Video Cât de utile sunt ceaiurile de slăbit? Avertismentul specialiștilor
Se apropie vacanţa, încep dietele. Femeile care vor să aibă un corp de invidiat la plajă îngroaşă rândurile la sală sau dau o fugă la farmacie pentru pastile şi ceaiuri de slăbit. Multe aleg a doua variantă. Dacă ne luăm după reclame, pare mai uşor, mai ieftin şi la îndemână să pierzi kilogramele în plus. Atenţie, însă. Abuzul de suplimente şi dieta drastică sunt calea sigură spre spital, nu spre concediu. Pulbere, capsule, ceai sau chiar plasturi- sunt doar câteva dintre variantele de suplimente care garantează, conform etichetei, slăbirea sigură şi rapidă. Reclame sunt la tot pasul aşa că nu-i de mirare că stocurile din farmacii se epuizează rapid.
Beatrice Speţeanu, farmacistă: reporter: "Cererea mare vine la începutul sezonului cald. Mai ales înaintea vacanţelor de vară. Și, de asemenea, după sărbătorile pascale sau cele de iarnă când se vede clar un surplus. Multe doamne şi domnişoare au încercat măcar o dată în viaţă să slăbească...la un ceai".
Citește și: Dieta cu pepene roșu: beneficii și contraindicații
Femeie: "Cu prafuri, cu prostioare din astea, dar nu au avut rezultat...Nu cred că e o soluţie, există atâtea metode să slăbim".
Într-adevăr, spun specialiştii, nimeni nu slăbeşte doar cu pastile sau bând ceai pentru că, în realitate, aceste suplimente...
- Un şofer român de TIR din Anglia a slăbit 100 de kilograme într-un an, după ce a renunţat total să mai consume...
- Kim Kardashian, criticată aspru de către actriţa Lili Reinhart, după ce a slăbit 7 kg în 3 săptămâni pentru...
- Cum pot afla părinţii greutatea ideală a copilului. Obezitatea are leac, de la vârste fragede
Beatrice Speţeanu, farmacistă: "Sunt laxative şi diuretice deci, de acolo se va vedea oarecum imediat o scădere pe cântar...Sunt cu efect iritant la nivelul stomacului...Dacă nu se suplimentează cu aport de apă, e iar o problemă pentru că intervine deshidratarea, pierderea sărurilor minerale".
Citește și: Semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta. Cum să înveți să-ți asculți corpul în mod eficient
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: "Ele nu fac altceva decât să elimine forţat reziduuri care deja s-au format după absorbție. Deci, grăsimea a rămas în organism. Acesta este motivul pentru care această forțare nu duce decât la sindroame de colon iritabil, dezechilibre la nivelul colonului, a microbiotei și, bineînțeles, la scădere imunitară".
Deşi sunt vândute fără reţetă, ca suplimente alimentare, citirea etichetei este absolut obligatorie.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: "Și în capsule și în plicuri găsim senna, care forțează foarte mult eliminarea resturilor din colon... și, în timp, poate duce la apariţia cancerului de colon.
Lista ingredientelor periculoase este, însă, mult mai lungă: pseudoefedrină, atacă sistemul nervos şi duce la creşterea tensiunii arteriale; pinefrină, provoacă dureri de cap stări de vomă, de ameţeală sau de leşin sau fenproporex, una dintre cele mai periculoase substanţe pe care organismul uman o transformă în amfetamina și poate provoca bătăi neregulate ale inimii și chiar atacuri de cord".
Citește și: Dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult, potrivit specialiștilor
În cabinetele medicilor diabetologi ajung zilnic femei care, în drumul rapid spre greutatea ideală, şi-au dat peste cap organismul.
Citește și: Ce este Boba tea sau Bubble tea. Tot ce trebuie să știi despre ceaiul cu bule
Cristian Serafinceanu, diabetolog: "Vin în fiecare zi. Sunt multe probleme care pot să apară. De la litiază biliară, pot să apară pancreatite care nu mai sunt o glumă. Poţi să faci tahicardie, poţi să faci hipotensiune, hipertensiune. Sunt probleme psihice care pot să apară".
Procesul de slăbire este unul de durată. Medicii nu recomandă sub nicio formă dietele, ci schimbarea obiceiurilor alimentare. Slăbirea rapidă înseamnă pierderea masei musculare. Grăsimea este, însă, cea care trebuie eliminată. Iar asta se se face doar prin sport sau proceduri de remodelare corporală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰