Comisia Europeană dă asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne voluntară

De Andreea Anghel.
Publicat: 18.01.2021, 22:30.
Actualizat: 18.01.2021, 22:31

Comisia Europeană dă asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului va rămâne voluntară şi că nu vor fi limitări de drepturi. Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză a declarat că vor fi luate toate măsurile de precauţie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe tema introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii

Comisia Europeană dă asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului va rămâne voluntară şi că nu vor fi limitări de drepturi

Profimedia Images

Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie. În plus, a fost subliniat şi faptul că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiunea oamenilor.

Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, a afirmat că există scenarii în care unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

''Luăm toate măsurile de precauţie, astfel încât să nu creăm baze pentru tratarea diferită a acestor persoane sau vreo limitare a drepturilor'', a afirmat acesta, potrivit mediafax.ro, citând Associated Press.

Maroš Šefčovič a precizat că prioritatea va fi colectarea de date, la nivel european, despre mutaţiile suferite de coronavirus şi despre modul în care acţionează vaccinurile.

''Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic prin respectarea tuturor reglementărilor privind sfera privată şi că acest lucru se va face prin platforme interoperaţionale, astfel încât să avem acces comun la date. Este necesar să avem date despre eficienţa vaccinurilor, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare'', a subliniat vicepreşedintele.

Cum a fost primită propunerea introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe tema introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii. Acesta a semnalat că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

''Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă. Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea'', a atras atenţia acesta.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că certificatele de vaccinare sunt o necesitate medicală, dar a avertizat că va fi foarte dificil să se stabilească la nivel politic ce privilegii ar conferi un astfel de document.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.