Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Andrei Baciu, lămuriri despre a treia doză din vaccinul împotriva COVID-19: "Sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific"

Secretarul de stat în cadrul ministerului Sănătăţii Andrei Baciu a dat lămuriri, marți seara, despre cea de-a treia doză din vaccinul anti-COVID, în ce condiții ar putea fi administrată aceasta.

de Veronica Micu

la 21.07.2021 , 07:07

Andrei Baciu, lămuriri despre a treia doză din vaccinul împotriva COVID-19
Andrei Baciu, lămuriri despre a treia doză din vaccinul împotriva COVID-19: "Sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific" - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

"În cazul celei de-a treia doze sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific. Sunt două alternative. Unu, în cazul în care imunitatea câştigată ca urmare a dozelor iniţiale pentru vaccinurile care se administrează în două doze începe să scadă la un moment dat şi devine mai puţin eficientă decât ar trebui să fie. Atunci se dă cea de-a treia doză, numită „doză de boost”. Aceasta este o alternativă teoretică, până în acest punct. Cea de-a doua alternativă este: în cazul în care dozele de vaccin existente au o eficienţă parţială, mai scăzută asupra tulpinilor noi care apar, faţă de tulpinile iniţiale. Atunci, această tehnologie permite să ne adaptăm repede la noile tulpini. Astfel, vaccinurile devin mult mai eficiente decât vaccinurile care nu ţin pasul cu malformaţiile virale", a declarat Andrei Baciu, marţi seară, în cadrul unei emisiuni TV.

Andrei Baciu a explicat, de asemenea, că vaccinurile se vor adapta la noile tulpini prin cea de-a treia doză şi nu printr-o nouă schemă de imunizare.

"Mecanismul imunologic este similar, trebuie dată o nouă ţintă, identificat un nou profil de virus suspect, de corp străin pe care să-l identifice sistemul imunitar, iar acest lucru se face cu ajutorul unei alte informaţii imunologice. Vorbim de două opţiuni diferite, care până la acest moment sunt numai la nivel teoretic. Dacă se va pune vreodată problema de aşa ceva, va fi nevoie să avem dovezi ştiinţifice robuste în spate. Medicina este o știință bazată pe dovezi, iar tot ceea ce s-a realizat cu privire la pandemie s-a realizat doar atunci când s-au întrunit suficiente dovezi cu privire la un aspect", a mai spus secretarul de stat.

Articolul continuă după reclamă

Florin Cîţu, detalii despre a treia doză de vaccin

Pe acelaşi subiect

Tot ieri, premierul Florin Cîţu a anunţat că de la 1 august vor fi noi relaxări legate de pandemie, care vizează în special evenimentele care au loc în aer liber, dar a vorbit şi despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin. "Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi", a declarat Florin Cîţu.

Când se va face a treia doză de vaccin anti-Covid

Potrivit premierului, "există o singură pregătire" pentru un eventual val 4 de infectare cu noul coronavirus: vaccinarea. În acest context, Florin Cîţu a spus că România are vaccinuri inclusiv pentru a treia doză. "Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile", a afirmat Florin Cîţu.

În ce țări se face doza 3 de vaccin anti-Covid-19

Oamenii de ştiinţă şi membrii ai guvernelor dezbat în prezent posibilitatea unei noi doze pentru a creşte astfel imunitatea de la prima şi a doua doză. Din această cauză, multe ţări, precum Israelul, au început să administreze adulţilor cu risc ridicat, precum şi vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile o a treia doză de vaccin Pfizer.

Israel - De luni, Israelul a început să administreze o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 pacienţilor care au un sistem imunitar slab, în urma unei creşteri a contaminărilor cu varianta indiană (Delta) a SARS-CoV-2.

”Există tot mai multe probe care arată că pacienţii cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel suficient de anticorpi după două doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Unii pot dezvolta aceşti anticorpi după a treia doză. Având în vedere numărul de cazuri din ultimele săptămâni şi riscul mare pe care-l reprezintă pentru pacienţi imunodeficienţi atinşi de maladii grave, aceşti pacienţi pot de-acum fi vaccinaţi cu a treia doză de vaccin”, precizează într-un comunicat ministerul, publicând şi o listă cu tipuri de pacienţi care pot avea nevoie de o a treia doză de vaccin, ca de exemplu cei care au primit un transplant de organe.

SUA - Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat pe 8 iulie că americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de o nouă doză în acest moment. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat, pe 9 iulie, că este prea devreme pentru a stabili dacă vor fi solicitate mai mult de cele două vaccinuri, spunând că sunt încrezători pentru moment că regimul stabilit este suficient.

Marea Britanie - Marea Britanie începe să planifice o campanie pentru a treia doză care va începe spre sfârşitul acestui an, după ce experţii au spus că ar fi necesară o doză bonu pentru persoanele în vârstă şi cele vulnerabile. Nu există încă o decizie finală cu privire la necesitatea unei campanii de vaccinare pentru a treia doză, însă oficialii au sfătuit ca pregătirile să înceapă pe baza precauţiei. UK a declarat că va cumpăra încă 60 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech înainte de posibilul nou program de pentru a treia doză, aducând totalul comenzilor la 100 de milioane de doze.

Brazilia - Locuitorii din Brazilia ar trebui să se pregătească pentru un vaccin anti-covid anual, pentru a consolida eficienţa dozelor făcute până în prezent, a declarat în mai directorul Butantan.

Finlanda - Ţara nu a luat încă o decizie cu privire la recomandarea unei a treia doze, dar autorităţile ar urma să îşi anunţe poziţia în agusut, potrivit Reuters.

Franţa - O sursă apropiată Ministerului Sănătății a declarat că guvernul are în vedere posibilitatea de a recomanda o a treia doză din toamnă și că autoritățile stabilesc deja legături cu agenţiile regionale din domeniul sănătăţii pentru a se pregăti o eventuală campanie de vaccinare. O astfel de desfășurare ar necesita totuși aprobarea din partea organismului consultativ superior din Franța, care nu și-a dat făcut publică o poziție în acest sens.

Indonezia şi Thailanda - Cele două țări se gândesc să administreze o a treia doză angajaţilor din domeniul medical pentru o imunizare cu vaccinul Sinovac din China.

Rusia - Clinicile de sănătate din Moscova au început să administreze a treia doză de la începutul acestei luni persoanelor vaccinate acum şase luni sau mai mult, făcând Rusia una dintre primele ţări care au început re-vaccinarea.

Singapore - Singapore a declarat în luna mai că planifică administrarea celei de-a treia doze spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, dacă este necesar.

Coreea de Sud - Coreea de Sud a declarat în iunie că intenționează să asigure mai multe vaccinuri ARNm pentru a fi utilizate ca stimulatoare anul viitor pentru întreaga sa populație de 52 de milioane.

Elveţia - Elveția a comandat 43 de milioane de doze de vaccinuri, inclusiv preparate pentru potențialele doze bonus în 2022, dacă ar fi necesare, a declarat Ministerul Sănătății. Rata infecției din țară este considerată foarte scăzută, dar a crescut în ultima vreme în urma relaxării restricţiilor.

Pfizer va cere autorizarea pentru o a treia doză de vaccin

Compania Pfizer / BioNTech intenționează să solicite autorizarea pentru o a treia doză din vaccinul său împotriva COVID -19, în special în Statele Unite şi Europa. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin, însă, că americanii care au fost complet vaccinați, nu mai au nevoie de a treia doză, în acest moment. Unii oameni de știință au pus, de asemenea, la îndoială nevoia de a administra din nou rapelul.

Directorul științific Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că scăderea eficienței vaccinului, raportată recent în Israel, se datorează în principal infecțiilor la persoanele care au fost vaccinate în ianuarie sau februarie. Ministerul israelian al Sănătății a declarat că eficacitatea vaccinului în ​​prevenirea infecției a scăzut la 64%, în iunie. "Vaccinul Pfizer este extrem de eficient împotriva variantei Delta", a declarat Dolsten. Dar, după șase luni, a explicat el, „există probabil riscul reinfectării pe măsură ce anticorpii, așa cum s-a prezis, scad”. Pfizer / BioNTech a subliniat, de asemenea, că vaccinul a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante. Îm prezent au loc teste pentru a "confirma această ipoteză".

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Sănătate » Andrei Baciu, lămuriri despre a treia doză din vaccinul împotriva COVID-19: "Sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific"