Video Sorin Cîmpeanu, regretat de Nicolae Ciucă, acuzat la rândul său de plagiat. "A muncit zi și noapte"
Ligia Deca este noul ministru al Educației. Al 25-lea în ultimii 30 de ani. Instalarea ei la minister vine după ce a fost consilier prezidențial încă din 2015. La Palatul Cotoceni, a lucrat la proiectul de suflet al lui Klaus Iohannis - România Educată. Aşa că şeful statului a susţinut-o pentru preluarea acestui portofoliu.
Numele mai multor liberali precum europarlamentarul Vlad Nistor, deputatul Marilen Pirtea sau senatorul Adrian Hatos au fost vehiculate pentru a prelua portofoliul de la Educație. Dar în şedinţa Biroului Permanent al PNL, a fost propus un singur nume.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de mnistru al Educaţie."
Deși nu este membru de partid, Ligia Deca și-a făcut apariția la ședința conducerii PNL în care urma să fie votată. În prima parte a zilei, a participat cu președintele Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar.
Ligia Deca, noul ministru al educației: "Interpretez încrederea primită ca o misiune. Avem nevoie de o reformă profundă."
- Mesajul lui Iohannis pentru Ligia Deca, noul ministru al Educației: "Nu doar dumneavoastră aveți nevoie de...
- Ligia Deca, noul ministru al Educației, a depus jurământul la Palatul Cotroceni. "România Educată", printre...
- Cine este Ligia Deca, votată de PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Florin Cîțu și Florin Roman,...
Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație şi lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene. Are un doctorat în științe politice obținut în 2016 la Universitatea din Luxemburg. Până acum, nu a ocupat funcţii executive. Însă faptul că a lucrat la proiectul de suflet al președintelui Iohannis - România Educată - a propulsat-o la ministerul Educației. Ligia Deca este al 25 lea ministru al Educaţiei din ultimii 30 de ani.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Dânsa a lucrat şi a participat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare a legilor educaţiei. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere pachetului de legi in Guvern. Este în măsură să preia din mers dinamica calendarului."
Multiple acuzații de plagiat în guvernul Ciucă
Sorin Cîmpeanu a eliberat scaunul de ministru după ce a fost acuzat că şi-a însuşit 13 capitole scrise de alţi doi profesori într-un curs de specialite. Dezvăluirile au fost făcute într-o anchetă Pressone a jurnalistei Emiliei Şercan. Problema plagiatului a ajuns şi la mai marii staului.
Klaus Iohannis, președintele României: "Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului.Iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nici o excepție."
Reporter Observator: "Vă simţiţi vizat de discursul şi de afirmaţiile făcute de preşedinte?"
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al educației: "Da, mă simt vizat, din această perspectivă, a apărătorului eticii. Etica este foarte importantă."
Ligia Deca, noul ministru al educației: "Ne trebuie transparență în privința lucrărilor academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat."
Şi şeful Exectivului este acuzat de plagiat.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Absolut! Nu am niciun fel de problemă, aşa cum a spus de la început, pun la dispoziţie tot ceea ce este necesar încânt să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect. Trebuie să facem diferența între ce înseamnă o acuzație și eticheta de vinovat."
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al educației: "Voi ştii să mă apăr şi să demonstrez cât de stupide au fost aceste acuze."
Până la proba contrarie, Ciucă pare să regrete demisia lui Sorin Cîmpeanu, pe care o consideră un act de sacrificiu.
Nicolae Ciucă, premierul României: "A muncit zi şi noapte încât acest pachet de legi să poată să fie elaborat."
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al educației: "Este o demisie nedreaptă pentru că este rodul unei judecăţi pe internet. Mă amuză vehemenţa celor care fac acuze şi care la rândul lor au avut mandate la fel de lungi."
După demsia lui Sorin Cîmpeanu, conducerea Ministerului Educaţiei a fost preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰