Video Există spitale unde niciun cadru medical nu s-a imunizat. Medic: "Probabil este o teamă, o oarecare nesiguranţă a oamenilor"
Vaccinarea merge ca pe roate. Doar ca uneori sunt pătrate. La Galaţi, există spitale unde niciun medic nu s-a vaccinat. La polul opus, managerul spitalului din Găeşti a anunţat public că vrea să vaccineze la liber ca să nu piardă doze, dar în loc să devină exemplu la nivel național s-a trezit cu un control de la DSP.
- Până astăzi, în România, s-au vaccinat peste 58.000 de oameni în 11 zile.
Managerul spitalului din Găeşti, fost medic militar cu grad de colonel, a declanşat o adevărată furtună în sănătate după ce a invitat oamenii să se vaccineze ca să nu arunce dozele la gunoi.
A revenit de la o zi la alta asupra postării de pe facebook. A anunţat că va imuniza exclusiv cadre medicale conform strategiei naţionale.
Laurențiu Beluşică, managerul Spitalul Găești: Se presupune că deschizi un flacon şi rămâi cu 4 doze, aceste doze sunt valabile încă 6 ore şi am zis pe cine găsesc. Zic găsesc în jur doctori, farmacişti, văd eu dar dacă nu găsesc ce fac şi m-am gândit să le facă cineva. La urma urmei m-am gândit că ies pe stradă şi ai buletinul, da, vrei să te vaccinezi da, treci înăuntru.
Medicii din spital susţin iniţiativa managerului, ei nu prea s-au înghesuit să se imunizeze. 70 de cadre medicale s-au vaccinat, nu toţi însă angajaţi ai spitalului.
Radu Tatiana, medic pneumolog: Decât să aruncăm nişte vaccin care are o eficienţă bună mai bine să apărăm nişte persoane care vor şi sunt doritoare, de ce să le pierdem, să aruncăm cu banii pe fereastră?
Valeriu Gheorghiță, nemulțumit de inițiativa managerului de spital din Găești: "Management defectuos"
Nu la fel de încântaţi au fost responsabilii cu vaccinarea de la Bucureşti.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Am luat la cunoștință de situația de la Spitalul din Găești. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos.
Ministerul Sănătăţii a trimis de urgenţă repzentanţii DSP pentru control în spital. Au constatat că doar cadrele medicale au fost vaccinate
Laurențiu Beluşică, managerul Spitalul Găești: Eu sunt manager într-un spital mic de provincie,, îmi fac treaba cum pot cum ştiu mai bine. Dacă se constată că am avut un management defectuos nu am nici o problemă.
DSP a găsit şi o soluţie: dacă rămân câteva doze de vaccin va trimite cadre medicale din alte localităţi să se imunizeze. Totul însă contracronometru: în patru-cinci ore.
Laurențiu Beluşică, managerul Spitalul Găești: Mie nu mi-a dat prin cap că dacă rămân cu o doză două trei patru să-i anunţ pe ei şi ei prin reţeaua pe care o au în sistemul de sănătate din judeţ să găsească oameni care se încadrează în faza 1 şi să fie aduşi pentru a fi vaccinaţi
Doamna doctor, am două doze, imediat se suie doi oameni în maşină şi vin care sunt înscrişi în sistem.
Spitale din Galați unde niciun cadru medical nu s-a vaccinat
La Galaţi în schimb campania de vaccinare a demarat de două zile. Deocamdată însă la maternitatea Buna Vestire niciun cadru medical nu s a vaccinat.
Motivul?
Dr. Paul Ichim, medic chirurg: Probabil este o teamă determinată de rapiditatea cu care, ipotetic, s-a scos acest vaccin şi o oarecare nesiguranţă a oamenilor asupra eficienţei lui.
Dr. Costinela Georgescu, Maternitatea Galaţi: Pentru a asigura o vaccinare eficientă, pentru a evita pierderea de doze de vaccin, ţinând cont de confirmările telefonice ale personalului, am stabilit ca data de 11 ianuarie să fie prima zi de vaccinare pentru spitalul nostru.
45 din 140 de angajati s au inscris până acum pentru imunizare. Autorităţile sunt totuşi mulţumite.
Teodora Miron/Prefectura Galaţi: Până în momentul de faţă, campania decurge foarte bine.
Până astăzi, în România, s-au vaccinat peste 58.000 de oameni în 11 zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰