Antena Meniu Search
x

UDMR, decizie de ULTIMĂ ORĂ! Cum vor MAGHIARII să profite de pe urma BREXIT

"Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minoritățile autohtone - căminul maghiarilor din România - și nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obținem acele drepturi care să ne schimbe viața în mai bine, în Europa", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la finalul Congresului PPE de la Malta.

"Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minoritățile autohtone - căminul maghiarilor din România - și nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obținem acele drepturi care să ne schimbe viața în mai bine, în Europa", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la finalul Congresului PPE de la Malta.

Publicăm mai jos, integral, comunicatul transmis de UDMR:

„Într-o Europă confruntată cu noi și noi provocări, dacă noi, maghiarii din Transilvania, nu vorbim despre problemele noastre, despre nedreptăţile care ne afectează cu o voce suficient de puternică, clar și la obiect, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Congresul Partidului Popular European a fost un bun prilej pentru a discuta cu partenerii noștri despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni  și despre provocările perioadei următoare. Cum suntem cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, noi atragem atenția asupra unor valori prin intermediul cărora continentul nostru poate deveni o Europă a națiunilor, a comunităților naționale și a regiunilor”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la finalul Congresului PPE din Malta, reuniune la care Uniunea a participat în calitate de membru al PPE.

La lucrările Congresului PPE, preşedintele UDMR a fost însoţit de o delegaţie formată din 12 membri ai formaţiunii.

Pe acelaşi subiect

„Neîndoielnic, temele dezbătute la acest congres sunt, în mare măsură, esenţiale  pentru direcția în care va merge Europa, vor influența viitorul continentului. Dincolo de ordinea de zi a congresului, am avut ocazia, împreună cu colegii mei, să abordăm pe larg problema comunităţii maghiare din Transilvania. În cadrul întâlnirilor cu lideri europeni, discuțiilor de lucru și negocierilor pe care le-am purtat, am putut să discutăm direct despre problemele cu care noi, maghiarii, am fost nevoiți să ne confruntăm în ultimul timp. Am atras atenția asupra piedicilor puse în calea aplicării drepturilor minorităților, dar și asupra situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, referindu-se la discuțiile avute cu preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Webber. 

Liderul Uniunii a precizat că, în cadrul întrevederii cu preşedintele grupului PPE din PE, a prezentat proiectul UDMR de modificare a legislației privind folosirea limbii materne. În ceea ce privește  întâlnirea cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat sprijinul pentru inițiativa civică Minority Safepack. Secretarul general al PPE a dat asigurări că va sprijini UDMR și FUEN în acest demers cu toate instrumentele pe care le are la îndemână.

La finalul Congresului PPE, preşedintele Kelemen Hunor a enunţat câteva concluzii: în următoarele 12 luni, comunitatea minorităților autohtone din Europa, care numără în total 60 de milioane de oameni - deci inclusiv comunitatea maghiară - va trebui să dovedească prin această inițiativă civică că este angajată ferm în acest efort, în acest proiect și că nu poate fi ocolită atunci când se iau decizii care o privesc în mod direct.

Comisia Europeană a făcut posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare aplicării acestei iniţiative, după care va putea începe elaborarea legislației privind apărarea drepturilor minorităților din Europa.

„Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minoritățile autohtone - căminul maghiarilor din România - și nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obținem acele drepturi care să ne schimbe viața în mai bine, în Europa. Am constatat și la Congresul PPE din Malta că, dacă noi, maghiarii, nu atragem atenția asupra încălcării legilor în ţara în care trăim, celor care construiesc politica europeană, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. UDMR este ferm hotărâtă să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei”, a adăugat președintele Uniunii.

Kelemen Hunor a constatat că, mai devreme sau mai târziu, discuţiile frecvente pe această temă dau rezultate, fapt dovedit și de raportul pe anul 2016 al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, document care arată că Washington-ul acordă în prezent mai multă atenție problemei maghiarilor din România, fiind conștient de faptul că situația minorităților nu este nici pe departe soluționată și că România nu este o țară model la acest capitol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » UDMR, decizie de ULTIMĂ ORĂ! Cum vor MAGHIARII să profite de pe urma BREXIT