Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cursa contracronometru pentru obținerea vaccinului anticoronavirus se apropie de final

Vaccinul anti-COVID este atât de aproape de momentul lansării, dar încheierea pandemiei este atât de departe. Giganţii farmaceutici anunţă că serul va pleca din centrele de producţie în luna decembrie. Acela este însă momentul unor provocări fără precedent. Statele lumii se întreabă cum va fi transportat, unde va ajunge mai întâi, cine vor fi primii vaccinaţi şi cât de eficient va fi.

de Redactia Observator

la 30.10.2020 , 22:37

  • 11 variante de vaccin anti-COVID sunt în etapa testării eficacităţii
  • La nivel mondial, ar fi nevoie de opt mii de aeronave doar pentru transportul dozelor

De la declanşarea pandemiei, are loc o cursă contracronometru pentru fabricarea unui vaccin. Miliarde au fost investite pentru ca serul să pună capăt celui mai agresiv virus de pe mapamond de la Gripa Spaniolă încoace. 11 variante sunt în etapa testării eficacităţii la scară largă, pe voluntari. Declaraţiile companiilor farmaceutice indică faptul că mai multe tipuri vor fi gata, simultan, până la finalul anului.

Comisia Europeană a încheiat contracte cu trei dintre companiile Big Pharma, pentru 800 de milioane de doze, iar cu alte trei este în negocieri. Toate statele Uniunii vor primi vaccinul în acelaşi timp şi la aceleaşi preţuri. România are asigurate 10 milioane de unităţi, din care vor sosi, într-o primă fază, un milion 300 de mii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Toată chestia se face prin Comisia Europeană, la care noi suntem parteneri. Şi va fi distribuit către fiecare stat în parte. Dar  avem speranţă pentru sfârşitul anului, începutul anului viitor.

Vezi și

Ludovic Orban, premierul României: Nu vreau sa mă hazardez să dau declarații. Într-adevăr, există speranțe că se pot termina testele clinice cu succes până la sfârșitul anului. Ceea ce înseamnă că ar putea deveni accesibil începând de anul viitor.

Comisia Europeană cere autorităţilor din fiecare stat membru planuri bine puse la punct pentru vaccinarea populaţiei. La nivel mondial, ar fi nevoie de opt mii de aeronave doar pentru transportul vaccinului. Acesta ar trebui să ajungă din depozit până la administrare în doar 17 zile, un coşmar logistic, cu multe probleme tehnice. Dozele trebuie ţinute în carcase de gheaţă carbonică, la temperaturi foarte joase. 

Armata ar putea fi solicitată să asigure transportul şi distribuirea vaccinului. Până acum, Guvernul nu a solicitat oficial ajutorul militarilor, dar echipa Observator a aflat că acest lucru este iminent. Tot Armata şi Departamenul pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului de Interne ar urma să se ocupe de administrarea vaccinului, potrivit reprezentantului României la OMS, Alexandru Rafila. Până cel mai devreme în luna aprilie, vaccinurile nu vor fi administrate pe scară largă.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Mai este chestiunea categoriilor de populaţie care trebuie să aibă prioritate la vaccin. De exemplu, persoanele cele mai vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice, cadrele medicale.  

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În primul rând, vor fi cei din prima linie. Personalul medical. Iar apoi, mergând pentru cei care sunt în linia a doua, persoanele cu risc, vârste extreme.

O altă problemă ridicată este cea a încrederii. Doar 57% dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului dacă un ser ar fi disponibil în acest moment. Cealaltă jumătate este sceptică din cauza timpului scurt de punere pe piaţă şi a reacţiilor adverse ce pot apărea. Printre aceştia se numără chiar şi medicii.

Florin Haidamac, medic: În momentul în care se va lansa pe piaţă un vaccin făcut de o firmă în care am încredere, făcut de o firmă din Statele Unite sau din Europa, în firme de genul acesta am încredere. Nu m-aş vaccina cu un vaccin din China sau din Rusia. Asta sub nicio formă. Nu sunt convins că în China, şi nici în Rusia, vaccinul nu este doar o formă de propagandă.

Oficialii europeni au susţinut în spatele uşilor închise că până în 2022 doar o parte a populaţiei va putea fi vaccinată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Cursa contracronometru pentru obținerea vaccinului anticoronavirus se apropie de final