Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum ne protejăm pielea în sezonul rece

Primul semn al problemelor pielii sunt mainile uscate. Cu totii ne confruntam cu asta in sezonul urece. Asa ca o crema hidratanta este necesara in fiecare zi.

de Mădălina Iacob

la 13.10.2020 , 10:44

  • Imbracamintea copiilor este foarte importanta.
  • Materialele din care sunt confecţionate trebuie alese cu grijă.

Reporter: Ce inseamna ploaia si vantul pentru pielea noastra?

Olga Simionescu, medic dermatolog: O agresiune. Ce face pielea? O bariera. Este pregatita pentru reinnoire permanent pentru regenerare, dar pt a proteja adnul oricarei celule din organism. ddeocdata factorii externi pun la grea incercare aceasta bariera. Toamna, iarna leziuni care vara mergeau bine deodata se decompenseaza. Dermatita atopica dezvolta leziuni de tip acute, psioriazisul deodata care erau linistite pe perioada soarelui, revin, pacientii fac recaderi, eczemele iritatiile, agravate de frig dezvolta leziuni intermitente la pacientii care deja sunt caracteristici pentru acest sezon. Sezonul de toamna este si sezolnul celor care dej au stat mult la soare si vin cu leziuni canceroase. Ei stiu ca exista o perioada de recadere, inclusiv rozaceea merge rau, se reactiveaza leziunile, exista patologie a acestui anotimp al toamnei pe care o cunoastem bine care face ca bolile inflamatorii sa revina la control.

Primul semn al problemelor pielii sunt mainile uscate. Cu totii ne confruntam cu asta in sezonul urece. Asa ca o crema hidratanta este necesara in fiecare zi.

Vezi și

Olga Simionescu, medic dermatolog: De doua sau trei ori pe zi si un sapun si un gel de dus care este hidratant si emolient si nu usuca. Noi stim ca ne curata, dar are niste agenti prin care produc deshidratare la nivel cutanat, trebuie sa gasim un sapun cu uleriuri de hidratare suplimentare, sa nu irite, unele au parfum, altele nu, si trebuie in afara acestor griji sa dam suplimentar cold cream. Un produs de hidratare nu e acelasi la 20 de ani la o doamna de 40 sau 80 de ani. Pielea varstnicului are xseroza, se deshidrateaza complet, pierd apa. Hidratarea in functie de tipul de piele, normal sau patologic si in functie de varsta persoanei.

Dincolo de asta, grijă la copii! Imbracamintea este foarte importanta.

Olga Simionescu, medic dermatolog: Sa nu sufere de frig, trebuie sa poarte permanent manusi si caciulita. Bunicii faceau foarte bine. Manusile pentru ca circulatia acrala este prima care sufera. Ce face, trebuie sa faca protectie, daca este frig leziunile degerate greu se vindeca.

Atentie insa si la materialele din care sunt facute hainele.

Olga Simionescu, medic dermatolog: Imbracamintea va fi deja…o sa scoatem puloverele de lana. lana este unul dintre iritanti. Produsele care se gasec in lana, ele insele produc iritatii, dar ce sa facem, ca vrem sa purtam produse naturale. Trebuie bumbac, mai ales la tineri, adolescenti, consistenta, dar nu foarte groasa, ca transpiram in exces si apar alte patologii.

Este vorba despre o disciplina, spun medicii, pentru noul sezon. Inainte de toate insa hidratarea pielii se face cel mai bine band apa. Macar doi litri de lichide pe zi vor fi suficient pentru un adult.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Cum ne protejăm pielea în sezonul rece