi sub acoperire pentru serviciile secrete.  

Azi, parlamentarii au decis că îi pot chema pe procurori şi judecători să ofere explicaţii în faţa unei comisii dacă există o bănuială că au minţit.

Augustin Lazăr, procuror general:

O astfel de propunere trebuie analizată foarte serios. Din păcate se lansează idei că aceste propuneri vin de la magistraţi. Cred că e o manipulare grosolană acest fapt.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei:

Ce ar putea face comisia? Cel mult să verifice şi să trimită la procuror. Nu schimbă cu nimic, absolut nimic, datele problemei.

În comisie s-a dezbătut şi dacă avocaţii  pot intra în magistratură în baza unui simplu interviu în faţa CSM, fără concurs. Până la începutul săptămânii viitoare, Legile Justiţiei ar urma să iasă din Comsia Specială. 

Vor ajunge în plenul Camerei Deputaţilor şi apoi la Senat pentru amendante, dezbateri şi votul final. Dacă nimeni nu sesizează CCR în primele 5 zile după vot, pentru o eventuală neconstituţionalitate, Legile Justiţiei pot ajunge pe masa Preşedintelui chiar la mijlocul lunii decembrie.

Potrivit Constituţiei, Klaus Iohannis are la dispoziţie 20 de zile să se pronunţe asupra lor. Dacă nu este de acord cu modificările, poate retrimite legile în Parlament, o singură dată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri politice » Legile Justiţiei încing spiritele! Preşedintele nu va mai avea niciun cuvânt de spus în numirea magistraţilor