Antena Meniu Search
x

Reacția Guvernului după ce protestatarii AUR au pătruns cu forța în curtea Parlamentului. Precizările MAI

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, marţi, printr-un punct de vedere oficial, despre protestul care a avut loc la Parlament şi care s-a soldat cu vandalizarea maşinilor, că a premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Bruxelles, a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă.

de Redactia Observator

la 21.12.2021, 17:04

Reacția Guvernului după ce protestatarii AUR au pătruns cu forța în curtea Parlamentului
Reacția Guvernului după ce protestatarii AUR au pătruns cu forța în curtea Parlamentului - Inquam Photos / Octav Ganea

“Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii”, a transmis Dan Cărbunaru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că ”premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând  legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”. 

Mai multe autoturisme au fost vandalizate, marţi, în timpul protestului de la Parlament, împotriva certificatului verde, după ce mulţimea a intrat în curtea Senatului

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, marţi, că în urma protestului care are loc la Parlament, Ambasadorul Japoniei în România a fost în imposibilitatea de a ieşi din Senat şi a fost nevoie să i se asigure un coridor pentru a părăşi clădirea cu maşina.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unor surse, a fost vandalizată şi maşina reprezentantului Ambasadei SUA la Bucureşti, care a venit la Senat pentru a se întâlni cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Precizările MAI în urma protestului violent de la Parlament

Ministrul de Interne a transmis, marţi, că protestul de la Palatul Parlamentului nu este autorizat, iar situaţia a escaladat după ce persoane cu drept de acces au introdus protestatari în curtea instituţiei, cu ajutorul maşinilor. De asemenea, 200-300 de persoane au intrat în curte după ce o încuietoare de la o poartă a senatului a cedat, protestatarii fiind, însă, opriţi în zona scărilor. Se fac cercetări cu privire la toate persoanele implicate.

MAI a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, că manifestarea publică de la Palatul Parlamentului nu a fost autorizată.  

”Potrivit informaţiilor publice, această manifestare a fost asumată de un anumit grup parlamentar şi de mai multe organizaţii civice”, a transmis MAI.  

Instituţia a prezentat şirul evenimentelor:  

  • În jurul orelor 7:30 în zona Pieţei Constituţiei s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor. 
  • În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Aceşti protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului. 
  • În intervalul 08:00 - 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaţilor, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriţi de forţele de ordine. 
  • Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceştia însoţiţi de anumiţi parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forţat porţile de acces, context în care una dintre porţi a cedat (s-a rupt încuietoarea). 
  • Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forţele de ordine. 
  • Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări şi la uşile de acces în clădire. Ulterior aceştia au fost conduşi în zona exterioară curţii imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane. 

MAI precizează că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm şi respectarea prevederilor legale. Instituţia precizează că nu s-a folosit forţa şi nu au fost reclamate violenţe fizice. 

Potrivit Ministerului la manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.  

”Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcţie de numărul participanţilor şi dinamica evenimentelor. În continuare, organele de poliţie şi jandarmerie acţionează pentru încheierea manifestării fără alte incidente. În paralel, se desfăşoară activităţi pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale. Facem un apel şi solicită tuturor participanţilor să coopereze cu jandarmii şi să respecte îndrumările acestora”, a mai transmis MInisterul.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Reacția Guvernului după ce protestatarii AUR au pătruns cu forța în curtea Parlamentului. Precizările MAI