Cursa contracronometru pentru obținerea vaccinului anticoronavirus se apropie de final

De Redactia Observator.
Publicat: 30.10.2020, 22:34.
Actualizat: 30.10.2020, 22:37

Vaccinul anti-COVID este atât de aproape de momentul lansării, dar încheierea pandemiei este atât de departe. Giganţii farmaceutici anunţă că serul va pleca din centrele de producţie în luna decembrie. Acela este însă momentul unor provocări fără precedent. Statele lumii se întreabă cum va fi transportat, unde va ajunge mai întâi, cine vor fi primii vaccinaţi şi cât de eficient va fi.

De la declanşarea pandemiei, are loc o cursă contracronometru pentru fabricarea unui vaccin. Miliarde au fost investite pentru ca serul să pună capăt celui mai agresiv virus de pe mapamond de la Gripa Spaniolă încoace. 11 variante sunt în etapa testării eficacităţii la scară largă, pe voluntari. Declaraţiile companiilor farmaceutice indică faptul că mai multe tipuri vor fi gata, simultan, până la finalul anului.

Comisia Europeană a încheiat contracte cu trei dintre companiile Big Pharma, pentru 800 de milioane de doze, iar cu alte trei este în negocieri. Toate statele Uniunii vor primi vaccinul în acelaşi timp şi la aceleaşi preţuri. România are asigurate 10 milioane de unităţi, din care vor sosi, într-o primă fază, un milion 300 de mii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Toată chestia se face prin Comisia Europeană, la care noi suntem parteneri. Şi va fi distribuit către fiecare stat în parte. Dar avem speranţă pentru sfârşitul anului, începutul anului viitor.

Ludovic Orban, premierul României: Nu vreau sa mă hazardez să dau declarații. Într-adevăr, există speranțe că se pot termina testele clinice cu succes până la sfârșitul anului. Ceea ce înseamnă că ar putea deveni accesibil începând de anul viitor.

Comisia Europeană cere autorităţilor din fiecare stat membru planuri bine puse la punct pentru vaccinarea populaţiei. La nivel mondial, ar fi nevoie de opt mii de aeronave doar pentru transportul vaccinului. Acesta ar trebui să ajungă din depozit până la administrare în doar 17 zile, un coşmar logistic, cu multe probleme tehnice. Dozele trebuie ţinute în carcase de gheaţă carbonică, la temperaturi foarte joase.

Armata ar putea fi solicitată să asigure transportul şi distribuirea vaccinului. Până acum, Guvernul nu a solicitat oficial ajutorul militarilor, dar echipa Observator a aflat că acest lucru este iminent. Tot Armata şi Departamenul pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului de Interne ar urma să se ocupe de administrarea vaccinului, potrivit reprezentantului României la OMS, Alexandru Rafila. Până cel mai devreme în luna aprilie, vaccinurile nu vor fi administrate pe scară largă.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Mai este chestiunea categoriilor de populaţie care trebuie să aibă prioritate la vaccin. De exemplu, persoanele cele mai vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice, cadrele medicale.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În primul rând, vor fi cei din prima linie. Personalul medical. Iar apoi, mergând pentru cei care sunt în linia a doua, persoanele cu risc, vârste extreme.

O altă problemă ridicată este cea a încrederii. Doar 57% dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului dacă un ser ar fi disponibil în acest moment. Cealaltă jumătate este sceptică din cauza timpului scurt de punere pe piaţă şi a reacţiilor adverse ce pot apărea. Printre aceştia se numără chiar şi medicii.

Florin Haidamac, medic: În momentul în care se va lansa pe piaţă un vaccin făcut de o firmă în care am încredere, făcut de o firmă din Statele Unite sau din Europa, în firme de genul acesta am încredere. Nu m-aş vaccina cu un vaccin din China sau din Rusia. Asta sub nicio formă. Nu sunt convins că în China, şi nici în Rusia, vaccinul nu este doar o formă de propagandă.

Oficialii europeni au susţinut în spatele uşilor închise că până în 2022 doar o parte a populaţiei va putea fi vaccinată.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro